Till innehåll på sidan

KTH utlyser ett nyinstiftat pris

Denna utlysning sker som ett led i lärosätets uppgift att sprida kunskap om ingenjörsvetenskapernas tillämpningar inom samhällets alla områden. Detta pris vill visa på hur ett avancerat konsthantverk som violinbygge kan dra nytta av forskning inom ingenjörsvetenskaperna och leda fram till mästarinstrument.

Vinnare av KTH-violinen

Tisdagen den 11 juni 2019 mottog pristagaren Henrik Naimark Meyers KTH-violinen. Violinen överlämnades av Director Musices Mats Janhagen. Vid överlämnandet närvarade också professor Anders Askenfelt som är den som tog initiativ till inköpet av violinen. Henrik kommer att disponera fiolen under en treårsperiod, därefter sker åter en provspelning där en ny pristagare utses.

KTH-violinen redo för lovande ung violinist

Violinbyggarkonsten är ett avancerat konsthantverk med 400-åriga traditioner där höga krav på funktion och konstnärligt utförande förenas. KTH-violinen är byggd under 2017 av en av världens främsta, nu aktiva, violinbyggare, Joseph Curtin, Ann Arbor, USA.

Priset kommer att delas ut vart tredje år till en ung violinist i början av sin karriär som studerar, eller nyligen har avslutat en utbildning, på masternivå vid musikhögskola i Sverige. Även svensk medborgare som studerar violin på masternivå vid utländsk musikhögskola, eller nyligen avslutat sådan utbildning, kan ansöka om priset.

Vinnaren erbjuds ett lån av KTH-violinen under en period av tre år. Pristagaren erbjuds även att framträda som solist vid en konsert i Berwaldhallen eller Konserthuset tillsammans med KTH:s Akademiska kapell.

Provspelning och anmälan

Den senaste provspelningen ägde rum 24-25 maj 2019 på KTH Campus, Stockholm. Vinnaren av KTH-violinen disponerar fiolen under en treårsperiod. Information gällande anmälan inför kommande provspelning, där ny pristagare utses, uppdateras under 2022.

Jury

Amus-Kerstin Andersson, juryns ordförande

Kerstin Andersson är välkänd violinist och profil i svenskt musikliv. Hon är alt. stämledare i Kungliga Filharmoniska orkestern i Stockholm. Genom karriären har hon även axlat andra ledande positioner i musiklivet, bland annat konsertmästare i Svenska Kammarorkestern, Norrköpings symfoniorkester och Kristiansands symfoniorkester. Kerstin är aktiv som kammarmusiker och framträder regelbundet i bland annat Konserthusets kammar-musikserier och i solistiska sammanhang. Vid sidan av den egna karriären är Kerstin en efterfrågad pedagog och instruktör. Hon arbetar såväl med enskilda elever som med ensembler och ger masterclasses. Amus Kerstin undervisar också i Kungliga Filharmoniska Orkesterns Orkesterakademi.

Bernt Lysell

Bernt Lysell är en legend inom svenskt musikliv. Med sitt skönspel har han förgyllt konsertsalarna världen över som konsertmästare både i Kungliga Filharmoniska orkestern och Sveriges Radios Symfoniorkester och som primarie i Lysellkvartetten. Bernt har fått Litteris et Artibus och är medlem av Kungl. Musikaliska Akademien. Sedan 2010 är han anställd hos Musik i Uppland och arbetar där tillsammans med Uppsala Kammarsolister samt som konsertmästare i Uppsala Kammarorkester. Bernt Lysell är också en efterfrågad violinpedagog och har under lång tid undervisat violinklasser på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm.

Peter Eriksson

Peter Eriksson studerade vid Kungliga Musikhögskolan, där han gick violasolistklassen och även tog en violinpedagogexamen. Sedan 1980 är Peter Eriksson anställd vid Kungliga Filharmonikerna. Han har under många år varit ordförande i Kungliga Filharmonikerna och ledamot av Konserthusstiftelsens styrelse och orkesterns programråd. Sedan 1985 är Peter Eriksson konstnärlig ledare för Saxå Kammarmusikfestival som han också är initiativtagare till. Han är ordförande för paraplyorganisationen Sweden Festivals och sedan sex år tillbaka sitter han i styrelsen för European Festivals Association med säte i Bryssel, ett nätverk med över 1000 europeiska musikfestivaler. Peter Eriksson är också lärare och deltidsanställd musiker i Immanuelskyrkan samt rektor för dess musikskola.

Patrik Swedrup

Patrik Swedrup är Kungliga Filharmonikernas 2:e konsertmästare sedan våren 2004. Han kom då närmast från Uppsala Kammarsolister där han var verksam under tio år. Han har vidare varit konsertmästare i Norrköpings Symfoniorkester och i Kungliga Hovkapellet. Han är dessutom primarie i Talekvartetten och medlem i Stockholms Nya Kammarorkester. Swedrup medverkar ofta i olika kammarmusikkonserter i Konserthuset.

Stefan Lindgren

Pianisten och tonsättaren Stefan Lindgren studerade vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och Juilliard i New York. Han har varit solist hos de flesta större orkestrar i Sverige och ger regelbundet pianoaftnar och kammarmusikkonserter. Han var Radiosymfonikernas orkesterpianist 1993-2001 och innehar sedan 2007 motsvarande tjänst hos Kungliga Filharmonikerna i Stockholm. Lindgren har spelat in ca 20 CD-skivor, bl.a. med musik av Alkan, Chopin och Skrjabin samt egen kammarmusik. En del av hans orkestermusik finns på CD med Helsingborgs symfoniorkester under ledning av Andrew Manze. Kammaroperan "Hon som fick veta" uruppfördes 2016 och i april 2019 kommer hans nyskrivna Nonett uruppföras i Stockholms Konserthus.

Mats Janhagen

Mats Janhagen är från och med 2019 Director Musices vid Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och därmed också chefdirigent för KTH:s Akademiska Kapell. Tjänsten som Director Musices delas numera mellan KTH och Kungliga Musikhögskolan (KMH) där han är lektor i orkesterdirigering. Han studerade valthorn och komposition vid Musikhögskolan i Malmö samt dirigering vid University of Michigan. Redan som 19-åring debuterade han som dirigent med Helsingborgs symfoniorkester. Han har varit chefdirigent vid Östgöta Blåsarsymfoniker, konstnärlig ledare för Östersunds serenadensemble samt kapellmästare vid Oscarsteatern i Stockholm. Under perioden 1989–2017 var han musikdirektör och konstnärlig ledare för Arméns Musikkår. Han har gästdirigerat såväl i Sverige som utomlands. Parallellt med dirigerandet har han också ägnat sig åt arrangering och komposition.

Innehållsansvarig:Kommunikationsavdelningen
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2023-03-10