Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Janne Wallenius - KTH Innovation Award 2022

Som KTH-forskare och entreprenör i bolaget Blykalla har Janne Wallenius drivit utvecklingen av små blykylda kärnreaktorer, SMR (Small Modular Reactor) sedan 2013. Han är mottagare av KTH Innovation Award 2022.

Porträtt av Janne Wallenius

Möt Janne Wallenius

Kärnkraftsmotståndet var starkt i samhället när professor Janne Wallenius började utveckla tekniken till små blykylda kärnreaktorer. Ett decennium senare har tiderna förändrats och nu ökar stödet för hans projekt.
– Planen är att en fabrik i Sverige ska kunna leverera serieproducerade reaktorer till marknaden redan om tio år, säger Janne Wallenius. Han är mottagare av KTH Innovation Award 2022.

”Nu tas kärnkraften på allvar som ett hållbart energialternativ”

Videointervju med Janne Wallenius (3.20)

Priskommitténs motivering

"2022 års mottagare av KTH Innovation Award är ett ledande exempel på den ambition som genomsyrar KTH: att skapa lösningar på mänsklighetens största utmaningar. För att ha tagit sig an den viktiga uppgiften att förse världen med fossilfri baskraft, och för att under årtionden ha arbetat för en tydlig vision med uthållighet och kreativitet, ofta mot den allmänna opinionen, går KTH Innovation Award 2022 till Janne Wallenius, KTH-professor och grundare av Blykalla."

Priskommitténs medlemmar 2022 var KTH:s rektor Sigbritt Karlsson, investeraren Klaus Hommels, förra årets mottagare Rustam Nabiev, affärsängeln Jane Walerud och KTH-professor Stefan Ståhl.

Padideh Kamali-Zare - KTH Innovation Award 2023
Janne Wallenius - KTH Innovation Award 2022
Rustam Nabiev – KTH Innovation Award 2021