Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Här visas framtiden teknik redan idag

    Nu på lördag den 15 november invigs utställningen "Forskning pågår" på Tekniska museet i Stockholm, och den handlar om hur IT i framtiden i allra högsta grad kommer att påverka vårt vardagliga liv. Bland forskningsprojekten som kommer att visas upp ingår robotar, självkörande lastbilar, demokrati-appar till mobilen, morgondagens shopping och teknik som väljer musik åt dig beroende på vilket tillstånd din kropp är i. 7 av 9 forskningsprojekt kommer från KTH.

  • KTH och Scania skapar framtidens lastbilar

    Det finns en bra anledning till att KTH och Scanias forskning om konvojkörning numera också handlar om avancerad mjukvara och molntjänster för att koordinera konvojer och transporter. Det är nämligen så att endast hälften av lastkapaciteten i lastbilarna utnyttjas. Långtradare kör alltså runt halvtomma.

  • KTH hjälper Volvo och Scania att kommunicera

    KTH-forskare har tidigare undersökt de fördelar som kolonnkörning med lastbilar ger, bland annat i form av minskade koldioxidutsläpp. Resultaten har varit positiva och nu kopplar universitets forskare ett fastare grepp om sättet att köra lastbilar på. Detta i och med ett nytt samarbete tillsammans med bland andra DB Schenker, Scania och Volvo.

  • Kraftfullt anslag till stort risktagande

    Nu har två professorer vid KTH tilldelats pengar ur Vetenskapsrådets (VR) rådsprofessorsprogram. Syftet med programmet är att skapa förutsättningar för framstående forskare att bedriva långsiktig forskning med stor potential och lika stort risktagande. Bidragen ska också möjliggöra etablering och uppbyggnad av en forskningsmiljö av högsta kvalitet.

  • Sveriges första 5G-nät invigs

    I samarbete med Telia och Ericsson har Sveriges första 5G-nät invigts på KTH:s campusområde i centrala Stockholm. Detta är första steget mot den rikstäckande lanseringen av nästa generations mobilnät som kommer ske år 2020. För KTH och Sverige är detta en viktig satsning, både vad gäller forskning runt självkörande fordon och målsättningen att nå ett mer hållbart samhälle.

  • Förarlösa lastbilar kan spara miljarder årligen

    Självkörande fordon kommer i allt högre utsträckning påverka människor och transporter av gods. Enligt en studie som forskarstuderande Albin Engholm vid KTH står bakom och precis presenterat kan nästa generations lastbilar både spara pengar och öka antalet godstransporter på landets vägar.