Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida
KTH Campus

Låt oss nå längre – tillsammans

Ditt stöd kan bli en del av lösningen på de stora samhällsutmaningarna.

Forskning att stödja

Teknik

Var med och forma framtiden

Upptäck forskningsområden där ditt stöd kan bli en kraft för förändring. På KTH skapar vi förståelse för världen vi lever i och lägger grunden till en hållbar och säker samhällsutveckling där människors livskvalitet och hälsa avsevärt kan förbättras.

Forskningsområden i fokus

Människor och jordglob

Ge en gåva till KTH

Det finns många olika möjligheter för dig som vill vara med och bidra till framtidens forskning. Du kan exempelvis starta en stiftelse, donera genom aktieutdelning, ge en gåva via bankgiro eller inrätta ett stipendium. 

Så kan du stötta KTH

KTH

Kontakta oss

Kontakta gärna oss på Development Office om du vill veta mer om hur du kan rikta en donation mot den forskning som ligger dig varmt om hjärtat. Vi arbetar för att öppnar dörrar mellan filantroper och våra främsta forskare.

Kontaktuppgifter Development Offcie

Havsbotten

Forskningsområde i fokus: Hav

Haven täcker över 70 procent av jordens yta och spelar en central roll i att reglera klimatet, producera syre och upprätthålla biologisk mångfald. KTH forskning är internationellt erkänd för sitt arbete inom maritim robotik, inklusive utvecklingen av autonoma undervattens-och ytfarkoster, avancerad bärplansteknik och framtidens seglande handelsfartyg. Forskningen fokuserar på att övervaka och analysera havens ekosystem samt främja sjömatsproduktion med nya tekniker och cirkulära system. Dessa insatser bidrar till miljöskydd, effektiv maritim transport och ekonomisk tillväxt, samtidigt som de utbildar nästa generation ingenjörer och forskare.

Möt våra havsforskare 

Fredrik Gröndahl

Fredrik Gröndahl

Fredrik Gröndahl är föreståndare för Blå mat – Centrum för framtidens sjömat. Hans forskning fokuserar på blå ekonomi och innovation, särskilt på hållbar användning av marina resurser för livsmedel, foder, kemikalier och energi. Bland annat undersöker Fredrik möjligheterna att odla och nyttja makroalger, tång, för att framställa mat och energi inom projektet Seafarm . Dessutom har Fredrik varit en nyckelperson i etableringen och ledningen av KTH Vattencentrum , som samlar forskare från olika områden för att samarbeta kring vattenrelaterade utmaningar.

Just nu arbetar Fredrik Gröndahl bland annat med att utveckla en ny metod för att bekämpa algblomning. Genom att tråla upp ansamlingar av cyanobakterier och sanera alger hoppas Fredrik och hans forskargrupp kunna skydda känsliga områden och stränder, vilket både kommer att förbättra Östersjöns hälsa och göra det säkrare för människor att bada.

Läs mer om den nya metoden för att bekämpa algblomning. 

Peter Sigray

Peter Sigray

Peter Sigray är forskare vid KTH:s enhet för marina system och föreståndare för Swedish Maritime Robotic Laboratory ( SMaRC2.0 ). Hans forskning är främst inriktad på utveckling av metoder och instrument i undervattensmiljö och han har lång erfarenhet av forskning om undervattensljud. Han leder en europeiska expertgrupp som utvecklar gemensamma regler för havsförvaltning. På senare tid har han arbetat med autonoma undervattensfarkoster och dess kommunikation under vattnet.

Peter Sigray är nyss hemkommen från en polarexpedition. På resan undersöktes smältande glaciärer med hjälp av en KTH-utvecklad autonom undervattensfarkost skickas fram till glaciärens kant för att genomföra unika mätningar i tidigare outforskade vattenmiljöer.

Läs mer om polarexpiditionen till norra Grönland. 

Jakob Kuttenkeuler

Jakob Kuttenkeuler

Jakob Kuttenkeuler är professor vid KTH:s enhet för marina system. Han forskning sträcker sig från utvecklingen av framtidens seglande handelsfartyg, till autonoma undervattens- och ytfarkoster. Han arbetar också med att ta fram en ny generation högteknologiska fartyg som kombinerar låg miljöpåverkan med hög effektivitet.

Just nu arbetar Jakob Kuttenkeuler med att utveckla små, autonoma, eldrivna farkoster som använder bärplansteknik. Dessa farkoster är utrustade med undervattensvingar som lyfter skrovet ur vattnet vid höga hastigheter, vilket minskar motståndet och ökar hastigheten. Genom en unik simuleringskod utvecklad på KTH optimeras styrsystemen för att ge bästa möjliga sjöegenskaper. Detta kan ge farkosterna en särskild karaktär som kan vara mycket användbar både inom civila och militära tillämpningar.

Finansiellt stöd till forskningen gör betydande samhällsnytta

Forskningen utgör en grundpelare för samhällsutvecklingen och filantropin spelar en viktig roll i att driva utvecklingen framåt. Genom att stötta forskning bidrar filantroper till att forma framtiden och främja en hållbar utveckling.

