Hans unika röntgenteknik revolutionerar sjukvården
KTH Innovation Award 2024 går till professor Mats Danielsson
Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.
– En stark tro på mänskligheten är grundläggande för att nå framgång, både inom forskning och företagande.
När
KTH Innovation Award
delas ut för fjärde gången är mottagaren
Mats Danielsson
, professor i medicinsk bildfysik på KTH.
– Jag drivs av att se hur saker hänger ihop. I grundskolan gillade jag alla ämnen, mest historia och svenska, men jag gjorde ett medvetet karriärval när jag började plugga teknisk fysik på KTH. Grundforskning och fysik kändes angeläget från start.
Som 25-åring pendlade Mats Danielsson till Cern-laboratoriet i Schweiz för att arbeta med ett projekt som skulle komma att pågå i fem år. Därefter tillbringade han två år i Berkeley i Kalifornien på en postdoc-tjänst i medicinsk röntgenteknik.
Sedan dess har han varit verksam hemma i Sverige och vid det här laget hunnit vara medförfattare till över 100 patent och 140 vetenskapliga artiklar. Flera av idéerna har utgjort grunden till framgångsrika företag.
– Det är kul att ta en idé från skisser på en tavla till en klinisk prototyp. Och det är roligt när läkare vill kunna använda tekniken, säger han.
Som medgrundare till teknikbolagen Sectra Mamea AB och Prismatic Sensors har han själv valt att delta i processen med att ta sina forskningsrön till marknaden, från start till mål.
– Jag tror på en innovationsprocess där forskaren är med hela vägen. Då tror jag att ett företag har större chans att lyckas. Man får räkna med att många svåra problem dyker upp på vägen, inte minst med tekniken, och man vinner på att ta hjälp av de medarbetare som varit med från början.
Vilken sorts rådgivare har du haft längs vägen?
– Det är några få viktiga personer som jag har lyssnat på, de flesta är läkare som haft användning för medicintekniken. Läkare kan man lita på, deras vision är alltid baserad på att ”Det här är för dåligt, det måste förbättras.”
Mats Danielsson är i grunden optimist och visionär och betonar att han tycker politiken i dag drivs av alltför mycket negativitet.
– Ändå har vi människor det på många sätt bättre än någonsin idag. Att så många människor ändå är olyckliga kan hänga ihop med att man inte vågar tro på sig själv eller på andra runtomkring. Vi behöver hjälpas åt om vi ska lyckas göra världen lite bättre, om än i det lilla.
Vad gör du själv för att hämta energi?
– Jag simmar ofta på sommaren, och jag cyklar till jobbet, det är miljövänligt och jag får vardagsmotion och tid att fundera ut nya idéer.
– För att inte hamna i stressfällan brukar jag tänka, ”Varför är det bråttom egentligen?” Och jag spelar inte dataspel och sånt, det skulle ta tid ifrån annat viktigt. Som från att göra ingenting alls, till exempel. Och jag tycker det är toppen om grundskolan inför totalt mobilförbud!
Vad ser du som viktigast i ett framgångsrikt ledarskap?
– När jag anställer folk till projekt brukar jag säga att syftet är att göra gott för mänskligheten. Det är viktigt att skapa en kamratstämning i gruppen, då kan man ha roligt även om uppdraget är svårt. En stark tro på utveckling och på mänskligheten är grundläggande för att nå framgång.
Hur skapar du sammanhållning i en arbetsgrupp?
– Alla gruppmedlemmar ska vara på tå och få positiv energi av en ”vi-mot-resten-av-världen”-känsla. Min styrka är att anställa personer som är smartare än jag själv, alla är genier inom sitt område, som inom fysik, mjukvara, mekanik eller AI.
– Och det är viktigt att alla vill att det ska gå bra. Vi gör så gott vi kan. Ju sämre det går, desto större anledning att fira, att hitta och uppmärksamma de små framgångarna.
– En klar drivkraft är att tävla. Jag gillar inte flum. I forskningen är det viktiga att ha en hypotes som man siktar på att verifiera. Jag har stor respekt för alla som vågar försöka, även om försöken inte alltid lyckas.
Katarina Ahlfort
Foto: Patrik Lundmark