Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 24

 • ”Bra på proven – sämre på att kommunicera”

  Under augusti har internationella studenter från nio länder följt en helt ny preparandkurs. Kursen kombinerar engelsk språkträning med undervisning i studieteknik. Samtidigt ger kursen insikter i svensk studiekultur, en kultur som skiljer sig radikalt från studierna i hemlandet konstaterar flera studenter.

 • Stockholmsstudenter får smaka på verkligheten

  Nu ska studenter vid Stockholms fyra lärosäten få möjligheten att sätta tänderna i riktigt kluriga och komplexa samhällsproblem. Detta sker genom samarbetet Openlab, ett initiativ som så väl KTH, Karolinska Institutet, Stockholms universitet, Södertörns högskola som Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Länsstyrelsen i Stockholms län står bakom. Konstnärliga uttrycksformer blir ett verktyg för att lyckas.

 • KTH:s och Scanias samarbete stärker svensk industris konkurrenskraft

  Nu satsar KTH och Scania på ökat utbyte mellan akademi och industri. Ett fördjupat samarbete stärker KTH:s forskning och utbildning liksom Scanias framtida kompetensförsörjning.

 • Lärare på Facebook gör studenter förvirrade

  Vissa studenter känner osäkerhet och tvivel när deras lärare använder Facebook som en kommunikationskanal. Det visar en studie som gjorts av forskare bland annat vid KTH.

 • Studenternas sopiga förslag vann

  Som Uber och Airbnb – fast för avfall. Bland annat så har de två KTH-studenterna vinnande lösning kallats av medierna. En av utmaningarna i innovationstävlingen Sustainergies Cup i år var att presentera idéer för Scanias hållbarhetsarbete – och det vinnande bidraget handlade om skräp.

 • Världens första självlärande wearable prisad i Venture Cup

  Startup-företaget Tracy, som startats av studenter från KTH, vann i kategorin Student Superstart vid riskfinalen av Venture Cup som avgjordes igår. Med hjälp av artificiell intelligens kan en hundägare att kartlägga sin hunds dagliga aktivitet och få med att förstå hundens behov och hälsostatus. Tracy är dessutom världens första självlärande wearable och blir smartare ju mer den används.

 • Så här ska fler få bättre studieresultat

  Den digitalisering som nu sker av skolor och universitet leder till att stora mängder data om elever och studenter samlas in. Sådana data kan användas för att förbättra undervisning och utbildning, både vad gäller individens lärande, utbildningsprogrammens kvalitet och undervisningsmiljöer. Då samhället står  inför stora utmaningar när det kommer till undervisningskvalitet, behov av livslångt lärande och integration av många nyanlända människor, är anslaget välkommet enligt KTH-professorn Gunnar Karlsson som är ansvarig för forskningsprojektet "Svenska utbildningsdata".

 • Fullmatad framtidsfredag för gymnasieelever

  I fredags arrangerades Future Friday i Kista. Future Friday är en årlig inspirationsdag där KTH vill visa gymnasieelever vilka framtidsmöjligheter som finns inom IT-branschen. Studenter, forskare, före detta studenter och företag var på plats för att dela med sig av sina erfarenheter.

 • Hon videobloggar om hur det är att plugga på KTH

  På den nya YouTube-kanalen KTH Student videobloggar Alva Liu, som läser sista året på Datateknik. Hon berättar hur det är att studera på KTH och hennes tankar om jobb och framtid efter examen.

 • Studenter pitchade hållbar energiplan för stad i Kina

  Solpaneler och vindkraftverk där produktionen stödjs av batterier som lagrar energin som genereras. Biogas, producerat stadens organiska avfall, som bränsle. Men framför allt ett innovativt medborgarorienterat kreditsystem som främjar en hållbar livsstil. Det var förslaget för en hållbar energiplan för den kinesiska staden Meili som masterstudenter från KTH pitchade på plats i slutet av september.

 • Studenter designade en satellit

  Nyligen deltog fyrtio studenter från KTH i Europeiska rymdorganisationen ESA:s Concurrent Engineering Challenge 2019. Utmaningen gick ut på att under en vecka utforma en satellit för ett rymduppdrag. Parallellt jobbade team i Italien, Belgien och England med samma utmaning.

 • Studenter som poddar

  Måste man vara jättesmart för att gå på KTH? Pluggar man bara matte? Har man ingen fritid utanför skolan? Det är frågor som medieteknikstudenterna Amanda Carp och Celine Helgesson Hallström tar upp i den nya podcasten KTH Student, som vänder sig till gymnasieungdomar som är intresserade av att veta mer om KTH innan de väljer högskoleutbildning.

 • ”Inte förvånande att mobillådan blev Årets julklapp”

  Hallå där Agnes Comstedt, före detta student på KTH. Julen 1994 förutsåg HUI Research att mobiltelefonen skulle toppa julhandeln. I år har de utsett Mobillådan – en låda att lägga undan mobilen i för att koppla ner och koppla av – till Årets julklapp. Du har i en masteruppsats undersökt kopplingen mellan användningen av smartphones och stress. Vad tycker du om valet av Årets julklapp?

 • KTH-doktorander undersökte skeppsvrak från 1500-talet

  I somras rapporterades det att man hade hittat vraket av ett beväpnat handelsfartyg från perioden 1490–1550 utanför Gotland. Vraket undersöktes av en grupp internationella forskare och med på expeditionen fanns två doktorander från KTH, som jobbat med AI-metoder för att undersöka havsbottnen.

 • Teklafestivalen kliver ut i världen

  Vad händer när pojkarna lämnar rummet? Det är idén bakom Teklafestivalen, KTH:s tech-festival för unga tjejer, som grundades av artisten Robyn för fyra år sedan med syftet att inspirera unga tjejer att utforska teknik. På internationella kvinnodagen lanseras festivalen i Washington DC och ska sedan föras vidare ut i världen via Sveriges ambassader.

 • ”Stockholm är den perfekta studentstaden”

  Nu är det bara några dagar kvar till sista ansökningsdagen till högskolan och många ungdomar som är intresserade av att söka och som inte kommer från Stockholm undrar säkert hur det är att studera i Stockholm och på KTH. Vi frågade tre studenter som flyttat hit för att plugga vad de tycker.

 • En app som visualiserar hur riksdagsledamöterna röstar

  Tänk om man lätt kunde se vilka riksdagspartier som röstar med vilka partiers förslag. Eller om man kunde gå in på enskilda riksdagsledamöter och se hur ofta de är närvarande och vad de röstar på. Det kan bli möjligt nu tack vare appen RiksdagsViz som en grupp medieteknikstudenter på KTH har tagit fram.

 • Studenterna som renar avloppsvatten från antibiotika

  Varje dag spolas mängder med läkemedelsrester ner i våra toaletter och går ut i avloppsvattnet. Det rubbar balansen i havets ekosystem. Men nu har ett studentlag från KTH, Karolinska institutet och Konstfack tagit fram en metod som kan lösa problemet.

 • Brighterprogrammet hjälper startups att lyckas internationellt

  KTH Innovations program Brighter tar med sig startups till internationella innovationsmiljöer där de får lära sig hur det är att verka på en global marknad. En av dem är Waves, som var med i New York i höstas med sin idé för en tjänst som hjälper privatpersoner att göra investeringar som maximerar hållbarhetsmässig impact (påverkan).

 • Ellinor var på studentutbyte i Australien

  Hallå där Ellinor Westerberg, som läser sista året på civilingenjörsprogrammet i datateknik. Du har just kommit hem efter studentutbyte på University of South Australia. Dessutom praktiserade du på SAAB Australia. Kan du berätta om dina erfarenheter?

 • Karma räddar överbliven mat från att slängas

  Karma är en tjänst där man via en app räddar överbliven mat från att slängas. Egentligen bygger tjänsten på att kunderna själva hämtar den mat de beställt. Men nu efter utbrottet av det nya Coronaviruset erbjuder de även hemleverans.

 • Högsta betyg till KTH:s lärarutbildning i matematik

  KTH:s ämneslärarutbildning i matematik får högsta betyg i en ny utvärdering av utbildning som Universitetskanslersämbetet (UKÄ) har gjort. Utbildningen innehåller många olika delar, och jag tror att samordningen och samarbetet har varit mycket viktiga för UKÄ:s bedömning, menar Mikael Cronhjort, pedagogisk utvecklare på KTH.

 • Nytt makerspace på KTH Flemingsberg

  En 3D-studio, en finmekanisk verkstad och en social mötesplats. På KTH Flemingsberg Makerspace får studenterna möjlighet att ta sina idéer till nya nivåer.

 • Nu testas en ny typ av hållbar studentbostad

  Framtidens studentlyor kan se annorlunda ut jämfört med dagens korridorboenden och ensamhushåll. Nu har några studenter flyttat in i en helt ny typ av gemensamt studentboende, Anledningen är bland annat att flera studier visar att denna boendeform kan ge 35 procent lägre klimatavtryck i genomsnitt samtidigt som boendeytan tredubblas. Co-Kitchen heter boendet, och här ska nya lösningar för matlagning, städning samt samvaro studeras av KTH-forskare.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22