Med hjälp av donationer kan KTH initiera och bedriva forskning och utbildning i världsklass. Akademi och samhällsaktörer kan mötas för att utveckla kompetens och hitta lösningar på samhällsproblem. Forskningen genererar ny kunskap och leder till tekniska genombrott som stärker Sveriges position som kun­skapsnation. Nya företag växer fram ur vetenskapliga genombrott, vilket skapar en positiv spiral av forskning, innovation och tillväxt.

Låt dig inspireras av de banbrytande projekt som har blivit verklighet tack vare generösa donationer.

Vi som gjort skillnad.

Nyheter 

Peter Sigray pratar på ett seminarium

Teknikens betydelse för våra hav

Vatten spelar en avgörande roll, särskilt i känsliga marina miljöer som Östersjön, och det finns ett stort behov av minska utsläppen från fartyg, jordbruk och andra källor. Den 24 september presenterades den senaste forskningen inom havsområdet och den blå ekonomin i KTH:s Marinrobotiklabb. KTH:s tekniska forskning ökar kunskapen om våra hav, utvecklar och effektiviserar hållbara maritima transporter samt bidrar till ekonomisk tillväxt. KTH:s forskning sträcker sig över ett brett spektrum, från autonoma undervattensrobotar och algodling, till fosforutvinning från Östersjön, utveckling av energieffektiva "flygande" eldrivna båtar och konstruktion av moderna seglande lastfartyg. 

Läs mer om havsforskningen som presenterades här. 

Mats Danielsson

KTH Innovation Award 2024 går till professor Mats Danielsson

Mats Danielsson, professor i medicinsk bildfysik på KTH, har skapat revolutionerande röntgenteknik och metoder, såsom mammografi och skiktröntgen, som framgångsrikt implementerats i sjukvården i fler än 30 länder och undersökt många miljoner patienter. Nu belönas han med KTH Innovation Award, ett pris som delas ut till personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle. Priset instiftades 2020 och möjliggjordes av donationer från Spotifys vd och grundare Daniel Ek och Mathias Uhlén, professor på KTH.

Läs mer om KTH Innovation Award och Mats Danielssons nominering. 

Läs mer om aktuell forskning som Mats Danielsson arbetar med just nu: Avancerad bildteknik kan ersätta vävnadsprover

Ann Legeby

Innehavaren av Arwidssonsprofessuren Ann Legeby utnämnd till Årets stadsbyggare 2024

Ann Legeby, innehavaren av Arwidssonsprofessuren i tillämpad stadsbyggnad vid KTH, har tilldelats utmärkelsen "Årets Stadsbyggare 2024" av Föreningen Sveriges Stadsbyggare. Hon prisas för sitt långsiktiga arbete och forskning om social hållbarhet inom stadsbyggnad, med fokus på segregation, jämlika livsvillkor och stadsliv. Arwidssonprofessuren som möjliggjorts genom en donation från Birthe & Per Arwidssons stiftelse har skapat mycket värdefulla förutsättningar att få till en långsiktig kontinuitet inom stadsbyggnadsforskningen.

Läs mer om priset Årets Stadsbyggare 2024

Läs mer om inrättandet av Arwidssonprofessuren vid KTH

Studenter som får stipendium för sina examensarbeten med miljöfokus

Nytt stipendium till examensarbeten med miljöfokus

Genom ett nytt stipendieprogram får KTH möjlighet att stödja ett antal lovande examensarbeten som använder sig av teknik och fysiska tillämpningar för att lösa olika miljöproblem. Stipendierna, som delas av Sveriges Ingenjörer och stöds av Swedbank Humanfond, och väljs ut genom KTH Climate Action Centre syftar till att stärka forskningen inom miljöområdet i Sverige. Tolv studenter fick under våren dela på en halv miljon kronor, nu har resultaten från examensprojekten presenterats.

Stefan Ränk

Fastighetsbolaget Einar Mattssons koncernchef Stefan Ränk får KTH:s pris för industrisamverkan

Tillsammans med KTH har han och företaget Einar Mattsson möjliggjort forskningslaboratoriet KTH Live-In Lab – studenthus med ny teknik för forskning i boendemiljö. Stefan Ränk får utöver en medalj rikta en halv miljon kronor av KTH:s medel till ett angeläget forskningsprojekt.

– Jag väljer att rikta 500 000 kronor till forskning om AI som kan användas för att effektivisera underhållet av äldre byggnader, säger Stefan Ränk.

Läs mer om KTH:s pris för industrisamverkan och pristagaren Stefan Ränk

Studenter på KTH:s borggård

Stipendier till KTH:s forskare och studenter

Tack vare generösa donationer som ligger till grund för KTH:s anknutna stiftelser har 15 miljoner kronor kunnat delas ut under våren. Totalt 314 begåvade studenter har tilldelats studerandestipendier om totalt 9,5 miljoner kronor och 5,5 miljoner kronor har delats ut till forskare och lärare i form av rese- och forskningsstipendier.

