Till innehåll på sidan

Hälsning från rektor

Rektor Sigrbritt Karlsson
KTH:s rektor Sigbritt Karlsson

Hej och varmt välkomna till KTH,

Kanske känns det lite pirrigt just nu. Det gjorde det i alla fall för mig den där gången för cirka 40 år sedan när jag gick upp för Osquars backe för första gången. Men ni kan vara lugna, ni har gjort ett alldeles utomordentligt val. För KTH, det är Sveriges äldsta, största och bästa tekniska universitet, där vi kombinerar modernitet med traditioner.

Men bortsett från KTH är kunskapen det viktiga. Vi har alla lärt oss massor under det gångna ett och halvt året med pandemin. Jag är säker på att många av er är virtuoser på digitalt lärande vid det här laget. Men även vi på KTH har lärt oss mycket nytt, så vi kommer möta er med en god blandning av digitalt lärande och fysiska möten på något av våra campus. För vi tror på att utbildning och examination hela tiden ska utvecklas. Allt för att ni ska ha det allra bästa lärandet.

Det gångna året har visat att kunskapen om viruset, i par med den kunskap som gör att vi nu har vaccin mot covid-19, har varit centralt för att vi nu börjar ta oss ur pandemin.

Jag önskar er varmt välkomna till en värld av vetande, där frågeställningar söker sina svar i innovativa lösningar. Jag vet att det kan låta pretentiöst, men faktum är att kunskap är den enda vägen framåt. För demokrati, men också för teknikutvecklingen. Utan kunskap stannar helt enkelt världen. På KTH kan det handla om effektivare energiförsörjning, om nya smarta landvinningar inom AI, eller varför inte hur man bygger nya elvägar. Och detta är bara ett litet smakprov på all den forskning som pågår på KTH. Ni kommer stifta bekantskap med en mängd olika forskningområden, och det kommer ni göra genom de lärare som ni möter. Lärare som också för det mesta är forskare.

Men på sikt är de kunskaper ni tillägnar er, samt just ni, som kommer vara med och bygga framtidens samhälle.

Lycka till med studierna! Att tänka fritt, nytt och kritiskt är tre saker som är bra att ha i huvudet när ni börjar era studier här. Men ni kan bära med er dem även ut i era fortsatta karriärer.

Och till sist en önskan: Lägg ner tillräckligt mycket tid på era studier. Det har ni inte bara nytta av, utan då blir också studierna betydligt roligare och känns engagerande. Genom ert engagemang kommer det gå allt lättare.

Varmt välkomna!

Sigbritt Karlsson, rektor KTH
Sigbritt Karlsson, rektor KTH
Hjälpte denna sida dig?
Tack för din åsikt!
Innehållsansvarig:Information och service
Tillhör: Välkommen till Studentwebben
Senast ändrad: 2021-12-02