Till innehåll på sidan

2013 - Robyn

Robin Miriam Carlsson, mer känd under sitt artistnamn Robyn, är årets mottagare av KTH:s stora pris. "Än så länge känns det overkligt och väldigt högtidligt. Jag får försöka ta in det lite bit för bit, tror jag", kommenterar Robyn priset.

Robyn får KTH:s stora pris 2013. Foto: Klaus Thymann.
Robyn får KTH:s stora pris 2013. Foto: Klaus Thymann.

"Robyn (Robin Carlsson) är en världskänd kulturperson med stor integritet. Samtidigt som hon är en välrenommerad sångerska är hon även låtskrivare, inspiratör och entreprenör.

I sitt skapande använder hon sig av den nya tekniken inom IT, ljud och film på innovativa och spännande sätt.

För att skapa kontroll över sin musikverksamhet och kreativa process har hon valt att ge ut skivor på eget skivbolag. Både i Sverige och utomlands har hon etablerat sig som stilikon och förebild för en publik i alla åldrar."

Så lyder motiveringen till varför Robyn får ta emot 1,2 miljoner kronor och utmärkelsen KTH:s Stora pris 2013.

Att hon själv skaldar och sjunger "Once you gone tech you ain't never going back" i sin låt "Fembot" säger väl också en del.

Peter Gudmundson, rektor på KTH, anser att Robyn är en mycket värdig pristagare.

– Genom sin musik, sitt entreprenörskap och sin integritet är hon en fantastisk förebild för många och hon använder sig av ny teknik på ett spännande sätt. Musik och teknik har ju många likheter – båda är gränsöverskridande och påverkar människor i deras vardag. Dessutom gillar jag personligen flera av hennes låtar, säger Peter Gudmundson.

I och med att Robyn nu får KTH:s stora pris hamnar hon i samma sällskap som bland andra Spotifys Daniel Ek, modeskaparen Gunilla Pontén, fotografen Lennart Nilsson, Tekniska museets grundare Torsten Althin, Nobelpristagaren Hannes Alfvén, sexualupplysningspionjären och RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen samt Volvos medgrundare Assar Gabrielsson. Vad säger hjärtat och hjärnan om det?

– Jag kan ärligt säga att det är svårt att ta in. Att juryn tycker att jag stämmer in på beskrivningen för KTH:s stora pris - det är ju överväldigande att tänka på. Jag känner stor ödmjukhet inför att vara en av pristagarna för det här fantastiskt fina priset, säger Robyn.

Robyn har varit verksam som musiker i snart 20 år. 1995 släpptes debutsingeln "You've Got That Somethin'", och senare samma år kom den stora genombrottssingeln "Do You Really Want Me (Show Respect)" och debutalbumet "Robyn Is Here" släpptes i Sverige.

Vad ska Robyn då göra med prispengarna? Har hon hunnit fundera något över detta?

– Jag kommer att donera pengar till ett ändamål som jag känner speciellt för och som har samklang med prisets karaktär. Jag funderar fortfarande. Det finns så många viktiga frågor, men jag skulle önska att det ska reflektera framtidsvision, pedagogik och ha en vetenskaplig förankring, säger Robyn.

Robyn är en av hyfsat få svenska artister som lyckats sätta Sverige på musikkartan internationellt. Både med flertalet tio i topp-hits på amerikanska Billboard Hot 100 och förstaplats på brittiska singellistan.

Det förekommer en rackarns massa tekniska landvinningar och naturvetenskapliga fenomen i dina texter. Allt från satelliter, robotar, ljudet och ljusets hastighet, tidsmaskiner, biomimik, planeter, processorer och så vidare. Berätta lite grand om din fascination inför dessa ämnen!

– Vår värld är en fantastisk plats och jag är barnsligt intresserad av universum, naturen och människan. Där vetenskapen och det oförklarliga möts finns en plats som rymmer något sinnligt och gripande som jag tycker sammanlänkar den världen vi har inom oss med den yttre, säger Robyn.

Att hon sjunger "Once you gone tech you ain't never going back" i låten "Fembot" förklarar Robyn på följande sätt.

– Jag tycker att det är kul att skriva om svårdefinierade känslor som kärlek genom konkreta saker som robotar och fysiska lagar, men för mig är målet ändå att ge plats för det som är svårt att förklara. Det är spänningen där emellan som är intressant tycker jag, säger Robyn.

För mer information och kontakt med Robyn, mejla Lina Thomsgård på lina@frau.se .

För mer information och frågor runt KTH:s Stora pris, kontakta KTH:s rektor Peter Gudmundson på rektor@kth.se .

Om KTH:s stora pris .

Peter Larsson

2022 – Petra Wadström
2021 – Johan Rockström
2020 - Tom Alandh
2019 – Dilsa Demirbag-Sten
2018 – Kristina Edström
2017 - Jonas Gardell
2016 - Stina Ehrensvärd
2015 - Max Tegmark
2014 - Sara Snogerup Linse
2013 - Robyn
2012 - Daniel Ek
2011 - Mikael Eriksson
2010 - Hans Rosling
2009 - Niklas Zennström
2008 - Gunilla Pontén
2007 - Christer Fuglesang
2006 - Mathias Uhlén