Till innehåll på sidan

Ta blodprovet var du vill

Niclas Roxhed, lektor i mikro- och nanosystemteknik på KTH och grundare av Capitainer, visar upp Capitainers provtagningskort
Publicerad 2018-05-18

Täta läkarbesök kan snart vara ett minne blott för de som behöver regelbundna blodprov. Vi hörde av oss till KTH Innovationsalumnen Capitainer, som precis registrerat en CE-märkning för sin första produkt, ett provtagningskort som gör det möjligt för patienter att ta sina egna blodprov.

Så fungerar provtagningen

1. Patienten tar själv ett enkelt stick i fingret och klämmer sedan fram en droppe blod och lägger över den på provtagningskortet.

2. I provtagningskortet finns en mikrokanal (kapillär) som suger in blodet. Kapillären gör det möjligt att avgränsa en exakt mängd blod som fångas in.

3. Blodet torkar in på ett papperssubstrat i kortet.

4. Patienten lägger provtagningskortet i ett kuvert och skickar vidare till labb eller vårdcentral.

( Källa: KTH Magazine )

Den som genomgått en transplantation behöver en livstid av immunsuppressiva läkemedel för att förhindra att kroppen stöter bort organet. För att hålla koll på patientens hälsa behövs regelbundna blodprover, som idag måste tas antingen av en läkare eller sjuksköterska på en vårdcentral eller vid ett hembesök. De test för hemmabruk som finns idag kan inte mäta upp en exakt mängd blod, vilket gör att analysen inte kan bli tillräckligt noggrann.

Det var kombinationen av dessa problem och tillkortakommanden som gjorde att Olof Beck på Karolinska Sjukhuset började tänka på andra lösningar. 2012 tog hankontakt med Niclas Roxhed, lektor i mikro- och nanosystemteknik på KTH och styrelseordförande i Capitainer. Efter sex års samarbete har teamet vuxit till sex personer och produkten, ett provtagningskort som samlar in en liten, men exakt mängd blod och på så vis gör det möjligt att göra riktigt detaljerade analyser, kommer väldigt snart finnas tillgänglig på marknaden. Provet kan tas av patienten själv, och sedan skickas till läkaren för analys.

En internationell språngbräda

När Capitainer 2016 kom med i KTH Innovations Brighterprogram blev det en värdefull erfarenhet för Gabriel Lenk, forskarstudent på KTH och CTO och medgrundare på Capitainer. Brighterprogrammet tog honom till Silicon Valley och in i hjärtat av organisationer som Google, NASA och Stanford University.

- Programmet är en blandning av motivation, inspiration, och coachning, säger Gabriel Lenk. Det var en unik möjlighet att komma i kontakt med Silicon Valleys startup-ekosystem, träffa personerna som jobbar där, och höra om deras erfarenheter. Jag är faktiskt fortfarande i kontakt med flera av de jag träffade under programmet.

Han minns den sista pitchkvällen på Prezis högkvarter som en höjdpunkt. Efter hård konkurrens och bedömning av en tuff jury, tog Capitainer hem segern!

Snart på den internationella marknaden

Nu, efter att ha CE-märkt sin första produkt, Capitainer B, kan företaget börja sälja sin innovation i Europa. Just nu jobbar de med flera olika privata labb och forskningsgrupper som vill implementera Capitainers teknik i sin verksamhet. Gabriel Lenk säger:

- Vårt nästa mål är att börja sälja kortet i Europa, men vi jobbar också för att registrera Capitainer B hos FDA för att komma in på den amerikanska marknaden. Vi utvecklar också parallellt en ny generation av blodprovsprodukter för att kunna extrahera plasma direkt via kortet, något som är extremt relevant för läkemedelsföretag och i utvecklingen av nya läkemedel. Vi förväntar oss att ha en prototyp redo till sommaren.

Har du en startup med global potential? Sök till Brighterprogrammet idag!