Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Så fungerar validering av reell kompetens

Validering innebär en kartläggning och bedömning av dina kunskaper och färdigheter. Det har ingen betydelse hur du har tillgodogjort dig dessa kunskaper och färdigheter. Här nedan kan du ta del av hur validering av reell kompetens för tillträde och tillgodoräknande går till på KTH.

Efter att du som sökande kontaktat KTH bjuds du in till ett inledande möte med en handläggare för information om vad validering innebär och vad som krävs för att styrka reell kompetens. Mötet kan ske via videosamtal, telefon eller genom ett fysiskt möte.

Dokumentation och självskattning

Du som sökande gör en självskattning där du matchar dina kunskaper och färdigheter mot lärandemålen i en utbildning eller en kurs. Du behöver också skicka in dokument som beskriver och styrker dina kunskaper och färdigheter för reell kompetens. Dokumentationen kan exempelvis bestå av betyg, certifikat, intyg, projektrapporter, ritningar från arbetslivet eller utbildningar.

Mer om självskattning

Bedömning och beslut

Din självskattning och de dokument du skickat in för att styrka denna är grunden för den bedömning som ämnessakkunnig gör. När bedömningen är klar resulterar den i ett formellt beslut som går att överklaga. Rör beslutet tillträde anges det om och på vilken nivå du anses behörig, samt skälen för beslutet. Rör beslutet tillgodoräknade står det om du har fått tillgodoräknandet beviljat eller inte, samt skälen för beslutet.

Efter genomgången validering

När du genomgått valideringen för tillgodoräknande kommer du att erbjudas ett avslutande samtal med handläggaren för att gå igenom beslutet och få information om hur du kan få stöd i din fortsatta studieplanering.