Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Examensarbete

Examensarbetet utförs i slutfasen av studierna. Projektarbetet, som formellt är en kurs, ska ge studenten träning i att arbeta självständigt, nämligen att planera, genomföra, dokumentera, och redovisa sitt forsknings- eller utvecklingsprojekt samt framlägga vetenskaplig kritik i form av opponering på ett annat examensarbete. Omfattningen motsvarar 20 veckors heltidsarbete. Startdatum bestäms i samråd med examinator.

Det är examinators tillhörighet som avgör vilken kod som ska användas och inte vilket masterprogram studenten är antagen till. Om examensarbetet ska utföras på en annan institution på KTH, eller utanför KTH, skall programansvarig för det masterprogram man är antagen på kontaktas innan antagningsprocessen kan påbörjas.

Läs mer om KTH:s riktlinjer för examensarbetskurser på KTH:s centrala sidor under Examensarbete .

Ansökan och registrering

För att examensarbetet ska kunna påbörjas så måste del 1 och del 2 på ansökan om examensarbete (se nedan) vara godkända.

För att kunna antas till examensarbetet ska studentens ansökan till examensarbeteskursen göras i god tid innan planering av projektet börjar.

Ansökan sker i två steg på blanketten ”Ansökan om examensarbete".

Ladda ned blanketten

Studenten fyller i del 1 på blanketten och lämna den till utbildningskansliet (Teknikringen 50 för Kemi och Bio eller Hälsovägen 11 c plan 7 i Flemingsberg). Studenten kan också scanna in blanketten och mejla den till programmets studievägledare. Utbildningskansliet kontrollerar behörighet att antas till kursen, signerar del 1 och lämnar den åter till studenten.

När examensarbetet är godkänt att påbörjas av examinator skriver denne under del 2 i ansökningsblanketten , student eller examinator lämnar/skickar den åter till utbildningskansliet. Tillsammans med del 2 ska även en kort sammanfattning av det föreslagna examensarbetet lämnas in. Viktigt är att del 1 bifogas del 2 så att vi kan se att blanketten är fullständigt ifylld, därefter registreras exjobbskursen i Ladok.

Viktigt att komma ihåg

KTH är en statlig myndighet och lyder under offentlighetsprincipen. Det innebär att rapporter är offentliga. I undantagsfall kan för uppdragsgivare känsliga uppgifter utelämnas ur rapporten av sekretesskäl (till exempel på grund av patentansökan eller publicering av arbetet i vetenskaplig tidskrift). I dessa fall måste en diskussion med programansvarig/examinator föras innan del 2 på ansökningsblanketten fylls i och start av examensarbete godkänns. I de fall arbetet sker i samarbete med ett företag, är det viktigt att upplysa företaget om att KTH lyder under offentlighetsprincipen. Det går att fördröja registreringen av arbetet upp till sex månader. Detta ska då anges skriftligt i betygsprotokollet.

Under och efter kursen

Under examensarbetet skall åtminstone ett startmöte och ett halvtidsmöte med examinatorn hållas, men det är starkt rekommenderat med fler möten. Om examensarbetet utförs utanför KTH kan till exempel en kontinuerlig mejlkontakt hållas, men ett startmöte och ett halvtidsmöte är alltid nödvändiga.

Alla godkända examensarbeten ska registreras i DiVA, KTH:s publikationsdatabas, enligt rektorsbeslut. Registreringen görs av kursexpeditionen. Registrering ska ske så snart examensarbetet är godkänt av examinator och senast inom 6 månader från godkännandedatum. Se diskussionen ovan om att förebygga möjliga sekretesskonflikter.

När din rapport är godkänd ska följande lämnas in till utbildningskansliet av examinatorn: