Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 15

  • De förutspår proteiners blixtsnabba rörelser

    Forskare vid KTH, Stockholms Universitet och spanska Institute for Biomedical Research Barcelona har utvecklat en metod som gör det möjligt att förutspå hur proteiner rör sig när de ska utföra sina biologiska funktioner. Arbetet visar att proteiners rörelser styrs till stor del av deras form, och de nyvunna kunskaperna förbättrar förståelsen för proteiner. I förlängningen kan arbetet bidra till utvecklingen av nya läkemedel.

  • KTH:s superdator kraftfullast i Sverige

    När KTH:s superdatorcentrum PDC, stoppar i strömkabeln på sin nya Cray-baserade superdator kör man om alla andra svenska företags och universitets datoranläggningar.

  • KTH skänker bort superdator

    KTH:s superdatorcentrum PDC firar tjugoårsjubileum imorgon tisdag och inviger därmed sin nya superdator. Detta firas med att avdelningen ger bort sin allra första superdator som inhandlades 1990. Mottagare är Tekniska museet i Stockholm.

  • Frihet för forskare bakom framgång

    Flera utbildningsprogram vid University of Illinois rankas bland de tio bästa i USA. Här har också många av världens ledande profiler inom IT-branschen fostrats. En förklaring till framgångarna för KTH:s nya samarbetspartner är att man lyckats kombinera det bästa från de privata och de offentliga universitetens olika världar.

  • Superdatorn ersätter djurförsök

    Med hjälp av avancerade datorsimuleringar ska KTH-forskare bland annat minska antalet djurförsök. Det handlar om avancerad medicinsk forskning där superdatorer tar hand om allt mer av det arbete som idag sker på andra, mer kostsamma och ineffektiva sätt. Superdatorerna öppnar också nya möjligheter för diagnos och behandling.

  • Superdatorn kapar driftkostnader för miljoner

    Det kalla klimatet i Sverige är ett av huvudskälen till att Facebook valt att placera sitt första datacentrum utanför USA i trakten runt Luleå. Facebook har dock valt att elda för kråkorna till skillnad från Parallelldatorcentrum (PDC) på KTH. PDC senaste använder nämligen överskottsvärmen från superdatorn Lindgren till att värma upp hus.

  • Sveriges snabbaste superdator till KTH

    KTH investerar tillsammans med samarbetspartners 170 miljoner kronor för att införskaffa en ny dator. Men det är inte vilken simpel räknedosa som helst vi pratar om, utan Sveriges snabbaste superdator.

  • De avslöjar röstens hemligheter

    I ett omfattande europeiskt forskningsprojekt som leds av KTH ska en komplett modell av människorösten tas fram. Arbetet är redan igång, och forskningen inbegriper så väl fysiska modeller, simuleringar som visualiseringar av vår röst. Den ökade förståelsen ska utgöra en grund för att andra att jobba vidare med, och kan exempelvis leda till bättre talproteser, röstvård, talande robotar och undervisningsmöjligheter i sammanhang där människors röst spelar stor roll.

  • Europas superdatorprojekt Prace besöker Sverige

    Prace-projektet är Europas hopp när det gäller att komma ifatt andra länder som USA, Japan och Kina inom området superdatorer. Projektet, som KTH deltar i, har målet att utveckla användningen av superdatorer inom forskning och industri samt erbjuda riktigt kraftfulla superdatorer som kan konkurrera med de allra största i världen.

  • Professor prickade pengapotten

  • Verktyg från hjärnprojekt tillgängliga för fler

    För tre år sedan bestämde sig EU-kommissionen för att satsa en miljard euro – drygt nio miljarder kronor – på The Human Brain Project. Nu, 30 månader in i forskningsprojektet om den mänskliga hjärnan, är första fasen avklarad.

  • KTH:s superdator invigd

    Binär Elektronisk Sekvens Kalkylator, BESK, hette världens snabbaste dator som byggdes av Matematikmaskinnämnden och som huserade på KTH för drygt 60 år sedan. Nu invigs superdatorn Beskow med en kapacitet ingen vågade drömma om 1950. – Som ni ser har vi en lång historia av högpresterande superdatorer här på KTH, sade Peter Gudmundson, KTH:s rektor.

  • KTH:s superdator motsvarar 35 000 Ipad

    KTH:s superdator som invigdes i juni förra året har nu uppgraderats. 93 teraflops har blivit drygt 305 teraflops. Det gör superdatorn ännu snabbare och till en av de vassaste i Europa.

  • KTH-studenter har skapat robot som tar lyror

    I december varje år visar blivande KTH-ingenjörer upp hur de ser på framtiden i form av en rad fantasifulla studentprojekt. Denna gång är det dags för en robot som tar lyror, ytterligare en robot som pratar med IBM:s superdator Watson, ett flertal självkörande fordon i olika format samt ett nytt koncept för hur vi skulle kunna pendla i storstäderna framöver.

  • Sveriges snabbaste superdator

    När KTH:s nya superdator är fullt utbyggd i slutet av året kommer den att vara snabbast i Sverige. Det säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum på KTH.