Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ansökan till utbytesstudier

När du ansöker till utbytesstudier beror på om du läser hela din utbildning på KTH eller om du endast läser ett masterprogram på KTH. På den här sidan finns all information du behöver kring ansökningsprocessen.

Ansökan till utbytesstudier

Ansökan till utbytesstudier för nästa läsår, 2025/2026, är öppen i november och februari.

Vill du åka på utbyte under läsåret 2024/2025? I september kan du göra en sen ansökan till utbytesstudier och välja bland de platser som finns kvar. Läs mer om sen ansökan till utbytesstudier .

Det här gäller vid ansökan

Du kan ansöka om utbytesstudier under åk 2, men inte bedriva utbytesstudier förrän tidigast under åk 3. Du som tidigare tilldelats en plats och genomfört utbytesstudier, samt du som tilldelats en plats men avsagt dig platsen, kan ansöka igen. Dock har studenter som inte tidigare ansökt om och tilldelats en plats företräde när platser fördelas. Du kan ansöka till max fem universitet och sätta dem i prioriteringsordning.

Så länge en avrådan från UD om utresa till andra länder är giltig, gäller den också mot att bedriva utbytesstudier via KTH. Var noga med att kontrollera vilka krav och eventuella restriktioner som finns i det land/region där du avser att studera.

Om du redan har tilldelats en utbytesplats inför kommande läsår, får du endast göra ny ansökan om:

  • det visat sig att platsen du blivit tilldelad inte kommer fungera akademiskt, eller
  • om du vill söka utbyte för ytterligare en termin.

Innan du ansöker är det viktigt att kontrollera att du är behörig för utbytesstudier.

Behörighet och urval

Så gör du en ansökan

Osäker på programtillhörighet? I Kurs- och programkatalogen hittar du ditt programnamn på engelska och svenska.

Kurs- och programkatalogen

Du ansöker i systemet Mobility Online. Ansökan görs i två steg. I den första delen fyller du i personuppgifter, studieinformation och val av utbytesuniversitet. Därefter får du ett meddelande från MobilityOnline om att du ska registrera dig via länken i meddelandet och ladda upp följande dokument:

  • Ett foto enligt Fotokrav för ansökan till utbytesstudier .
  • Ett kursvalsformuläret (dotx 66 kB)  med kort motivation om val av kurser till respektive universitet. Kursvalsformuläret ska du skicka in som pdf-fil. Vanliga frågor och svar om kursval och annat kan du hitta i FAQ för utbytesstudier .
  • Om du någon gång under de senaste två åren har medverkat i THS mottagningsaktiviteter för internationella studenter ska ett intyg från THS också laddas upp i ansökningssystemet. Intyget är alltså giltigt i två på varandra följande ansökningsomgångar efter det att aktiviteterna genomförts.
  • Här finns en guide (pdf 491 kB)  på svenska om de olika fälten i själva ansökan om utbytesstudier.

Om du planerar att dina studier utomlands ska påbörjas under ditt första år på masternivå, måste du ange vilket masterprogram du avser att söka i din ansökan för utbytesstudier.

När du väl har påbörjat en ansökan i MobilityOnline kan du arbeta i den fram till sista ansökningsdatum.

Ange din KTH-epostadress

För att få instruktioner från MobilityOnline ska du ange din KTH-epostadress. Vissa mail som skickas via KTH kommer inte fram till mottagare på live.com, live.se, hotmail.com, hotmail.se, outlook.com eller gmail.com.

E-post hos KTH

Teknisk hjälp med MobilityOnline

Om du får tekniska problem, kontakta mobility-online@kth.se . Om du använder en offentlig dator för att hantera din ansökan, var noga med att stänga ner webbläsaren efteråt.

Komma åt en ansökan i MobilityOnline

Har du redan påbörjat en ansökan i MoL, som du vill komma in i igen? Då kan du logga in via den här länken: MobilityOnline .

Dataskyddsförordningen (GDPR)

GDPR för utlandsstudier