Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Padideh Kamali-Zare - KTH Innovation Award 2023

Som 14-åring tog hon hand om sin mormor som drabbats av mild demens. Idag är Padideh Kamali-Zare VD och grundare till bioteknikföretaget Darmiyan, som utvecklar banbrytande medicinteknik med målet att hjälpa patienter med hjärnsjukdomar som Alzheimers till förbättrad hälsa och vård.

Padideh Kamali-Zare

Möt Padideh Kamali-Zare

När KTH Innovation Award delas ut en tredje gång heter mottagaren Padideh Kamali-Zare. Hon leder det innovativa Silicon Valley-baserade bioteknikföretaget Darmiyan  och har lyckats förverkliga sin vision om att hjälpa patienter med hjärnsjukdomar som Alzheimers till förbättrad hälsa och vård.

– Darmiyan satsar på att ta fram medicinteknik som på ett icke-invasivt och exakt sätt tidigt kan upptäcka Alzheimers sjukdom hos patienten. Genom geometrisk modellering och molnbaserad AI-beräkning kan vi avgöra hur hjärnan sannolikt kommer att utvecklas och fungera fem år framåt, säger Padideh Kamali-Zare.

Alzheimers upptäcks tidigt genom banbrytande medicinteknik

Videointervju med Padideh Kamali-Zare (3.31)

Priskommitténs motivering

"Mottagaren av KTH Innovation Award 2023 tar sig an en av vår tids största hälsoutmaningar: demens. Att se sin mormor drabbas av Alzheimers sjukdom tände en gnista som tog henne genom studier och forskning inom Biologisk Fysik vid KTH till att grunda och bygga ett företag som utvecklar banbrytande lösningar för tidig upptäckt av neurodegenerativ sjukdom. Hennes arbete håller på att bli en viktig pusselbit i kampen mot demens. KTH Innovation Award 2023 går till Padideh Kamali-Zare, grundare av Darmiyan."

Medlemmarna i priskommittén 2023 var KTH:s rektor Anders Söderholm, investeraren Klaus Hommels, affärsängeln Jane Walerud, KTH-professor Stefan Ståhl och 2022 års mottagare Janne Wallenius.

Padideh Kamali-Zare - KTH Innovation Award 2023
Janne Wallenius - KTH Innovation Award 2022
Rustam Nabiev – KTH Innovation Award 2021