Donationer möjliggör forskning kring covid-19

Einar Mattssons och Allbastiftelsens donationer möjliggör banbrytande forskning inom lungröntgen och datortomografi som spelar en stor roll för vården av covid-19-sjuka.

Bilden visar på en lunga med cellförändring på grund av covid-19. Foto: Från Karolinska Institutet

Lungorna är ett av de organ som drabbas hårt av det nya coronaviruset. Parallellt ser sjukvård och forskare att det råder en skillnad mellan vad röntgenbilderna visar och hur patienten faktiskt mår.

– Studier visar att AI kan skilja covid-19 från andra typer av lunginflammation. Vårt mål är att förbättra träffsäkerheten i diagnostiken ytterligare, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk bildteknik vid KTH.

Tillsammans med professor Kevin Smith arbetar Mats Danielsson på det nystartade Medtechlabs som har världsledande kompetens inom medicinska bilder och AI. Och nu ska bildanalys och AI rädda fler coronapatienter.

Läs hela artikeln här

Bidra till mer kunskap

Det är donationer från Einar Mattsson och Allbastiftelsen som möjliggör att KTH och samarbetspartner kan bedriva forskningen inom lungröntgen och datortomografi.  

Bild på Stefan Ränk

”Det är viktigt att vården snabbt får verktyg som ger mer kunskap om hur Covid-19 patienter kan diagnostiseras och behandlas. Det är i den enskilda vårdsituationen som ny kunskap gör skillnad och liv räddas. Därutöver lär vi oss mer om sjukdomen och kan då bättre förhålla oss till den och anpassa våra liv därefter. Vi medarbetare på Einar Mattsson är tacksamma över att kunna bidra till det här angelägna projektet" säger Stefan Ränk, Einar Mattssons Koncernchef.

Innehållsansvarig:Alexandra Leyton
Tillhör: Om KTH
Senast ändrad: 2020-06-03