Human-Centric Operations of Smarter Higher Educational Buildings
Tid: Må 2024-05-20 kl 10.00
Plats: Kollegiesalen, Brinellvägen 8, Stockholm
Videolänk: https://kth-se.zoom.us/j/63759897032
Språk: Engelska
Ämnesområde: Energiteknik
Respondent: Katarina Bäcklund , Tillämpad termodynamik och kylteknik, Akademiska Hus, Energiteknik
Opponent: Professor Michael Monsberger, TU Graz
Handledare: Professor Per Lundqvist, Skolan för industriell teknik och management (ITM), Department of Energy Technology, KTH Royal Institute of Technology, Brinellvägen 68, 11428 Stockholm, Sweden; Dr. Marco Molinari, Skolan för industriell teknik och management (ITM), Department of Energy Technology, KTH Royal Institute of Technology, Brinellvägen 68, 11428 Stockholm, Sweden
Abstract
Denna avhandling baseras på fyra artiklar som fokuserar på användare, smartare högskola och universitetsbyggnader, smarta byggnadssystem samt kommersiella fastighetsorganisationer under digital transformation. Avhandlingen utgår från ett system med dessa fyra identifierade forskningsområden. Syftet är att visa att de är sammankopplade och att de behöver likvärdig fokus för att kunna dra slutsatser om hur digital transformation inom den kommersiella fastighetsindustrin kan leda till en klimatneutral byggd miljö, samtidigt som ett gott inomhusklimat säkerställs.
Resultaten visar att smarta byggnadssystem liknar en paradox där användare behandlas som passiva objekt och där interaktioner är medvetet reducerade. Trots detta så kan vissa interaktioner vara fördelaktiga eftersom användare betraktade som aktiva objekt kan bidra till en mer hållbar drift. I tillägg till detta kan det sammanfattas att smarta byggnader är ännu ej tillräckligt smarta. Och även att all data är inte smart data. Analyserandet av smarta byggnadssystem resulterade i en identifiering av vad som karakteriserar en sådan smart byggnad. Den avslutande delen av studien analyserade organisatoriska utmaningar med digital transformation där förslag till möjliga lösningar till att förbättra innovationsprocesser var presenterade. Dessa resultat gav inspiration till en modell för digital transformation med människan-i-centrum.
Nyckelord
Högskola och universitetsbyggnader, digital transformation, smarta byggnadssystem, energianvändning, människan i centrum, användare, fastighetsorganisation, fastighetsdrift, operational excellence, klimatneutrala byggnader.