Forskning och utbildning

Hårtoningsprodukter är allergiframkallande

Färgar du eller dina barn håret med knalliga kulörer, så kallade punkfärger? I så fall kan det vara intressant att veta att KTH-studenter kommit fram till att två av tre produkter av undersökta toningar i Stockholm innehåller kända allergiframkallande hårfärgämnen. Vidare konstaterar KTH-forskaren och handledaren Yolanda Hedberg att samtliga punkmärken i Stockholm använder ett möjligt cancerframkallande hårfärgämne.

Mångmiljonstöd till Svenskt Förgasningscentrum

Med förgasning av biomassa kan man göra framtidens fossilfria drivmedel. Nu har forskningscentrumet Svenskt Förgasningscentrum (SFC) fått sin tredje etapp beviljad med ett stöd på 78 MSEK under fyra år från Energimyndigheten. Klas Engvall, professor på Kemisk teknologi koordinerar forskningsprogrammet SFC clean syngas .

Läs mer

Lars Berglund får Advanced Grant för nanoteknik för trä

Professor Lars Berglund på Skolan för Kemivetenskap och föreståndare för Wallenberg Wood Science Center har fått Advanded Grant-anslag för att bedriva forskning inom nanoteknik för trä, som exempelvis genomskinligt trä. Anslaget stödjer mång- och tvärvetenskapliga projekt och banbrytande idéer i nya och framväxande områden och är på 2,5 miljoner euro fördelat över åren 2017 till 2022. 

Läs mer här

Se film om genomskinliga träet här

Forskningsnyheter

Träfibrer renar vatten från bakterier

Forskare på KTH har  tagit fram ett träbaserat material som klarar av att fånga in och döda bakterier. Nu undersöker doktoranden Anna Ottenhall möjligheterna att använda materialet i portabla vattenreningsfilter med målsättningen att kunna finnas tillgängligt på platser som saknar infrastruktur och rent vatten. 

Kalender

Till sidans topp