Till innehåll på sidan

Hjälmen som är hållbar i dubbel bemärkelse

Rickard Croy, en av skaparna bakom hjälmen Lokatt.
Publicerad 2019-04-23

Vad händer om man parar en fanatisk snowboardåkare med KTH? I Rickard Croys fall blir det en hjälm för extremåkare.

Ert företag ”Lokatt” stöttas av KTH Innovation och har fått finansiering från Vinnova i utlysningen "Innovativa startups". Vad är det som är speciellt med er hjälm?

- Det är miljötänket som genomsyrar allt vi gör, men innovationen ligger främst materialet: Lokatt är den första hjälm som tillverkas av biobaserade material utan att tumma på prestandan. Åker du på en hög nivå kompromissar man inte med säkerheten. Men miljötänk handlar om så mycket mer än bara materialval. Vi tittar också på möjligheten ha en ”pantmodell” för hjälmen, vilket ger rabatt på nästa hjälmköp när du byter in den gamla – och vi återvinner materialen. Allt för att minska den negativa påverkan på miljön som vår konsumtion leder till.

Varför en extremåkarhjälm?

- Vi var en grupp på utbildningen som var vart nyfikna på vad nya, icke-fossila material kunde åstadkomma. För mig är det viktigt att jobba med något som värdemässigt är rätt. Och med min bakgrund i skid- och snowboardvärlden ligger outdoorprylar nära hjärtat. Skidåkare på den här nivån är en miljömedveten kundgrupp och outdoorbranschen är duktig på hållbarhet, med hållbara textilier och hållbar produktion. Men ingen gör miljövänlig skyddsutrustning, mycket beroende på att det inte har varit möjligt tidigare. Men med nya högpresterande biomaterial ser vi att den möjligheten öppnar upp sig.

Ni har över 3000 följare på Instagram som följer projektet, när får vi se hjälmen på marknaden?

- Vi jobbar för att nå marknaden under vintern 2019/20.

Hur mycket KTH ligger det i ert företag?

- Alla vi grundare har läst en master i innovationsledning och produktutveckling på institutionen för maskinkonstruktion, KTH. Vad jag specifikt tagit med mig är ett mindset att alltid söka efter den här typen av idéer, verktyg för att utvärdera dem och en tro på att allt är möjligt.

Text: Anna Gullers

Fakta

Vinnovas utlysningen "Innovativa startups" har riktat sig till små och nystartade bolag som behöver finansiering för att utveckla sina nyskapande, hållbara lösningar med marknadspotential. Tanken är att företagens tjänster och produkter ska bidra till Sveriges utveckling och konkurrenskraft. Projekten får upp till 300 000 kronor vardera för att ta fram prototyper samt utveckla affärsmodellen och strategier för att skydda företagets nya lösning.

Utlysningen "Innovativa startups" är tvådelad. Redan nu kan de tolv KTH-bolagen som varit framgångsrika i steg 1 söka ytterligare upp till 900 000 kronor i en andra fas. Sista ansökningsdag för detta är den nionde april, och beslut fattas sedan 29 maj.

Innehållsansvarig:infomaster@itm.kth.se
Tillhör: Industriell ekonomi och organisation
Senast ändrad: 2019-04-23