Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Ny grundkursbok i Projektledning

Publicerad 2012-06-05

I dagarna har precis en ny grundkursbok i projektledning kommit ut på Libers förlag, författad av Anette Hallin, lärare och forskare på INDEK, och Tina Karrbom Gustavsson, lektor i Projektkommunikation, Institutionen för fastigheter och byggande.

Anette & Tina
Anette Hallin och Tina Kärrbom

- Det har länge behövts en ny bok i projektledning, säger Anette Hallin. De böcker som dominerar den svenska marknaden tar inte hänsyn till att ett projekt i en verksamhet kan vara väldigt olikt ett projekt i en annan verksamhet. Syftet med boken är att visa på begreppets vidd och att hjälpa läsarna att förstå betydelsen av att kombinera projektledningslärans verktyg på ett lämpligt sätt när de själva ska arbeta som projektledare.

Boken "Projektledning" (som även utkommer på engelska i augusti) är en grundbok och riktar sig till studenter i projektledning och till aktiva projektledare. Den utgår från projektledningsforskning som visar att ett projekt inte alls alltid har ett tydligt mål från början, och att det kan vara jättesvårt – ibland nästintill omöjligt – att planera och styra ett projekt. Boken introducerar begreppen "målstyrda" och "målsökande" projekt, där "målstyrda projekt" är sådana som har ett tydligt definierat mål från början, och där "målsökande projekt" är projekt som utgår från en vision, och där målet under projektets gång definieras. Utifrån fem exempelprojekt behandlar boken både stage-gate-modeller och andra verktyg från den traditionella projektledningsläran, såväl som nyare agila metoder. På så sätt visar den hur projektledning handlar om förmågan att använda sig av olika modeller och metoder för att leda projekt. 

Innehållsansvarig:infomaster@itm.kth.se
Tillhör: Industriell ekonomi och organisation
Senast ändrad: 2012-06-05