Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Från tågresor till satellitsystem: här är KTH:s senaste startup-projekt

Amin Kazemzadeh är forskare på Avdelningen för Proteinvetenskap. Tillsammans med Sandra Jernström från Karolinska Institutet har han grundat Flexpenser. Foto: Anton Granh & Petter Elnerud
Publicerad 2019-10-16

Igår började resan för de fjorton nya projekten i KTH Innovations förinkubatorprogram. Bland idéerna finns bland annat en digital fastighetsskötare och en app som ska göra det lättare att ta tåget över landsgränser. Säg hej till Batch 10!

Om ett år kommer nästa grupp spännande projekt vara redo att visa upp sin utveckling på KTH Innovation Demo Day. Men till dess är det en bit kvar. Igår påbörjade fjorton nya team sin resa i KTH Innovations förinkubatorprogram, ett årslångt program som ger tidiga, teknikbaserade projekt från KTH de verktyg och kunskaper de behöver för att snabba upp sin utveckling.  

- Det är jättekul att se att intresset för innovation och entreprenörskap fortsätter att växa på KTH. Batch 10 har valts ut från ett rekordstort antal riktigt bra ansökningar, så vi tror verkligen på just dessa fjorton team, säger Lisa Ericsson, Chef för KTH Innovation.

Efter årsskiftet flyttar KTH Innovation in i nya lokaler på Campus.

Under de kommande tolv månaderna kommer teamen få extra stöd från KTH Innovation. De kommer träffas för workshops på olika teman en gång i veckan, och dela både uppgångar och nedgångar med varandra på kontoret. I några månader till kommer de sitta med KTH Innovation på Lindstedtsvägen 24, men efter nyår följer de med i flytten till KTH:s nya Innovationshus på Campus.

Av fjorton team fokuserar fem på hårdvaruutveckling. Tre har grundats av KTH-forskare och sex har ett tydligt hållbarhetsfokus.  

- Jag gillar verkligen de blandade erfarenheter som Batch 10 tar med sig in i programmet. De är forskare, studenter, och anställda på KTH, och folk från olika industrier och områden, och de är alla här tillsammans för att lyckas, säger Viktor Olsson, Program- och Communityansvarig på KTH Innovation.

Grundarna av Shippy, ett av teamen i programmet, har jobbat på sin idé sedan förra vintern.

Marika Daleke och Tobias Brandter kom på idén till Shippy, ett av projekten i programmet, förra vintern. Under en utbytessemester Singapore träffade Marika Daleke Caroline Forsberg och de fortsatte utveckla idén, att koppla ihop människor som vill få något levererat med andra som är på resande fot. När de kom hem till KTH igen bestämde sig teamet för att satsa och sökte till programmet.

- Det ska bli jättekul att dela den här erfarenheten med andra som också utvecklar sina idéer, säger Marika Daleke. Vi har redan fått massor av nya insikter, och det är bara första dagen.

Viktor Olsson fyller i:

- Det bästa med att ta in en ny Batch är all energi de för med sig. Det blir en nytändning för hela vårt community.

Har du en idé?

Du behöver aldrig ansöka för att ta del av KTH Innovations stöd, och du kan ta kontakt när som helst under året. Är du forskare, student eller anställd på KTH, med en du en idé du vill utveckla eler ett forskningsresultat som kan ha kommersiell potential? Hör av dig till oss för att börja utveckla en idé.  

Säg hej till Batch 10!

Det här är de fjorton projekt som antagits till KTH Innovations förinkubatorprogram. Kom ihåg var du såg dem först!

Spara Grönt av construqt

Gör ditt hem mer energieffektivt genom att gå med i gruppinitiativ kring hållbara lösningar, som solceller eller isolering. 

Besök hemsidan!

Flexpenser

Flexpenser har utvecklat en mikrodispenser för långtidsförvaring och kontrollerat utsläpp av vätskor. Deras lösning är självförslutande, lufttät och har ett stort antal användningsområden tex för förvaring av känsliga vätskor som kemikalier, lim och smörjmedel.

Besök hemsidan

FooIn

FooIn erbjuder ett system som minskar matsvinn genom att hjälpa matbutiker att löpande kontrollera sin inventarielista och matens bäst före-datum så att ingenting behöver slängas.

Besök hemsidan!

FRÖNB Gaming

Gaming-produkter som fokuserar på verkliga kundbehov och skapar en överlägsen upplevelse för gamers som vill vara bäst i en tävlingsinriktad värld. FRÖNB:s produkter är byggda med svensk kvalitet och med en enkel svensk design, men med hela världen i åtanke.

Besök hemsidan! 

H Sustain

H Sustain bygger nästa generations digitala reseguide. 

Besök hemsidan!

forValter

forValter utvecklar Valter, den digitala fastighetsförvaltaren. Valter ger de boende i din fastighet ett enkelt sätt att ta kontakt. Han ser till att fastighetsskötaren får rätt information, så att eventuella problem kan få en snabb och enkel lösning, och du kan vara trygg med att din fastighet sköts på rätt sätt.

Besök hemsidan!

nightli

Framtidens lojalitetsnätverk för nattlivet! Gäster samlar och spenderar fest-poäng på olika nattklubbar med en rolig webbplattform så kroganställda kan skapa större kundlojalitet och får ett bättre beslutsunderlag.

Besök hemsidan!

PLABS

Tänk om all tillverkningsindustri kunde minska bearbetningstiden och leverera sina produkter snabbare. PLABS utvecklar skräddarsydda polymermaterials-gadgets som kan inkorporeras i maskinverktyg, och gör snabbare och lättare bearbetning en möjlighet. Kunden får större precision och bättre ytfinish på kortare tid.

Besök hemsidan!

porkchop

Du skulle inte köpa en bil utan en motor – skjut inte upp din CubeSat utan ett framdrivningssystem. porkchop är ett fullt integrerat framdrivningssystem för satelliter. Den innehåller sitt eget drivmedel, motor, styrsystem och elektronik.

Besök hemsidan!

ProTendering

ProTendering är ett verktyg som stöttar kravställarna i upphandlingar för optimering av kostnader i relation till önskad kravbild.

Besök hemsidan!

Shippy

Shippy kopplar ihop människor som vi få något levererat med de som redan är på resande fot.

Besök hemsidan!

SpotYet

SpotYet har utvecklat SpotBot, en bot som bryter isen mellan eventdeltagare och kollegor så att de kan skaffa nya kontakter och ses utanför sina vanliga cirklar. 

Besök hemsidan!

Voyley

Voyley är en e-biljettsplattform som ger resenärer inom EU ett miljövänligt alternativ för att planera, köpa och hantera sitt internationella resande.

Besök hemsidan!

Av Lisa Bäckman

Har du en idé?

Är du forskare, student eller anställd på KTH och har en idé du skulle vilja utveckla? Vill du skapa nytta med din forskning, eller har du kanske frågor om finansiering, patent eller avtal? Hör av dig till oss så hjälper vi dig komma vidare!