Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

KTH Innovation Award

KTH Innovation Award delas ut till personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle. Priset instiftades 2020 och möjliggjordes av donationer från Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor på KTH.

Prissumman är 500 000 kronor. Priset delas ut av Stiftelsen KTH:s Innovationspris.

Om KTH Innovation Award

Under snart 200 år har KTH samlat människor med kunskap och passion för att lösa några av mänsklighetens största utmaningar. KTH:are har varit med och förändrat hela industrier och deras arbete har sammantaget påverkat miljontals liv.

KTH Innovation Award hyllar människorna från KTH som har bidragit till ett bättre samhälle med sina innovationer. Priset kommer delas ut i minst tio år från och med 2021.

500 000 kronor i prissumma

Prissumman på 500 000 kronor har möjliggjorts av generösa donationer från Mathias Uhlén, KTH-professor och entreprenör och Daniel Ek, vd och grundare av Spotify.

Kreativitet, uthållighet och mod premieras

Mottagaren av KTH Innovation Award skall ha bevisad förmåga att anta stora utmaningar och ha bidragit till ett bättre samhälle med sina innovationer. Mottagaren ska med kreativitet, uthållighet och mod ha skapat nytta i samhället.

KTH Innovation Award kan delas mellan högst tre mottagare per år. Priset kan inte delas ut postumt.

Alla kan nominera till priset

Alla kan nominera en kandidat till priset. Du kan också nominera dig själv. 

Urvalskriterier

Här hittar du alla urvalskriterier

Donatorer

Instiftandet av priset möjliggjordes av generösa donationer från KTH-professorn och entreprenören Mathias Uhlén och Spotifys VD och grundare Daniel Ek.

Priskommittén 2023

Medlemmarna i priskommittén 2023 är KTH:s rektor Anders Söderholm, investeraren Klaus Hommels, affärsängeln Jane Walerud, KTH-professor Stefan Ståhl och 2022 års mottagare Janne Wallenius.

Tidigare mottagare

Priset delas ut i minst tio år från och med 2021.

Padideh Kamali-Zare

Padideh Kamali-Zare - 2023

Padideh Kamali-Zare VD och grundare till bioteknikföretaget Darmiyan, som hjälper patienter med hjärnsjukdomar som Alzheimers till förbättrad hälsa och vård.

Janne Wallenius

Janne Wallenius - 2022

Som KTH-forskare och entreprenör i bolaget Blykalla har Janne Wallenius drivit utvecklingen av små blykylda kärnreaktorer, SMR (Small Modular Reactor) sedan 2013. Han är mottagare av KTH Innovation Award 2022.

Porträtt av Rustam Nabiev utomhus på KTH Campus. I bakgrunden träd och tegelbyggnad.

Rustam Nabiev - 2021

Rustam Nabiev har en kristallklar vision "En dag ska ingen mamma eller barn lida eller dö av sjukdomar som går att förebygga".

Kontakt