Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Examensarbete på kandidatnivå i ljud, vibrationer och signaler (15hp)

Du kommer att arbeta i grupp med att utföra ett projekt definierat av ett industriföretag eller forskare på KTH. Först genomförs en litteratursökning och sedan ett mindre mät- eller beräkningsprojekt. Resultatet redovisas vid ett slutseminarium. För att ha tillräckligt med kunskaper för att utföra projektet finns också en seminarieserie.

Seminarieserie

Lektioner och seminarier ca 26 h. Uppskattad arbetsinsats för kursdeltagare: ca 100 h.

Undervisningen kommer till stor del att bedrivas i seminarieform där kursmaterial ska läsas som förberedelse inför varje seminarium. Frågeställningar som kommer att diskuteras kommer att distribueras i förväg. Närvaro på minst 80% av seminarietillfällena krävs för godkänt på kursen.

Innehåll

Seminarieseriens innehåll kommer att bestämmas utifrån årets projekt, men exempel på ämnen är:

  • Mätning av ljud. Mikrofoner och signalkonditioneringssystem
  • Mätning av vibrationer. Rörelsegivare och signalkonditioneringssystem
  • Lagar, bestämmelser standarder och rekommendationer inom området
  • Mät- och diagnosteknik
  • Sekundär bullerbekämpningsteknik
  • Tysta och vibrationsfria maskiner, farkoster och processer
  • Signalanalys i teori och praktik
  • Maskinövervakning och diagnosmetoder
  • Örat och hörseln
  • Ljudkvalitét och utvärderingsmetoder inom området

Projekt

Uppskattad arbetsinsats för kursdeltagare: ca 180-220 h.

Innehåll

Ett antal projektförslag kommer att införskaffas företrädelsevis från företag men också från forskare på KTH. En grupp om två studenter genomför projektet med assistans av ansvarig handledare. Arbetet inleds med en litteratursökning och inläsning av relevant bakgrundsmaterial inom området. Ett antal (ca 5-6) artiklar som bedöms som särskilt intressanta sammanfattas som ett inledande avsnitt i projektrapporten. Experimentella delar av projektet kan bygga på någon lämplig mätstandard.

Arbetet utförs i samarbete med annan kursdeltagare och handledare från industri- eller forskningsinstitut samt handledaren på KTH. De kommunikativa färdigheterna övas genom att resultatet av detta arbete presenteras dels muntligt på ett seminarium, och dels skriftligt i en rapport.

Studiebesök

Uppskattad arbetsinsats för kursdeltagare: ca 4-8 h.

Vi kommer att ordna studiebesök till en eller flera av det företag om har projekt i årets omgång. Då ges exempelvis företagsinformation, visningar och redogörelser av verksamheten, samt belysning av ljud- och vibrationsingenjörens yrkesroll.

Kontakt