Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 7
-
Soldrivna kylskåp, en vinnare
Med solen som energikälla och nanotekniken som redskap har två KTH-studenter tagit fram ett billigt kylskåp som drivs av solkraft. Denna idé är så listig att företaget bakom uppfinningen nu har tilldelats det nyinstiftade Innovationspriset Student 2010.
-
Forskningsmiljoner till stöddig elkabel
När Stiftelsen för Strategisk Forskning - SSF - nu delar ut 80 miljoner kronor tillfaller 32 av dem två stycken KTH-forskare. Ulf Gedde - en av de två som får 16 miljoner kronor - ska använda pengarna till forska om en kabel som högst effektivt och miljövänligt klarar av att överföra el från solcellsparker i Sahara till Europa.
-
Smarta lägenheter får folk att byta beteende
Listiga elnät och smarta lägenheter låter både spännande och intressanta, men fram till idag har de i mångt och mycket varit skrivbordsprodukter. KTH-forskaren Anders Nilsson ska ändra på det i ett fyra år långt forskningsprojekt i stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Han kommer att studera hur de boende använder den nya tekniken i praktiken och hur deras beteenden förändras i den smarta lägenheten.
-
Hon banar väg för elbilar
Elbilarnas miljöförtjänst beror på förarnas beteende när de laddar sina elbilar. Det slår KTH-forskaren Pia Grahn fast. Hon har gjort en kartläggning som beskriver när elbilsägare laddar sina bilar.
-
Här är solenergins utmaningar
Bättre inmatning på elnätet, energilagring och smarta elnät i kombination med solceller och billigare solcellsutrustning. Det är några av punkterna på dagordningen för att solenergi ska bli en energilösning att räkna med i framtiden.
-
KTH-forskare kommenterar elunderskottet
December är årets mörkaste månad men bjuder också på jul och nyår, vilket gör att elektricitet förbrukas i mängder i våra hem. Samtidigt har Sverige drabbats av elunderskott och under november månad 2018 var elpriset det högsta i Sverige på tio år. Vi bad några av KTH:s skarpaste experter på området berätta om hur läget ser ut i landet idag och imorgon, samt reflektera över vilken väg framåt vi bör välja.
-
"Kärnkraften inte nödvändig"
Hallå där, Lennart Söder, professor i elektriska energisystem på KTH. Du och sex andra forskarkollegor har skrivit en rapport där ni slår fast att kärnkraften är onödig för ett fossilfritt Sverige. Kan du berätta mer?