Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

HR Excellence in Research

KTH strävar efter att vara en attraktiv arbetsgivare för forskare i alla skeden av karriären och är sedan 2021 certifierad med EU:s certifiering HR Excellence in Research.

Detta innebär certifieringen

HR Excellence in Research Reward innebär att KTH uppfyller många av EU:s höga krav på en ansvarsfull och professionell arbetsgivare samt har åtagit sig ett kontinuerligt kvalitetsarbete.

Stadgar och riktlinjer – EU:s regelverk för forskare

Certifieringen och kvalitetsarbetet innebär att KTH arbetar aktivt med EU-kommissionens stadga för forskare - EU Charter & Code - samt HR strategin för forskare (HRS4R) som syftar till att:

• Förbättra förutsättningarna för fri forskning
• Främja en öppen arbetsmarknad för forskare
• Främja tillgång till och utbyte av kunskap

Detta betyder konkret att KTH arbetar med kontinuerlig utveckling och förbättring utifrån 20 principer inom stadgans fyra pelare:

• Etiska principer och professionellt ansvar
• Rekrytering
• Arbetsvillkor
• Forskarutbildning, kompetens- och karriärutveckling

Det är en trygghet för våra forskare att KTH kontinuerligt strävar efter att utvecklas i enlighet med de principer som fastställs i EU Charter & Code.

Obligatorisk HRS4R-process

När ett lärosätet har erhållit utmärkelsen "HR Excellence in Research" vidtas ett implementeringsarbete där stadgans principer långsiktigt ska integreras i verksamheten. Implementeringen följer en obligatorisk process (HR-strategi för forskare) utarbetad av EU-kommissionen, som ska hjälpa det enskilda lärosätet att implementera stadgan. Processen är indelad i tre huvudfaser; initieringsfasen, implementeringsfasen samt förnyelsefasen.

Förnyelsefasen

Efter implementeringsfasen gör EU-kommissionen återkommande granskningar för att upprätthålla och förnya utmärkelsen HR Excellens in Research. Dessa granskningar görs vart tredje år, varannan gång med skrivbordsgranskning och varannan gång med besök av kommissionen.

GAP-analys

EURAXESS

Euraxess är ett europeiskt nätverk under EU-kommissionen och inriktar sig på att underlätta forskarmobilitet, främja karriärutveckling för forskare, upplysa forskare om deras rättigheter samt synliggöra lediga forskartjänster inom Europa.

GAP-analysen är verktyget som används för att identifiera skillnaden ("gapet") mellan nuläget och ett önskat framtida läge. I samband med GAP-analyserna har KTH lagt mycket tid på att sammanställa och utgå från befintliga lagar, regler och styrdokument på universitetsnivå och nationell nivå. Utifrån denna sammanställning har jämförelser sedan gjorts med hur väl KTH uppfyller EU-stadgans pelare och principer och vad som behöver förbättras för att vi ska nå målen i handlingsplanen. 

Handlingsplan

Handlingsplanen är verktyget för att konkretisera hur vi ska gå från det identifierade gapen till faktiska genomförbara steg för att nå våra mål kopplade till stadgans huvudpelare och principer.

KTH:s policyer och regelverk för HR

Personalpolicy och tillhörande styrdokument

Anställningsvillkor och förmåner

Riktlinje om arbetsmiljö

Riktlinje om jämställdhet, mångfald och lika villkor

Riktlinje om lönebildning

Ritklinje om komptetensförsörjning

Anställningsordning vid KTH

Riktlinje till anställningsordningen

Styrdokument för kvalitetsarbete

Etisk policy

KTH:s vision och övergripande mål 2024-2028

Petra Rosenquist
Petra Rosenquist hr-specialist