Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 7

 • Hybrit ska göra stålindustrin fossilfri

  När FN:s klimatmöte samlade världens ledare i New York hösten 2019 stod Sverige för två av snackisarna: Greta och ”HYBRIT” – ett initiativ drivet av SSAB, Vattenfall och LKAB som ska göra ståltillverkningen fossilfri och rejält dra ned CO2-utsläppen i Sverige. KTH spelar en viktig roll i det som kallats en revolution inom ståltillverkningen.

 • Återvunnen elektronik ger stor energibesparing

  Avfall från elektrisk och elektronisk utrustning (WEEE) beräknas växa till cirka 12 miljoner ton fram till 2020 i EU vilket gör det till den snabbast växande avfallsprodukten. Genom att blanda in återvunnen WEEE vid metallframställning kan koldioxidavtrycket minskas avsevärt. WEEE innehåller dessutom mer än 30 procent plast som kan vara en användbar källa för kemisk råvara och energi.

 • Miljövänligare kylskåp tack vare magnetiska material

  Magnetiska värmepumpar innebär ett lägre energibehov och ett miljövänligare alternativ i den klassiska kylindustrin. Processen kallas Magnetocaloric kylning och Institutionen för materialvetenskap arbetar med att utveckla material baserade på billiga och mer vanliga metaller som järn, mangan, arsenik, fosfor och kisel.

 • Forskare har uppfunnit en superelastisk metallegering

  Olika metallegeringar som kan ändra form och storlek reversibelt med hjälp av belastning, kyla och värme har funnits ett tag. Fenomenet kallas superelasticitet och materialen för minneslegeringar. Nu har forskare vid bland annat KTH uppfunnit en metallegering som är inte är beroende av temperatur på samma sätt som tidigare.

 • Pappersavfall ger grönare stål

  Om det ideala hållbarhetsprojektet sparar både miljö och pengar, och samtidigt utvecklar ett forskningsområde, så ligger Osmet bra till. Två av Sveriges största basindustrier samarbetar och skapar ett eget kretslopp där den enas avfall förädlas till den andras råvaror. Ett projekt som nu går in i sin tredje fas och möjliggörs av, bland andra, forskare på KTH.

 • Malin Selleby får Sefströmmedaljen – som första kvinna

  Malin Selleby får medalj för sin gärning inom termodynamisk modellering. Sefströmmedaljen delas ut av Svenska Bergsmannaföreningen vart 5:e år sedan 1987 och i år var det dags för den första kvinnan att ta plats på prispallen.

 • Slagg från rostfritt stål neutraliserar surt avloppsvatten

  Slagg från tillverkningen av rostfritt stål kan ersätta användningen av kalk för att neutralisera industriellt surt avloppsvatten. På så sätt kan man minska en del av CO2-utsläppen från utvinning och bearbetning av kalk, samtidigt som deponin för stålproducenterna minskar.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22