Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Populärföreläsning

Institutionen för matematik hälsar dig välkommen till KTH med ett smörgåsbord av föredrag om vitt skilda områden inom vårt breda ämne fredagen den 28 augusti 2015 kl 11-12. Tanken är att detta ska stimulera ditt intresse för fortsatta studier i matematik och därmed komplettera det viktiga men rutinartade arbetet i den inledande repetitionskursen. Du väljer fritt vilket av nedanstående föredrag du ska besöka!

The department of mathematics welcomes you to KTH with a smorgasbord of lectures on diverse areas within our subject on Friday August 28th 2015 at 11-12. The idea is that this will stimulate your interest for further studies in mathematics and thus build on the important but routine work in the initial refresher course. You are free to choose which of the following lectures for visiting!

Föredrag/Lectures

  • Matematik i valsystem
    Föreläsare: Svante Linusson
    Sal: D1

    När rösterna väl har räknats efter ett riksdagsval så måste man omvandla dem proportionellt till platser för riksdagsledamöter. Det finns ett flertal ibland motstridiga krav som man vill skall uppfyllas. En parti som fått 10% av rösterna borde t.ex. få 10% av de 349 platserna. Men hur skall avrundningen göras? Jag skall beskriva hur något som i grunden är ett avrundningsproblem kan leda till intressant och viktig matematik.

  • Några tankar om matematisk problemlösning
    Föreläsare: Lars Svensson
    Sal: E1

    Det finns naturligtvis inget enkelt recept på hur man löser problem i största allmänhet. Men ändå kan det vara till god hjälp att ha vissa allmänna strategier eller tanketrix i medvetandet. Jag skall illustrera detta med ett antal exempel.

  • Potpourri i matematikens rymder
    Föreläsare: Christer Fuglesang
    Sal: F1

    En salig blandning av problem som fascinerat mig, vikten av generaliseringar, ekvationer och fysik, hur rymden drivit matematik samt lite om viktlöshet.

  • Att skriva matematik
    Föreläsare: Mattias Dahl
    Sal: M1

    När man löser ett matematiskt problem är det oftast inte svaret i form av en siffra som är det intressanta, utan snarare att klart och tydligt formulera hur problemet löses och vilka idéer som har använts. I denna föreläsning kommer jag diskutera vad man bör tänka på när man skriver ner lösningar på matematiska problem i olika sammanhang.

  • Optimering — att göra så bra som möjligt med hjälp av matematik
    Föreläsare: Anders Forsgren
    Sal: Q1

    Optimeringslära handlar om att med hjälp av matematik göra något på bästa möjliga sätt. I föredraget kommer jag ge exempel på optimeringsproblem, dels sådana som finns i naturen, dels sådana som vi formulerar själva. Optimeringslära har anknytning till många olika tillämpningsområden. Jag kommer berätta om några tillämpningar där vi har aktiv forskning, exempelvis strålbehandling av cancer.

    Den som vill försöka lösa några optimeringsproblem i förväg kan titta på dessa problem

  • Inlärningens geometri
    Föreläsare: Timo Koski
    Sal: Ka-Sal A

    Vi studerar ett enkelt och viktigt specialfall av automatisk inlärning. Vi har en mängd av vektorer som har försetts med två olika etiketter. Uppgiften är att med en algoritm hitta en rät linje som skiljer vektorerna med den ena etiketten från vektorerna med den andra. Den första implementeringen av denna matematik i hårdvara kallades "Mark 1 perceptron" och blev ett startskott för vad som kallats artificiell intelligens.

    Ladda ned presentationen

Administratör Tommy Ekola skapade sidan 6 augusti 2015