Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 10

  • Filter för flyktingläger

    Vad kan de skandinaviska skogarna erbjuda migranter i flyktingläger runt om i världen? Jo, rent vatten. Forskare på KTH har nämligen tagit fram ett träbaserat material som klarar av att fånga in och döda bakterier. Nu undersöks möjligheterna att använda materialet i portabla vattenreningsfilter med målsättningen att kunna finnas tillgängligt på platser som saknar infrastruktur och rent vatten.

  • Använder DNA-analys för miljöövervakning

    Den teknik som används för DNA-sekvensering utvecklas i ett snabbt tempo, och allt fler användningsområden uppstår som ett resultat av detta. Forskare vid KTH och Scilifelab jobbar med använda tekniken dels för att hålla koll på vattenmiljön i Östersjön, dels undersöka kvaliteten på vattnet i rören under Stockholm.

  • Risk för vattenbrist i sommar

    Det finns en uppenbar risk att stora delar av landet drabbas av vattenbrist i sommar. Framför allt gäller det kustområdena samt i inlandskommunerna i mellersta och södra Sverige. Det konstaterar Bo Olofsson, professor i mark- och vattenteknik på KTH.

  • KTH-forskares upptäckt om Jupiters måne verifieras

    I slutet av december 2013 kunde forskare slå fast att stora plymer av vattenånga sprutar ut från Jupiters måne Europa. En av forskarna bakom observationen är Lorenz Roth på KTH, och han använde Hubble-teleskopet för upptäckten. Vattenplymernas existens har dock varit mycket ifrågasatt av forskarsamfundet, men nu presenterar NASA nya observationer som stärker Lorenz Roth och de andra forskarnas tes. En tes som förutom vattenplymernas existens innebär att liv på Europa kan nås och mätas genom dem.

  • Använder solljus för att bryta ner plast

    Inom ramen för ett nytt EU-finansierat forskningsprojekt vid namn CLAIM kommer forskare vid bland annat KTH att titta närmare på hur man kan använda solstrålning för att bli kvitt de plastföroreningar som återfinns i våra sjöar och hav.

  • Lekfullhet i fokus på KTH-utställning

    Onsdagen den 30:e maj är det dags för Digital Demo Stockholm att ställa ut ett flertal spännande innovationer på KTH:s campus i centrala Stockholm. Syftet med tillställningen, som går under namnet Digital Mindset Playroom, är att bjuda besökarna på en interaktiv och lekfull utställning där alla ska kunna delta, testa och ta på grejerna.

  • Vattnet som förstör både vägar och miljö

    Att snabbt få bort vatten från vägytan efter nederbörd är viktigt för trafiksäkerheten. Samtidigt innehåller vattnet en rad olika föroreningar som tungmetaller, mikroplaster och vägsalt. Detta kan leda till att omgivande vattendrag och grundvatten skadas. Forskare vid KTH har studerat var vattnet från vägarna tar vägen, och hur vi kan hantera situationen bättre.

  • Vatten och Jordbruk med Right Livelihood

    Vill du lära dig mer om artificiella glaciärer, blå ekonomi och produktionen av marin biomassa? KTH Climate Action Centre bjuder in alla att delta i vårat evenemang med Right livelihood! Evenemanget kommer att vara tillgängligt både online och på plats i Climate Action huset, med presentationer från Rizgin Gurmet och Jean-Baptiste Thomas gällande effekterna av klimatförändringar och vatten på jordbruk.

  • "Om det finns något liv på Europa, skulle det finnas i havet"

    En ny studie visar att koldioxid har hittats på en av Jupiters största månar. Fyndet kittlar tanken om att utomjordiskt liv existerar. Lorenz Roth, en KTH-forskare som bidragit till NASA-studien, har varit med i jakten efter möjliga ledtrådar till koldioxidkällan på månen Europas yta.

  • Gigantisk ring av vattenånga väcker uppmärksamhet

    Tiden kommer att utvisa om liv har bildats på Saturnus måne Enceladus. Tills dess förundras forskarna på jorden över den nyligen uppvisade storleken på en enorm vattenångplym, samt glorian som bildas i kölvattnet efter plymen och som följer månen i sin omloppsbana.