Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Tips på bra universitet som du inte bör missa

KTH har utbytesavtal med över 200 universitet världen över. Flera av dem har platser över för KTH-studenter varje år. På den här sidan tipsar vi om toppuniversitet som du inte bör missa.

Som KTH-student kan du välja att åka på utbytesstudier bland ett 40-tal länder och drygt 200 partneruniversitet världen över. Universitet i länder som Australien, Japan, Schweiz och USA tillhör de mest kända och populära. Samtidigt finns det många bra universitet som ofta har platser över för KTH-studenter.

Här ger KTH:s internationella koordinatorer och regionansvariga tips på toppuniversitet du inte bör missa. I vänsterkolumnen kan du klicka på universitet för att få mer info.

Universitet Kommentar

Argentina: Instituto Technologico de Buenos Aires

Universitetet är litet, men med gott rykte vilket ger en unik och genuin karaktär av innovationsgemenskap. Ligger i Buenos Aires, en av världens vackraste städer.

Argentina: Pontificia Universidad Católica Argentina

Argentinas ledande tekniska universitet. Ligger i Buenos Aires, en av världens vackraste städer.

Belgien: Katholieke Universiteit Leuven

Anrikt och rankas bland de 50 bästa universiteten i världen. Om du är arkitektstudent kan du studera antingen i Bryssel eller i Ghent.

Belgien: Université catholique de Louvain

Högt rankat universitet som är ett av Europas äldsta - grundades redan 1425. Universitetet har inspirerats av medeltida universitetsstäder och amerikanska campus. Utmärkt dual master-val för dig som studerar 

Applied and Computational Mathematics.

Botswana: Botho University

Erbjuder en bra miljö för KTH-studenter att arbeta tillsammans med lokala talanger och blanda expertis från olika kulturer för att skapa samhällsviktiga lösningar. Ligger i huvudstaden Gaborone, nära natur- och vandringsområden.

Brasilien: (PUC-Rio)Pontifical Catholic University of Rio de Janeiro Brasiliens högst rankade privata universitet. Centralt beläget i Rio de Janeiro med kursutbud på engelska. Mycket omtyckt av utbytesstudenter!

Brasilien: Universidade de Sao Paulo

Latinamerikas absolut bäst rankade universitet. Med nästan 100.000 studenter även ett av regionens största.

Chile: Universidad Técnica Federico Santa María

Chiles KTH. Vackert beläget vid kusten i orten Valparaiso i campusområdet som benämns "Hogwarts" för dess likheter.

Chile: Universidad de Chile

Toppuniversitet med mycket nöjda utbytesstudenter, beläget i Santiago.

Colombia: Universidad de los Andes

Beläget vid foten av Anderna i centrala Bogota, erbjuder 'Uniandes' en trygg och vacker studiemiljö. Rankas som ett av Latinamerikas bästa universitet.

Danmark: Aarhus Universitet

En femtedel av alla invånare är studenter. Passar väldigt bra om du läser Husbyggnad och anläggningsteknik.

Frankrike: CentraleSupélec

Ett av Frankrikes absoluta toppuniversitet och är en så kallad "grande école" med elitstatus inom sitt område.

Frankrike: Grenoble INP

Utbildning i världsklass i en liten stad i hjärtat av Alperna. Möjligheterna för vandring, skidåkning, klättring och andra aktiviteter i och runt omkring Grenoble är nästan oändliga.

Frankrike: École National Supérieure d'Architcture de Paris-Belleville

Ensa-PB rankas som en av Frankrikes bästa arkitekturskolor och är beläget i centrala Paris, i den livliga stadsdelen Belleville.

Indien: BITS Pilani, Goa

Högt ansett privat universitet med toppmodern infrastruktur i form labb, klassrum, bibliotek, en magnifik hörsal och idrottsfaciliteter i världsklass.

Indien: IIT Bombay

Ett av Indiens högst rankade universitet, beläget i Mumbai. Forskning och utbildning drivs av forskare som i många fall är välansedda internationellt.

Indien: IIT Madras

Indiens bästa tekniska universitet, samt en av KTH:s strategiska partners, ligger i Chennai i södra Indien. Ta chansen att plugga med Indiens största talanger i ett grönt campusområde mitt i stan.

