Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Landningsplats för drönare och matleverans

En leveransplattform och en depåplattform

Omslag

Landningsplats för drönare och matleverans

Projektbeskrivning

Aerit har utvecklat en drönare som de vill använda för att bedriva en Foodora-liknande tjänst, där drönare används som transportmedel för matleveranserna. Detta projekt går ut på att designa två plattformar. Den ena plattformen ska Aerit använda för att utföra batteribyten och service på drönare. Den andra plattformen ska användas av restaurangarbetare för att förse drönare med matleveranser. 

MF132X, Grupp 2: Vincent Eriksson och John Bergevald

Analys

Landningsplats för drönare och matleverans

Analys

Aerit är ett startup-företag bestående av elever på KTH. Drönaren som de har tagit fram är autonom och navigerar med hjälp av ett GPS-system. Vid landning används AruCo-koder för mer precision. För att få en tydlig bild av deras vision och behov anordnades ett flertal möten under projektets gång. Utöver det utfördes en marknadsanalys, intervjuer med restaurangarbetare samt enkätundersökningar med användare av dagens matleveranstjänster för att identifiera de krav som plattformarna måste uppfylla. Från vår säkerhetsanalys drog vi slutsatsen att det behövs en systemlösning, vilket innebär att leveransplattformarna är stationära på platser som strategiskt valts ut som säkra. Detta för att se till att maten alltid kommer till rätt person, att drönaren kan navigera dit och leverera maten på ett säkert sätt, samt att leveransen kan förvaras tryggt genom att omöjliggöra åtkomst för obehöriga. Vi kom också fram till att tjänsten bör operera på platser där cyklar och mopeder inte fungerar som transportmedel, som till exempel i fjällen och på öar med dålig koppling till fastlandet.

Koncept

Landningsplats för drönare och matleverans

Koncept

Efter att ha utfört en idégenerering med hjälp av kvantitativ skissning utvecklades de idéer med mest potential till koncept. Koncepten visas från vänster till höger.

Parkeringsplatsen bygger på idén om en enkel och billig konstruktion som inte tar upp plats där folk rör sig.

Den futuristiska telefonkiosken bygger på idén om att ta en etablerad klassisk symbol och stoppa in den i det moderna sammanhang som är drönarleverans.

Reklambåset bygger på idén om att använda något som redan finns på gatan idag, och komplettera det för att skapa vår plattform.

Portföljen är ett koncept för depåplattformen, och bygger på idén om ett bord som kan fällas ihop till en portfölj och därmed är enkelt att transportera.

Koncepten utvärderades med hjälp av de identifierade behoven från användarna, samt presenterades för Aerit för feedback. Detta ledde till att vi gick vidare med den futuristiska telefonkiosken och portföljen.

Slutprodukt

Landningsplats för drönare och matleverans

Slutprodukter

Leveransplattformen:

Det finns ett galler som värmelådan landar på för att den ska vara stabil och trygg när användaren tar ut respektive lastar in mat. Där finns en ljusslinga för att underlätta användning i mörker. Obehöriga hålls ute, då det finns ett lås på kiosken som kunden får koden till vid beställning i appen. Längst upp finns en trattform för att minska risken att värmelådan missar kiosken. Beslut om form och färg har inspirerats av den klassiska telefonkiosken, för att skapa den sökta kontrasten mellan nostalgi och futurism.

Depåplattformen:

Plattformen är dimensionerad för att arbete med drönaren ska ske under ergonomiskt korrekta förhållanden. Den är utrustad med en AruCo-kod för att minimera risken att drönaren missar plattformen vid landning. På sidan finns fästen så att insexnycklarna är lättillgängliga. Magnetskålen underlättar förvaring av skruvar och muttrar. Beslut om material har tagits med avseende på att bordet ska hålla länge, samt väga kring 12 kg. Detta för att det ska vara tungt nog för att stå stabilt i vind, men lätt nog för att kunna transporteras av en person. I bordet finns ett förvaringsutrymme som kan användas till batteriladdning.

Poster

Landningsplats för drönare och matleverans poster (pdf 1,1 MB)

Projektmapp

Landningsplats för drönare och matleverans projektmapp (pdf 2,9 MB)