Till innehåll på sidan

Rune och Kerstin Jonasson

Rune och Kerstin har donerat 70 miljoner kronor till att stödja forskning inom medicinsk teknik.

Hemma i sitt kök i Stockholm bjuder Rune Jonasson och hans hustru Kerstin på ett berg av underbart goda scones och kakor. De berättar om bakgrunden till att de valt att ge sin stora gåva till KTH.

–Det är som ett tack till Teknis där jag fick min ingenjörsutbildning, till Karolinska Institutet där jag fick min läkarutbildning och till Karolinska sjukhuset där jag tillbringade största delen av mitt yrkesverksamma liv, säger Rune Jonasson.

Rune och Kerstin Jonasson. Foto: Staffan Larsson.

Paret har inga bröstarvingar och hade länge funderat på att placera pengarna i olika fonder med inriktning på forskning inom medicinska områden. Sedan föddes idén om KTH. Huvuddelen av donationen ska användas till infrastruktursatsningar inom medicinsk teknik.

–Vi tycker att vi har kommit på något väldigt bra. En stor del av utvecklingen inom medicin sker ju inom medicinsk teknik, säger Rune.

–Jag tror att de här pengarna når fram bättre än om vi donerat dem till någon organisation där det går åt ganska mycket pengar till administration. Medicinsk apparatur är ju också för det mesta dyrbar i inköp och det kan vara krångligt att söka pengar, säger Kerstin.

En del av donationspengarna ska gå till forskningsutbyte med Sydkorea. Paret har en varm relation till landet, sedan Kerstin tjänstgjorde där under Koreakriget som operationssjuksköterska för Röda Korset.

–Sydkorea har därefter kommit ihåg Kerstin vid årshögtider och nationaldagar och de har ordnat resor för veteranerna till Sydkorea där de har stått för allting, säger Rune.

–Vi har bott på fina hotell och har bara behövt öppna plånboken för att köpa vykort, säger Kerstin.

–Det här är ett varmt tack för deras generositet, säger Rune.

Rune som är från Ludvika och Kerstin som är från Falkenberg möttes på 50-talet i Stockholm, där Kerstin hade utbildat sig till sjuksköterska och Rune hade läst teknisk fysik på KTH.

Så småningom utbildade sig Rune även till läkare och specialist i klinisk fysiologi. Under resten av sitt yrkesliv arbetade han sedan på Thoraxkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna. En annan läkare på kliniken – Lars-Åke Brodin – kom att bli en mycket god vän till paret. Vänskapen med STH:s nuvarande skolchef har stor del i att donationen hamnade just här.

–I det här fallet hänger mycket på personerna, och Lars-Åke är den viktigaste, säger Rune.

Hur donationen ska användas beslutas av en kommitté med representanter från KTH, Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset och inköpen godkänns ytterst av KTH:s rektor. Rune och Kerstin är adjungerade till kommittén och har på så vis både inflytande och inblick, något som de båda uppskattar.

–Det som är roligt i sammanhanget är att vi får uppleva hur pengarna används, säger Kerstin, och Rune instämmer.

Sabina Fabrizi

Innehållsansvarig:Dmitry Grishenkov
Tillhör: Jonassons centrum för medicinsk avbildning
Senast ändrad: 2015-11-04