Japan: Nagoya University

Ett av Japans sju nationella universitet, som ofta rankas som ett av de 100 bästa i världen. Mer än 16 000 studenter läser här, varav mer än 1 600 är internationella.

Japan: Osaka University

Osaka University är rankat på tredjeplats bland de japanska universiteten och bland de 100 bästa i världen. Mer än 25 000 studenter studerar här, runt 2500 av dem är internationella. SCI-skolan har egna platser inom fysik.

Japan: Tohoku University

Här finns det möjlighet att läsa dubbel civilingenjörsexamen  med KTH. Starkt samarbete med KTH, och här finns oftatst platser kvar att söka

Kenya: Strathmore University

Här kan du samarbeta med praktiker, beslutsfattare och civilsamhället från olika bakgrunder och få ovärderliga insikter och färdigheter för att driva initiativ för hållbar energi i Afrika och på andra håll.

Kina: City University of Hong Kong

Kurserna är på engelska och matchar bra med KTH. Universitetet ligger centralt i Hongkong.

Kina: Fudan University

Ligger i Shanghai, och är ett av Kinas bästa, äldsta och mest omfattande universitet. Särskilt bra inom management, entreprenörskap och datateknik.

Kina: Hong Kong University of Science and Technology

En nära partner till KTH beträffande utbyte. Enkelt att hitta matchande kurser på engelska. Avslappnad personal och jättebra läge i staden.

Kina: Peking University

Ett av Kinas absolut bästa universitet, utmärkande inom matematik och fysik.

Kina: Shanghai Jiao Tong University

En av KTH:s strategiska partners, med kurser som matchar bra med KTH:s. Här har du en bra chans att göra exjobb både på kandidat- och masternivå.

Kina: Shanghai Jiao Tong University Joint Institute (with UM)

Ett kinesiskt-amerikanskt partnerskap med University of Michigan. Alla kurser ges på engelska. 

Kina: Southeast University, Nanjing

Högt rankat universitet nära Shanghai som är välkänt inom arkitektur och tekniska ämnen. Specialiserade inom ämnen kopplade till hållbarhet.

Kina: Southern University of Science and Technology

Ny partner till KTH i Shenzhen, nära Hongkong, som är välkänt inom teknikområdet. Många kurser på engelska och goda möjligheter till exjobb.

Kina: The Chinese University of Hong Kong

Alla kurser ges på engelska. Många kurser inom såväl entreprenörskap och management, som teknik. Mycket hjälpsamma koodinatorer.

Kina: The Chinese University of Hong Kong, Shenzhen (CUHK-SZ)

Alla kurser ges på engelska och följer CUHK:s system. Beläget på fastlandet, så levnadskostnaderna är lägre än i Hongkong.

Kina: The Hong Kong Polytechnic University

Alla kurser ges på engelska och matchar bra med KTH:s. Utmärkt läge i staden.

Kina: Tongji University

Topprankat universitet inom arkitektur, beläget i Shanghai. Tongji University är ett av Kinas äldsta och mest prestigefulla universitet.

Kina: Tsinghua University

Ett av de två bästa universiteten i Kina och rankas bland de 50 bästa i världen. Bra inom alla tekniska ämnen.

Kina: Zhejiang University

Rankat som landets tredje bästa universitet. Utmärkt beläget i Hangzhou, en av Kinas vackraste städer, nära Shanghai.

Mexiko: Instituto Politecnico Nacional

Här studerar över 200 000 studenter! Utgör hjärtat i Mexikos ingenjörslandskap, med flertalet campus runt om i Mexiko.
Mexiko: Tecnológico de Monterrey Det mest populära partneruniversitet i Latinamerika bland KTH:s studenter. Stort kursutbud på engelska och flertalet campus runt om i hela Mexiko.

Portugal: Instituto Superior Técnico

Det största och mest ansedda lärosätet för teknik, vetenskap och arkitektur i Portugal. Universitetet satsar stort på forskning, utveckling och innovation och erbjuder sina studenter en spännande och global miljö. Campus är centralt beläget i Lissabon med drygt 11 000 studenter.

