Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • Soldrivna kylskåp, en vinnare

    Med solen som energikälla och nanotekniken som redskap har två KTH-studenter tagit fram ett billigt kylskåp som drivs av solkraft. Denna idé är så listig att företaget bakom uppfinningen nu har tilldelats det nyinstiftade Innovationspriset Student 2010.

  • Forskningsmiljoner till stöddig elkabel

    När Stiftelsen för Strategisk Forskning - SSF - nu delar ut 80 miljoner kronor tillfaller 32 av dem två stycken KTH-forskare. Ulf Gedde - en av de två som får 16 miljoner kronor - ska använda pengarna till forska om en kabel som högst effektivt och miljövänligt klarar av att överföra el från solcellsparker i Sahara till Europa.

  • Smarta lägenheter får folk att byta beteende

    Listiga elnät och smarta lägenheter låter både spännande och intressanta, men fram till idag har de i mångt och mycket varit skrivbordsprodukter. KTH-forskaren Anders Nilsson ska ändra på det i ett fyra år långt forskningsprojekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Han kommer att studera hur de boende använder den nya tekniken i praktiken och hur deras beteenden förändras i den smarta lägenheten.

  • Hon banar väg för elbilar

    Elbilarnas miljöförtjänst beror på förarnas beteende när de laddar sina elbilar. Det slår KTH-forskaren Pia Grahn fast. Hon har gjort en kartläggning som beskriver när elbilsägare laddar sina bilar.

  • Här är solenergins utmaningar

    Bättre inmatning på elnätet, energilagring och smarta elnät i kombination med solceller och billigare solcellsutrustning. Det är några av punkterna på dagordningen för att solenergi ska bli en energilösning att räkna med i framtiden.

  • KTH-forskare kommenterar elunderskottet

    December är årets mörkaste månad men bjuder också på jul och nyår, vilket gör att elektricitet förbrukas i mängder i våra hem. Samtidigt har Sverige drabbats av elunderskott och under november månad 2018 var elpriset det högsta i Sverige på tio år. Vi bad några av KTH:s skarpaste experter på området berätta om hur läget ser ut i landet idag och imorgon, samt reflektera över vilken väg framåt vi bör välja.

  • "Kärnkraften inte nödvändig"

    Hallå där, Lennart Söder, professor i elektriska energisystem på KTH. Du och sex andra forskarkollegor har skrivit en rapport där ni slår fast att kärnkraften är onödig för ett fossilfritt Sverige. Kan du berätta mer?

  • Brown Bag Seminar med Andreas Roos om solkraft och klimaträttvisa

    KTH Environmental Humanities Lab presenterar ett seminarium med deras forskare Andreas Roos! Han kommer att hålla en presentation om sitt monografi "Solar technology and global environmental justice: The vision and the reality"följt av en konversation om akademisk bokpublicering. Veganska ciabattas serveras för alla som registrerar sig!