Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Instabox för farligt avfall

Miljöstationen för hushåll i Stockholms kommun

Omslag

Instabox för avfallsinsamling

Projektbeskrivning

Projektet handlar om en miljöstation där privatpersoner kan lämna in farligt avfall, istället för att det slänga det i de vanliga soporna.

Stockholm Vatten och Avfall är uppdragsgivarna, och dagens lösning som är en automatisk station är inte optimal då den är känslig och ofta går sönder då den styrs av en robot. Målet med projektet har därför varit att ta fram en lösning som är mer pålitlig och som inte behöver lika mycket tillsyn och service.

MF132X, Grupp 6: Sarah Nordh och Maja Holmén

Analys

Miljöstation för farligt avfall

Analys

Idag finns det många lösningar för att lämna in sitt farliga avfall i Stockholm. Både bemannade och obemannade, där det senaste tillskottet är en automatisk miljöstation som är tänkt att vara ett alternativ för de som inte har bil. De automatiska stationerna är obemannade, belägna i centrala Stockholm och innehåller en känslig konstruktion i form av en robot. Därför har den ofta driftstopp, och kräver därmed mycket service. 

För att vår lösning ska bli så bra som möjligt gjordes en noggrann analys av utbudet idag med platsbesök på återvinningscentraler, automatiska stationer och även en obemannad station vid en bensinmack. Det vi fick ut av detta var bland annat att det vanligaste avfallet är vattenbaserad färg och elektronikavfall samt att fyllnadsgraden av lådorna var väldigt varierande. En annan sak som kunde konstateras var även att tömningen av den automatiska stationen var oeffektiv och oergonomisk.

Koncept

Miljöstation för farligt avfall

Koncept

Efter både analysfasen och brainstorming-sessioner kunde tre stycken koncept tas fram. Koncept ett och tre har en manuell lösning, medan koncept två är mer automatisk. Samtliga koncept kan ta emot avfallet osorterat.

Koncept 1

I koncept ett kan vissa skåp bokas på förhand. Detta för att man ska kunna välja storlek på skåpet och i vilken höjd man vill ha det. Access fås genom en skärm som sitter på stationen eller med SMS, samtal eller en QR-kod. Avfallet läggs sedan i en låda inne i skåpet för att förhindra läckage. Tömning kan ske både invändigt och utvändigt.

Koncept 2

Koncept två har ett rullband som för lådan framåt inne i stationen. Access fås genom QR-kod, samtal eller SMS. Då öppnas den enda luckan på stationen och lådan där avfallet ska placeras blir synlig. Tömningen av stationen sker invändigt, på en justerbar höjd, då banan nått sitt slut.

Koncept 3

Detta är en variant av koncept ett men med två stora kärl för el- och vattenbaserat färg-avfall. Om detta ska lämnas så väljs det på skärmen eller i mobiltelefonen. Luckan där avfallet ska placeras hindrar andra personer från att ta sitt avfall. Tömning kan ske både invändigt och utvändigt.

Slutprodukt

Miljöstation för farligt avfall

Slutprodukt

Det koncept som valdes var Koncept 1, en instabox lösning som kombinerats med dagens lösning. Detta för att konceptet uppfyller de ställda kraven bäst och var även enklast för de som lämnar avfall. 

Slutprodukten består av en förstärkt brandsäker container som har många skåp i tre olika storlekar, på olika höjder. Skåpen sitter fast på insidan i flera stålställningar som är förankrade i golvet. Varje skåp består av en lucka och en låda, där lådan glider på skenor mellan två spärrar. Lådan är konstruerad så att den är högre i bakkant för att man inte ska kunna pressa in något som inte får plats i skåpet, men även för att man inte ska kunna ta sig in. Stationen är en egen brandcell med en forcerad ventilation för att skapa ett undertryck samt tre pulverkulor i taket för att släcka eventuella bränder som kan uppstå. 

Stationen kan tömmas både från insidan eller utsidan. På utsidan sker processen på samma sätt som för lämnaren. Om det istället sker från insidan kan skåpet enkelt avlägsnas från stålställningen genom att lyfta lådan uppåt från en spärr. Sedan används en arbetsvagn för att ge en bra arbetsställning samt en effektivare sortering.

Poster

Instabox för farligt avfall poster (PDF 500 kB)

Projektmapp

Instabox för farligt avfall projektmapp (pdf 3,1 MB)