Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida

Odla hemma på riktigt - grönt kök utformas på KTH

NYHET

Publicerad 2013-10-28

Skörda lite grönsaker och fånga in middagsfisken – direkt från ditt egna kök. Det kan bli framtiden om forskningen om Det gröna köket vid KTH i Haninge blir verklighet. Då handlar det om närodlat på riktigt.

Exempel på växtväg. Vilka växter passar bäst? Det är en fråga för projektet. (Fotograf: Susanne Kronholm)
Exempel på växtvägg. Vilka växter passar bäst? Det är en fråga för projektet. (Fotograf: Susanne Kronholm)

– Vi ser en efterfrågan av det klimatsmarta alternativet. Odling i urbana miljöer har ökat i intresse liksom trenden att odla hemma, säger Annika Carlsson Kanyama, som är docent vid KTH och projektledare.

Projektet ska ta fram utrustning som gör det möjligt att odla mat utan att ha ett växthus. Forskarna har inrett köket i KTH Haninges utprovningslägenhet med olika lösningar för hemmaodling.

Här finns bland annat en prototyp i form av en odlingsmöbel för fisk och grönsaker. Den består av ett akvarium med matfisk av arten tilapia och ett växthusskåp där tomatplantor drivs upp med vatten från fiskodlingen. Metoden kallas akvaponi och kräver endast tillförsel av fiskmat och den mängd vatten som försvinner genom avdunstning.  

I köket finns också olika former av odlingsväggar med växtbelysning, för exempelvis salladsväxter och kryddor.

– Vi kommer att testa vilka plantor som trivs bäst på väggarna och mäta produktiviteten i form av antalet skördar. På sikt vill vi veta hur stor del av kryddor och salladsinköp som skulle kunna ersättas med egenproduktion, säger Annika Carlsson Kanyama.

Genom att odla i städer, där många konsumenter bor, så minskar transporter och miljöbelastade utsläpp. Samtidigt ökar kvaliteten på inomhusluften hos den som odlar.

Odling och ljuskälla på samma gång.
Odling och ljuskälla på samma gång. (Fotograf: Susanne Kronholm)

– Avdunstningen återfuktar luften. Det motverkar lufttorrheten som annars kan bli i uppvärmda hem, säger, Annika Carlsson Kanyama. Hon tillägger att det dessutom luktar härligt av växterna.

Användartester pågår där deltagarna ska få bedöma sitt intresse för odlingsformen, samt hur mycket pengar och tid de skulle vara beredda att investera i en odling. Efter testerna ska projektet redovisas för Delegationen för hållbara städer som är projektets finansiär.

För mer information om projektet Det Gröna Köket kontakta Annika Carlsson Kanyama, projektledare och docent vid KTH:s Centrum för Hälsa och Byggande på 08-790 96 08, 0709-58 88 97 alternativt annikack@kth.se
 

Text: Jenny Axäll och Sabina Fabrizi
 

Akvaponi är en metod där matfisk och växter odlas och där växterna får vatten från fiskodlingen. Bara fiskmat behöver tillsättas samt komplettering av vatten motsvarande avdunstningen.
Akvaponi är en metod där matfisk och växter odlas och där växterna får vatten från fiskodlingen. Bara fiskmat behöver tillsättas samt komplettering av vatten motsvarande avdunstningen. (Foto: Marie Gullew/KTH)
 
Växtväggar och växttavlor provas i forskningsprojektet
Växtväggar och växttavlor ingår i forskningsprojektets utprovningar. (Foto: Marie Gullew/KTH)