Till innehåll på sidan

FAQ - vanliga frågor om du vill läsa kinesiska på KTH

FRÅGA: Är putonghua och mandarin samma sak? Hur många tecken finns det?

SVAR: Tyvärr, på den här sidan hittar du bara svar om de kinesiska kurserna på KTH. Har du provat att baidua ?

FRÅGA: Jag har tidigare läst lite kinesiska, vilken kurs är rätt för mig?

SVAR:Du hittar beskrivningar av de fyra olika kurser som ges vid KTH under kinesiskas huvudsida. Antalet tecken som ingår i varje kurs är annars ett – grovt – mått på vilken nivå kurserna ligger på. Du kan jämföra dina egna kunskaper med de fyra olika kursernas tecken på den här sidan , och också göra upp en tid med språkexpeditionen  om att göra ett kort diagnostiskt test för att nivåplacera dig.

FRÅGA: Jag kan tala kinesiska bra men läser och skriver nästan inget alls; finns det någon kurs för mig?

SVAR:Vi har tyvärr inga specialkurser för den som kan tala men inte skriva kinesiska, inte heller för den som kan skriva kinesiska men inte tala rikskinesiska. Det effektivaste i det första fallet är antagligen självstudier och i det andra fallet rekommenderar jag en språkpartner  som kan hjälpa till med uttal och grammatik. Vårt kinesiska språkcafé , som träffas en gång i veckan under terminstid, är också ett bra sätt att öva rikskinesiska.

FRÅGA: Jag läser inte vid KTH, kan jag gå kurserna ändå?

SVAR: Vi har ibland men inte alltid ett fåtal platser för externa studenter på kurserna. Du kan se om vi har till kommande termin, och i så fall söka till dem, på antagning.se .

FRÅGA: Jag läser på KTH, vem ska jag anmäla mig till?

SVAR: Kurserna syns på antagning.se  bara under antagningsperioden men det är där du ska välja. Om du går på KTH och vill gå en kurs som inte är sökbar på antagning.se får du istället vända dig till din studievägledare för hjälp med att lägga in kursvalet. Skulle du vara (för) sent ute kan du kontakta språkexpeditionen  för att höra om det finns någon ledig plats kvar. Det blir även i dessa fall din studievägledare som får hjälpa dig att lägga in kursvalet.

FRÅGA: Jag har en annan fråga om kurserna…

SVAR:Mejla mig bara. Jag heter Björn Kjellgren och är ansvarig för kinesiska på KTH bjoern@kth.se .

Innehållsansvarig:Björn Kjellgren
Tillhör: Institutionen för lärande
Senast ändrad: 2021-06-14