Till innehåll på sidan

Erkännande av stora insatser i liten skala

Publicerad 2011-02-15

Deras mest framgångsrika projekt inom medicindiagnostik är en trycksensor som mäter förträngning i hjärtat och förebygger hjärtinfarkter. Idag säljs hundratals trycksensorer varje år världen över. När Europeiska forskningsrådet (ERC) korar forskare i världsklass kammar Göran Stemme och hans forskarkollegor på Mikrosystemteknik hem 23 miljoner kronor. Forskning kan bland annat resultera i ny medicinteknik.

Göran Stemme, professor med mikrosystem som specialitet
Göran Stemme, professor med mikrosystem som specialitet

Anslaget ska användas till att skapa metoder för billigare tillverkning, och till komponenter med nya funktioner som exempelvis ger möjlighet att mäta nya saker. Exempel på sådana komponenter är nya sensorer, pumpar, ventiler, reaktionskammare och fotonik- och mikrovågskomponenter som kan användas till exempel inom medicinteknik. Det är mikroelektromekaniska system (MEMS) och heterogen integration som gör det möjligt.

– Det som är särskilt glädjande med bidraget är att vi får möjligheten att forska mer generellt. Förut har det varit mer tillämpad forskning som gällde, nu blir det forskning med mer baskaraktär där vi senare kan gå vidare i mer direkta tillämpningar. Detta anslag är också ett erkännande för allt vi har gjort hittills, säger Göran Stemme.

Läs mer i artikeln ”Detta har vinterkräksjukan och tv-spel gemensamt” på KTH Aktuellt