Singapore: Singapore Management University

Det enda universitetet som ligger mitt i staden. Internationellt erkänt för sin forskning i världsklass och utmärkta undervisning.

Singapore: Singapore University of Technology and Design

Ett nytt universitet med excellenta faciliteter och ett unikt interdisciplinärt upplägg. Universitetet är utvecklat tillsammans med Massachusetts Institute of Technology, MIT.

Spanien: Universitat Politècnica de Catalunya

UPC är det största tekniska universitetet i Katalonien. Campus finns på flera ställen i Barcelona. Om du läser masterprogrammet i Marina system (Naval Architecture) så ligger campus centralt med gångavstånd till den vackra stranden.

Storbritannien: The Queen's University Belfast

Fascinerande stad med ett av de äldsta universiteten i Storbritannien. Från campus är det 15 minuters gång avstånd till centrala Belfast.

Storbritannien: University College London, The Bartlett School of Planning

Rankat som världens bästa universitet inom ämnesområdet arkitektur och samhällsbyggnad. Utbytesavtalet är inom stadsplanering (Bartlett School of Planning). Campuset ligger i Bloomsbury, i hjärtat av London på UCL:s huvudcampus.

Storbritannien: University of Bristol

Ett av de mest populära universiteten i Storbritannien. Bristol är beläget vid kusten och är en typisk studentstad med mycket att erbjuda. University of Bristol har elva nobelpristagare bland tidigare studenter och personal. Passar väldigt bra för studenter inom farkostteknik, årskurs 3.

Sydkorea: Korea Advanced Institute of Science and Technology

Innovationsstarkt, ett av de ledande i universiteten i Sydkorea. Rankas som nummer 13 i hela Asien inom datateknik och informationsteknik.

Taiwan: National Sun Yat-sen University

NSYSU har utbildningar inom det mesta. Campus är som en liten stad med alltifrån restauranger till boende och apotek. Det ligger fantastisk beläget precis vid havet och mellan lektioner kan man ta sig ett dopp i havet.

Taiwan: National Taiwan University

Högt rankat universitet som är utmärkt beläget i Taipei.

Taiwan: National Tsing Hua University

NTHU är ett ledande forskningsuniversitet i Taiwan som är beläget i Hsinchu, en vacker stad i norra Taiwan, även kallat Taiwans Silicon Valley.

Taiwan: National Yang Ming Chiao Tung University

Ligger i Hsinchu, bredvid National Tsinghua University. Har ett stort antal kurser som matchar med KTH.

Tanzania: University of Dar es Salaam

Universitetet erbjuder olika ingenjörsprogram där du kan bidra till att möta samhällsutmaningar i och utanför Tanzania. Ta chansen att göra viktiga avtryck i samhället samtidigt som du skaffar dig tvärkulturella erfarenheter.

Thailand: Chulalongkorn University

Thailands äldsta och högst rankade universitet beläget mitt i hjärtat av Bangkok. Erbjuder många program på engelska.

Thailand: Kasetsart University

Thailands största universitet men ändå med en personlig prägel. Det finns flera välutvecklade International Undergraduate Programs på Faculty of Engineering.

Tjeckien: Czech Technical University in Prague

Ett av de största och äldsta tekniska universiteten i Europa. Det grundades 1707 och har åtta fakulteter och cirka 21 000 studenter. Universitetet ligger mitt i Prag och är ett populärt universitet bland utbytesstudenter.

Turkiet: Koç University

Ett av Turkiets tre bästa universitet med banbrytande forskning inom teknik och naturvetenskap. Ligger strax utanför Istanbul och har utmärkta studentfaciliteter och laboratier. Alla kurser ges på engelska.

Tyskland: Karlsruher Institut für Technologie

KIT är ett av de ledande och mest prestigefulla universiteten inom teknik och naturvetenskap i Europa, och rankas bland de 100 bästa i världen. En internationell miljö med kurser som matchar utmärkt med många av KTH:s program.

Tyskland: Technische Universität Dresden

En av Europas vackraste städer med ett av Tyskland största tekniska universitet. Kan endast sökas av studenter inom program på ABE- och EECS-skolan.