Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 8

  • Svensk konsumtion ger ökande utsläpp

    Utsläppen av växthusgaser från svensk konsumtion ökar. Det visar en studie som KTH-forskare gjort tillsammans med SCB.

  • Byggandets utsläpp ökar

    I en färsk rapport producerad av forskare från KTH redovisas hur ett antal miljöparametrar har utvecklats mellan 1993 och 2007 för bygg- och fastighetssektorn. Den visar bland annat att utsläppen från produktion av byggnadsmaterial och transporter nu är större än utsläppen från uppvärmningen av byggnader.

  • ”Utsläppen av skadliga läkemedelskemikalier måste stoppas”

    Antibiotikaresistens, njurskador och infertilitet. Det är några av de hälsofaror som enligt forskarrön kan orsakas av läkemedelsutsläpp i naturen. – Tack vare nya anslag kan vi nu fortsätta vår forskning för bättre riskbedömning och en effektivare vattenreningsprocess, säger Christina Rudén, chef för KTH:s centrum MistraPharma.

  • ”Vi måste prata om vårt resande”

    Klimatforskare hör till dem som flyger allra mest och därmed bidrar till klimatförändringar. Det är ett trovärdighetsproblem som måste debatteras mer, enligt ett forskningsprojekt vid KTH.

  • Ny webbsajt hjälper dig bli miljövän

    Enligt pågående forskning står hushållens vardagliga konsumtion för upp till 80 procent av utsläppen av växthusgaser. Det kan det dock bli ändring på inom kort. Forskare från bland annat KTH har utvecklat EcoRunner, ett webbaserat verktyg som gör det möjligt för dig att undersöka hur konsumtionen i ditt hushåll påverkar miljön. Med EcoRunner kan du pröva hur din miljöbelastning förändras med till exempel ändrade matvanor och minskat bilåkande.

  • Forskning för minskade utsläpp vädrar morgonluft

    Beräkningar visar att flygplans luftfriktion kan minskas med 15 procent, vilket i sin tur reducerar flygplanens utsläpp av kolmonoxid och kväveoxider. Då det varje år lyfter 19 miljoner flygplan från flygplatser bara i Europa betyder det att naturen slipper betydande mängder utsläpp. Nu har en KTH-forskare fått ett prestigefyllt forskningsanslag om cirka 10 miljoner kronor för att forska vidare i ämnet.

  • Mindre utsläpp – men luften är sämre

    Världens utsläpp ser ut att minska. Samtidigt ökar växthusgaser i luften. Vad ska man tro när beskeden inom klimatforskningen tycks peka åt olika håll? – Kanske borde vi bli bättre på att berätta om hur långsamma processerna är, säger Göran Finnveden, vicerektor för hållbar utveckling.

  • När hållbart blir det nya normala

    Hur kan det som några av oss gör redan i dag – äta vegetariskt, slopa flygresor, dela, reparera eller köpa begagnat i stället för nytt – bli det vanliga sättet att konsumera? Frågan ska få svar i ett nytt forskningsprojekt.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22