Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Avfallsboxen

Här lämnas farligt avfall och mindre grovsopor

Omslag

Avfallsboxen

Projektbeskrivning

Problem

Farligt avfall hamnar ofta på fel ställe, såsom till exempel i hushållssoporna. Stockholm Vatten och Avfall erbjuder idag olika ställen att lämna in farligt avfall. Den senaste satsningen, en automatisk miljöstation styrd av en känslig robotarm, är ofta ur drift.

Mål

Projektets mål var att utveckla en ny lösning för inlämning av farligt avfall och mindre grovavfall. Lösningen skulle minska risken för driftstopp, visa funktionen med hjälp av designen och effektivisera tömningen.

MF 132X, grupp 1: Elvira Sellgren & Lovisa Lundblad

Analys

Avfallsboxen

Analys

Färre driftstörningar

Den nya miljöstationen behövde ha en lösning utan automatiska rörelser som riskerar att fastna. Dagens miljöstation är ofta ut drift eftersom den styrs av en känslig robotarm. Konsekvensen blir att avfall ofta ställs utanför stationen. 

Mer enhetlig avfallsinsamling

SVOA önskar en enhetlig lösning som tar emot farligt avfall och därtill mindre grovsopor. Idag behöver olika ställen besökas för att slänga olika typer av avfall. 

Ökad avfallsinsamling

Det råder låg kännedom om den automatiska miljöstationen, därför behöver den nya lösningen bli synligare och mer begriplig, med en distinkt design som bjuder in till interaktion och som visar funktionen.

Effektiv tömning

Idag töms den automatiska miljöstationen genom att varje enskild låda flyttas fram till luckan med hjälp av robotarmen, vilket gör att en full station tar upp till en och en halv timme att tömmas. Ett önskvärt krav var därför att den nya lösningen skulle effektivisera tömningen.

Uppfylla säkerhetskraven

De två viktigaste säkerhetskraven är att gas och vätska måste separeras i största möjliga mån och att den som lämnar sitt avfall inte kommer i kontakt med det som andra har slängt.

Koncept

Avfallsboxen

Koncept

Grundprincip

De tre initiala koncepten bygger på samma princip: fackverk med utdragbara lådor förvarade bakom branddörrar, där farligt avfall och grovsopor lämnas in. Samtliga koncept har tre inkast för inlämning av batterier, småelektronik och glödlampor.

Vidareutveckling av koncept B

Projektet fortsatte med en vidareutveckling av koncept B. Koncept A har förvisso mer kapacitet än B och C, men tar även mer plats, vilket kan försvåra bygglov. Koncept B har den mest distinkta designen, med det rundade taket och de avfasade hörnen. Designen utmärker sig från de annars kantiga formerna som SVOAs befintliga tjänster har. För teknikernas del är koncept A det som erbjuder enklast åtkomst till elektroniken, därför togs detta med i vidareutveckling av koncept B.

Slutprodukt

Avfallsboxen

Slutprodukt

Fackverk med lådor

Avfallsboxen består av brandceller med fackverk inuti. Fackverken innehåller utdragbara lådor, där farligt avfall och mindre grovavfall lämnas in. Lösningen har inga automatiska rörelser, vilket tillåter avlämnarna att göra fel utan att stationen hamnar ur drift. Lådorna lyfts ut, vilket effektiviserar tömningen.

Uppdelning

För att minska brand- och explosionsrisken är avfallet uppdelat i tre kategorier: gas, vätska och grovsopor. Utöver dessa kategorier finns tre inkast för inlämning av batterier, småelektronik och glödlampor. Inkasten är försedda med en öppningsmekanism för att minska risken att oönskat skräp hamnar där i förbifarten.

Synlighet

Kategorierna är illustrerade med piktogram för att göra funktionen synlig från långt håll. Symbolerna sticker ut från fasaden så att funktionen bevaras, även om stationen skulle klottras på. Avfallsboxen karakteriseras av sitt rundade tak.

Formspråk

Med syfte att föra in mer organiska material, som anspelar på SVOAs vision; “Tillsammans för världens mest hållbara stad”, är undersidan av taket klädd med en träpanel. För att visa att stationen är igång och ge en ökad trygghetskänsla är stationen väl upplyst under kvällstid och vinterhalvåret.

Poster

Avfallsboxen poster (pdf 286 kB)

Projektmapp

Avfallsboxen projektmapp (pdf 3,8 MB)