Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Utbytesstudier

Byt ut dina studier vid KTH mot en termin eller två vid ett av KTH:s över 200 utbytesuniversitet världen över. En möjlighet att studera likvärdiga kurser i en helt annan miljö. Från HT 2023 görs ansökan till utbytesstudier två gånger per år, i november och februari. När du ska ansöka beror på om du läser hela din utbildning på KTH eller om du endast läser ett masterprogram på KTH. Att söka och genomföra utbytesstudier är enkelt, följ bara stegen nedan.

1. Ta reda på när ett utbyte passar

Börja med att se över när ett utbyte passar bäst i din utbildning. För att få åka på utbyte ska du ha klarat minst två år på KTH och ligga i fas med dina studier. Om det är år tre, fyra eller fem som passar bäst beror på vilket program du läser. Se vad som gäller för just ditt program. 

När passar det att åka på utbyte?

2. Välj utbytesuniversitet

Ta reda på mer om de utbytesuniversitet du kan studera vid. Innan du ansöker om utbytesstudier måste du säkerställa att universitetet erbjuder kurser som du kan tillgodoräkna dig i ditt program på KTH samt att undervisningen sker på ett språk du kan.

Utbytesuniversitet

3. Se över ekonomin

Utbytesstudier medför sällan några merkostnader. Se över hur du ska göra med ditt vanliga studiemedel och om du ska söka stipendium.

Finansiering för utbytesstudier

4. Certifikat för global kompetens

Ta din utbyteserfarenhet till nästa nivå genom att läsa kursen Interkulturell kompetens innan ditt utbyte och kursen Global kompetens efter. När du sedan tar ut din examen bifogas ett Certifikat för global kompetens, en kvalitetsstämpel och ett bevis på att du är förberedd för dagens internationella arbetsliv.

Certifikat för global kompetens

5. Förbättra dina språkkunskaper

För att klara utlandsstudierna kan du behöva förbättra dina språkkunskaper. KTH erbjuder ett stort utbud av poänggivande språkkurser samt språkpartnerprogram och språkcaféer.

Språkkurser, språkpartnerprogram och språkcaféer

6. Gör en ansökan

Ansökan för utbytesstudier görs två gånger om året, i november och i februari. När du ska ansöka beror på om du läser hela din utbildning på KTH eller om du endast läser ett masterprogram på KTH. Om du missar ansökan kan du ansöka om en restplats som publiceras i september.

Ansökan till utbytesstudier

7. Nomineringsbesked och förberedelser

När utbytesplatserna har fördelats får du besked om huruvida du nominerats till utbytesstudier av KTH. Då är det bland annat dags att göra slutgiltigt kursval och söka till det universitet du nominerats till. Din studieplan godkänns av KTH och ligger till grund för att ditt utbyte kan tillgodoräknas inom din utbildning. Du ska också påbörja dina praktiska förberedelser som visum och stipendieansökningar.

Information för nominerade utbytesstudenter