Läs mer om KTH:s anknutna stiftelser

Läs mer om fördelar med att bilda en stiftelse

KTH campus

Nytt stipendium lyfter unga entreprenöriella KTH-studenter

Stipendiet delas ut till studenter som driver ett startup-projekt med stöd från KTH Innovation. Mottagarna ska ha uppvisat ett starkt driv, engagemang och entreprenöriell anda i de med- och motgångar de mött.

Stipendiet möjliggörs av Grosshandelssocieteten, en del av Stockholms Borgerskap, som vill främja och uppmuntra unga individer att fortsätta sin entreprenöriella resa.

Läs mer om det nya entreprenörsskapsstipendiet

Invigning promobillia lab

Nyinvigning av Promobilia MoveAbility Lab

Promobilia MoveAbility Lab är en strategisk satsning vid KTH som möjliggjorts av en donation från Stiftelsen Promobilia. Professor Lanie Guiterrez Farewik och hennes forskargrupp arbetar med att förstå och förutsäga hur personer med varierande fysiska funktionsnedsättningar kan förbättra sin rörlighet. Syftet är att främja forskning, innovation och förändring inom området samt hitta nya behandlingsmetoder och hjälpmedel.

Läs mer på Promobilia MoveAbility Lab   eller Promobilia.se  eller i Dagens industri Permobilpengarna blir exoskelett och robotarmar

Hand som håller upp ett glasklot mot ett träd.

Ett centrum för forskning och engagemang kring klimatet

En donation från H&M Foundation har möjliggjort etableringen av KTH Climate Action Centre vars mål är att bedriva banbrytande forskning för att snabba på samhällsomställningen mot ett klimatanpassat och hållbart samhälle.

Centrumet engagerar forskare från alla delar av KTH, och öppnar upp för dialog, samarbeten och klimatåtgärder tillsammans med alla som vill vara med och bidra.

Läs mer om KTH Climate Action Centre

Rektorer

KTH är en plats där vi tillsammans gör skillnad

Sedan 1827 har KTH vuxit till att bli ett framstående internationellt universitet. Som det största tekniska lärosätet i Sverige har vi i snart 200 år utbildat ingenjörer och arkitekter. Genom vår forskning har vi hittat, och söker hela tiden nya, innovativa lösningar på många av samhällets utmaningar inom områden som energi, livsvetenskap och material för att skapa en bättre framtid redan idag och för kommande generationer.

Vår vision är att ta ledningen för en hållbar samhällsutveckling. Mitt i en världens mest dynamiska städer utgör vi en samlande kraft internationellt för att hitta lösningar på globala utmaningar. Men att bygga en bättre framtid kräver resurser, samarbeten och fri forskning. På KTH har vi en lång tradition av givande samarbeten med det omgivande samhället. Vi kan inte nog uttrycka vår tacksamhet för det stöd vi fått från våra donatorer genom åren. Det har möjliggjort viktig och avgörande forskning. Det har banat väg för nya lösningar och bidragit till det gemensamma målet att stärka Sveriges konkurrenskraft som kunskaps-, forsknings- och innovationsnation.

Men mycket återstår att göra. I ett snabbt föränderligt samhälle med komplexa utmaningar behövs nya samarbeten, idéer och resurser. Då kan ditt bidrag bli en del av lösningen på de stora samhällsutmaningarna. Låt oss tillsammans arbeta för att skapa kunskap och förståelse för världen, för en hållbar och säker samhällsutveckling och för människors liv och hälsa.

Tack!

Anders Söderholm, rektor för KTH

KTH studenter

Ett tekniskt universitet som tar ledningen för en hållbar samhällsutveckling

Sedan 1827 har KTH vuxit till att bli ett framstående internationellt universitet som samlar studenter, forskare och lärare från hela världen. Som ledande tekniskt universitet spelar KTH en viktig roll för samhället genom att bidra med framstående utbildning, oberoende forskning och nyskapande innovationer.

Med stark akademisk expertis och pedagogisk förnyelse utbildar KTH en bredd av ingenjörer, arkitekter, lärare och forskare som ska kunna leda omställningen till en hållbar och jämställd värld. Universitetet har nästan 100 program som lockar cirka 17 000 studenter globalt. Genom samarbeten med näringsliv och samhälle, ges studenter möjlighet att ta sig an verkliga problem och våra interaktiva och experimentella lärmiljöer utvecklar ett praktiskt yrkeskunnande och nytänkande.

KTH bedriver framstående grundforskning och tillämpad forskning, vi rankas på topp 100 bland 1 500 universitet världen över i QS World University Rankings. Våra forskningsstrukturer möjliggör tvärvetenskapliga och externa samarbeten som bidrar till ny kunskap samt nya teknologier, produkter och tjänster. Tillsammans och i samverkan med vårt växande nätverk, driver vi innovation- och kunskapsutvecklingen framåt.

KTH logga

Vill du stödja KTH:s forskning och utbildning?

Kontakta gärna oss på Development Office om du har frågor eller vill veta mer om hur du kan rikta en donation mot den forskning som ligger dig varmt om hjärtat. Vi arbetar för att skapa så bra förutsättningar som möjligt och öppnar dörrar mellan filantroper och våra främsta forskare.

Kontaktuppgifter till Development Office