Till innehåll på sidan

Osjälviskt arbete ger KTH-miljon

Hans Rosling - årets vinnare av KTH:s Stora pris
Hans Rosling - årets vinnare av KTH:s Stora pris. Foto: Stefan Nilsson
Publicerad 2010-09-13

Han har utsetts till en av världens främsta tänkare och i 25 år har han strävat efter att jordens alla medborgare ska må bättre och vara mindre sjuka. Här är årets mottagare av KTH:s Stora pris.

"Hans Rosling sprider med ett engagerat och pedagogiskt patos vetenskapligt grundad kunskap om hälsotillståndet i världen genom att visa hur statistik kan förädlas till förståelse på ett lättillgängligt sätt. Han är en av grundarna av Gapminder Foundation, en stiftelse som utvecklat mjukvaran Trendalyzer som med sina innovativa animationer gör berättelsen om världens utveckling begriplig på ett på samma gång vackert som underhållande sätt.

Hans Roslings förmåga att inspirera och skapa framtidstro är föredömlig och för sitt osjälviska arbete att med teknikens hjälp förbättra människors hälsa tilldelas han KTH:s Stora pris 2010."

Så lyder motiveringen till varför Hans Rosling i år får KTH:s Stora pris, som består av en fin utmärkelse och 1 miljon kronor.

I och med detta hamnar Hans Rosling i samma skara framstående entreprenörer som Niklas Zennström, Gunilla Pontén, Lennart Nilsson och Håkan Lans.

Hans Rosling är glad över priset.

– Det känns särskilt roligt att få det från KTH, Sveriges ledande tekniska högskola. Detta eftersom jag som professor i det mjuka ämnet folkhälsa lyckats förklara hur världen ser ut genom att använda avancerad informationsteknologi, säger Hans Rosling.

Han har en klar bild av vilka ambitioner han har, och vad som driver honom.

– Jag vill att barnbarnen ska få en bra värld att leva i. Så man kan säga att det är ett upplyst självintresse som driver mig. Jag vill också bli kvitt svält och krig i världen, samt undvika klimatkris genom att utveckla bärkraftiga energisystem. För Sveriges framtid hänger mest på vad som händer i världen, inte på vad som händer i Sverige, säger Hans Rosling.

Han avslutar med att tillägga att det inte skulle skada med större visioner inför framtiden.

– Vi människor är usla på att tänka framåt. Vi minns när mor- och farföräldrarna föddes, men tänker inte på hur länge barnbarnen ska leva, säger Hans Rosling.

Fakta Hans Rosling

Han är en av initiativtagarna till Läkare utan gränsers Sverigesektion. Han har jobbat med global folkhälsa i över 25 år och är professor i Internationell hälsa vid institutionen för folkhälsovetenskap på Karolinska Institutet. Tidningen Wallpaper har rankat Hans Roslings stiftelse Gapminder som ett av de tio ledande varumärkena och han kan också titulera sig en av världens främsta tänkare. Det efter att hamnat på magasinet Foreign Policys lista över de 100 människor som formade världen 2009.

Fakta KTH:s Stora pris

KTH:s Stora pris, som i år uppgår till en miljon kronor, utgår ur avkastningen från en donation av en anonym givare. Priset ska tilldelas svenska medborgare som genom epokgörande insatser eller upptäckter och skapande av nya värden, särskilt inom teknik men även inom vetenskap och konst, främjar vårt folks välstånd.