Till innehåll på sidan

Mentorprogram för forskare på KTH

I KTH Innovations mentornätverk finns nästan hundra personer som vill hjälpa idéer och forskning från KTH att nå en marknad och skapa nytta för fler människor. I det här programmet får du chansen att få en mentor som kan guida dig på vägen från forskning till impact genom kommersialisering.

Collage: Händer i blå handskar som håller i blodprov, kvinna i konversation och man som ler

Fakta om mentorprogrammet

Programmet innehåller: Sex individuella möten med din mentor. Gemensam kick-off och avslutning med de andra deltagarna i programmet. 

Programmet ges: två gånger per år, en gång per termin

Programmet pågår: Sex månader med start i januari och september.

Kostnad: Programmet är kostnadsfritt.

Vem kan ansöka? Forskare, doktorander och anställda vid KTH (både individuellt och i team) med idéer och konkreta forskningsresultat som har potential att skapa nytta och värde på marknaden. Team som går KTH Innovations förinkubatorsprogram kan också söka till programmet. Du ska vara beredd att lägga ned tid och engagemang på att utveckla ditt kommersialiseringsprojekt tillsammans med en mentor.

Efter programmet: kommer du ha utvecklat ditt nyttiggörandeprojekt, ökat ditt kontaktnät inom näringslivet och dina kunskaper inom impact och kommersialisering.

Ett program för dig som vill skapa impact

KTH Innovations mentorprogram syftar till att hjälpa fler forskare på KTH att skapa nytta med sin forskning genom kommersialisering. 

Vi matchar forskare och doktorander från KTH med en handplockad mentor som har erfarenhet från näringsliv eller att ha startat bolag.

Din mentor delar med sig av sin kunskap, hjälper till att öppna dörrar och kan bidra med nya perspektiv på din idé, så att den kan nå en marknad och skapa nytta för fler människor.

Varför ska du ha en mentor?

Få nya perspektiv

Få nya perspektiv på din idé, forskning och vägen till marknaden.

Få nya kunskaper

Ta del av erfarna personers insikter och kunskaper. 

Utöka ditt nätverk

Lär känna människor från olika bakgrund som har erfarenhet utanför den akademiska kontexten. 

Vem ska söka till mentorprogrammet?

Du är en forskare eller doktorand på KTH*. Du har en initial idé om hur din forskning skulle kunna skapa nytta på marknaden eller driver ett kommersialiseringsprojekt. Du har börjat ta steg för att utveckla din idé och vill få ett extra bollplank på vägen framåt. 

*Programmet är också öppet för team i fas två i KTH Innovations förinkubatorprogram .

Intresserad av mentorprogrammet?

Missade du ansökningsperioden till KTH Innovations mentorprogram? Skriv upp dig så skickar vi dig ett mail när det är dags att ansöka nästa gång. 

Våra mentorer

Medlemmarna i vårt mentornätverk engagerar sig pro bono för att hjälpa dig att hitta olika vägar som din forskning skulle kunna nå en marknad.

De jobbar utanför den akademiska världen och har många års erfarenhet från att starta egna bolag eller att ha jobbat inom industrin. De delar med sig av sin kunskap, hjälper till att öppna dörrar och kan bidra med nya perspektiv på din idé.

Så fungerar mentorprogrammet

Här kan du läsa mer om hur programmet fungerar. 

Sagt om mentorprogrammet

Av deltagarna 2021 gav 94% sin mentor 4 eller 5 av 5 i betyg.

Porträtt av Lina Tjerneld

"Att få en mentor är en unik möjlighet att börja skapa ett nätverk och lära sig från någon som har erfarenhet av någonting du själv behöver utvecklas inom. Tänk att få prata högt om något som intresserar dig i en timma med någon som bara är där för att hjälpa dig framåt, utan egen vinning."

- Lina Tjerneld, expert på sälj och marknadsföring och grundare av flera företag

Lauren McKee and Amparo Jimenez Quero

"Båda våra mentorer har gjort resan från att vara forskare på heltid till att driva företag. De förstår hur universitetsvärldenfungerar. Att se hur någon annan lyckats med kommersialisering gör att du börjar se nya möjligheter för din egen karriär. Det ger ett nytt perspektiv på framtiden."

- Amparo Jimenez Quero, KTH-forskare

"Om så bara en procent av din hjärna känner att det kan vara ett alternativ att starta företag så kan du lära dig massor. Jag rekommenderar programmet till 100%!"

- Lauren McKee, KTH-forskare

Vill du bli mentor på KTH Innovation?

Har du erfarenhet som kan hjälpa innovationer från KTH att utvecklas? Anmäl intresse och läs mer om att bli mentor.  

Innehållsansvarig:KTH Innovation
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2022-10-24