Hoppa till huvudinnehållet
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Bitr lektor värmeteknologier inriktning koldioxidfria cirkulära industrier

School of Industrial Engineering and Management at KTH

Ämnesområde

Värmeteknologier med inriktning mot koldioxidfria cirkulära industrier.

Ämnesbeskrivning

Ämnet omfattar kunskap om termiska komponenter och processer med fokus på värme för industrin och kopplingar till förnybara energikällor, återvunnen värme och lagrad energi. I ämnet ingår hur värmeteknologier kan integreras med industriella processer för att uppnå låga utsläpp av växthusgaser. Vidare inkluderar ämnet insikter om hur en sådan integration kan hjälpa industrin att uppnå cirkularitet genom att minska primärenergi- och materialbehov, öka återanvändning och återvinning av procesströmmar, minimera avfall och öka konkurrenskraft. Slutligen innehåller ämnet kunskap om såväl experimentella som modelleringsmetoder.

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår forskning, undervisning och handledning. Biträdande lektorn förväntas skapa nya nätverk inom och utanför KTH, utveckla aktiviteter mot nya forskningsområden och aktivt söka forskningsmedel. Undervisningen kommer att ske på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå inom ämnesområdet. Verksamheten förväntas bidra till att uppfylla KTH:s mål om hållbar utveckling.

Den biträdande lektorn kommer att ges möjlighet att utveckla sin självständighet som forskare och få meriter som kan ge behörighet för en annan läraranställning som det ställs högre krav på behörighet för (se 4 kap. 12 a § högskoleförordningen). Den biträdande lektorn kan ansöka om befordran till lektor i enlighet med 4 kap. 12 c § högskoleförordningen.

Behörighet

Behörig att anställas som biträdande lektor är den som har avlagt doktorsexamen eller har motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år innan tiden för ansökan av anställningen som biträdande lektor har gått ut. Även den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande kompetens tidigare kan dock komma i fråga om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställning som biträdande lektor vid KTH gäller de bedömningsgrunder som anges i avsnitt 1.3. i KTH:s anställningsordning i förhållande till fastställd anställningsprofil.

Det är av högsta betydelse att den sökande har visat

  • vetenskaplig skicklighet inom ämnesområdet uppvisad genom vetenskaplig publicering, konferensdeltagande, deltagande i forskningssamarbeten samt andra åtaganden i vetenskapssamhället såsom gransknings- eller sakkunniguppdrag.
  • potential till meritering för högre läraranställning. Häri inbegrips potential till självständig utveckling som forskare och lärare inom aktuellt ämnesområde samt förmåga till etablering, förnyelse och utveckling av aktuellt forskningsområde.

Det är av näst högsta betydelse att den sökande har visat

  • intresse för och insikter rörande pedagogisk utveckling inom aktuellt ämnesområde.
  • intresse för och insikter rörande ledarskap i akademin, samverkan med det omgivande samhället, samt medvetenhet om mångfalds- och likabehandlingsfrågor med särskilt fokus på jämställdhet.

Det är även av betydelse att den sökande har visat

  • administrativ skicklighet.
  • erfarenhet av postdoktorsvistelse i annan forskningsmiljö än det lärosäte den sökande disputerat vid. Erfarenhet från forsknings- och utvecklingsarbete inom industrin eller andra organisationer kan bedömas motsvara en traditionell postdoktorsvistelse vid ett annat lärosäte.

Särskilda bedömningsgrunder för befordran till lektor

Vid prövning av ansökan om befordran till lektor kommer bestämmelser enligt 1.2.4 i KTH:s Anställningsordning tillämpas. Förmåga att undervisa på svenska är en merit som tillmäts stor vikt vid ansökan om befordran.

Fackliga representanter

Du hittar kontaktuppgifter till fackliga representanter på KTH:s webbsida.

Ansökan

Utforma din ansökan enligt KTH:s cv-mall för anställning av lärare. Du som sökande har huvudansvaret för att ansökan är komplett utifrån annonsen och cv-mallen.

Ansökan ska vara KTH tillhanda senast sista ansökningsdagen vid midnatt, CET/CEST (Central European Time/Central European Summer Time).

Du ansöker via KTH:s rekryteringssystem.

Övrigt

Tidsbegränsat till: Anställningen är tillsvidare, dock längst sex år, och kan förnyas om det på grund av lärarens sjukfrånvaro, föräldraledighet eller andra särskilda skäl krävs ytterligare tid för att uppnå syftet med anställningen. Den sammanlagda anställningstiden får dock omfatta högst åtta år. Anställningen ingår i Tenure Track-systemet vid KTH och den biträdande lektorn ska efter ansökan prövas för befordran till lektor.

För mer information om KTH:s bedömning, se Anställningsordning vid KTH.

Strävan efter jämställdhet, mångfald och lika villkor är både en kvalitetsfråga och en självklar del av KTH:s värdegrund.

För information om behandling av personuppgifter i samband med rekrytering, läs mer här.

KTH Relocation bistår med hjälp i frågor om etablering i Sverige och på KTH, läs mer här.

Vi undanber oss all kontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser.

Om KTH

KTH är ett av Europas ledande tekniska universitet och en viktig arena för kunskapsutveckling. Som Sveriges största universitet för teknisk forskning och utbildning samlar vi studenter, forskare och fakultet från hela världen. Vår forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. Läs mer här

Anställningsform

Tidsbegränsad anställning

Anställningens omfattning

Heltid

Sysselsättningsgrad

100 %

Tillträde

Snarast

Löneform

Fast lön

Antal lediga befattningar

1

Arbetsort

Stockholm

Län

Stockholms län

Land

Sverige

Referensnummer

VL-2024-0038

Publicerat

2024-05-16

Sista ansökningsdag

2024-06-05

Kontakt
Rafael Eduardo Guedez Mata
regm@kth.se