Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 9
-
De gör din smartphone inbrottssäker
90 procent av svenskarna i åldern 12 till 45 år använde en smartphone förra året enligt siffror från Stiftelsen för internetinfrastruktur. I kölvattnet på ett ökat bruk av kompetenta mobiler följer tyvärr intrång, virus och andra tråkigheter. KTH-professorn Mads Dam håller tillsammans med några andra forskare på att ta fram en lösning som radikalt förbättrar säkerheten i mobiler. Så väl bankärenden som känslig kommunikation ska inte längre vara ett problem.
-
Nästa generations tv är här
Kraven på tv-upplevelsen ökar hela tiden, något vi bland annat kan tacka internet för. Ett nytt forskningsprojekt vid KTH ska inte bara göra tv-tittaren till husbonde över sin egen fjärrkontroll, utan också över vad som händer i tv-rutan. Soffpotatisen uppgraderas därmed från passiv konsument till aktiv regissör.
-
Framtidens mobila näsor snart här
KTH får tillsammans med ett flertal industripartner 10 miljoner i forskningsbidrag från Vinnova för att utveckla produktionssystem som i sin tur ska kunna tillverka gassensorer i massvolymer. Patientburna astmamätare i till exempel smarta mobiler, kontaktfria alkolås i bilar eller ventilationsövervakning är några exempel på hur den massproducerade gassensortekniken kan användas framöver.
-
Smartphones lösningen på morgondagens bilköer
Trafiken på våra vägar ökar hela tiden, både när det gäller gods- och persontrafik. Ett sätt att få trafiken att flytta bättre är att ta hjälp av intelligenta trafiksystem. Forskning vid KTH visar hur din och min smartphone ska kunna lösa morgondagens trafikproblem, vilka problem som finns och hur de ska lösas.
-
Snart behöver du inte trotsa SMS-förbudet
Forskning visar att handsfree vid bilkörning inte är ett dugg säkrare än att hålla mobilen i handen. En hel del forskning visar dessutom att förbud mot sms:ande bakom ratten och tvång om att använda handsfree vid samtal i bilen inte alls fungerar. Ett nytt forskningsprojekt vid KTH ska därför hitta helt andra vägar att öka trafiksäkerheten.
-
Fingertopparnas betydelse för framtidens mobiler
Forskare vid bland annat KTH har studerat våra fingrars samspel med omvärlden. De har kommit fram till att vi med våra fingertoppar kan känna av ytstrukturer som är en miljon gånger mindre än våra fingrar. Forskningsresultatet öppnar för nya möjligheter för bland annat pekskärmar och smarta telefoner. Nästa generation Iphone eller Galaxy kan därmed ges ny funktionalitet.
-
Ett Youtube för demokratin
Nu har forskare vid KTH tillsammas med kollegor från universiteten Delft University of Technology och Inria utvecklat en app för mobiltelefoner vid namn Tribler Mobile som ska vara in princip omöjlig att censurera.
-
De gör batterier av kolfiber
Hittills har batteriers främsta syfte varit att innehålla elektrisk energi. Nu ska det bli ändring på det. I ett stort samarbete har forskare vid bland annat KTH arbetat med så kallade strukturella batterier och förbättrat dess egenskaper. Tanken är att dessa batterier förutom att de är energibärare också är en del av konstruktionen. Materialet forskarna använt för detta är kolfiber.
-
Nätverksutrustning fixas i isolerade områden genom SMS
Det SMS-baserade systemet Condroid Remote Management får nätverksenheter att fungera i svårtillgängliga områden som ännu saknar internet.