AstraZenecas sommarforskarskola på kemiskolan på KTH, anrodnad av Unga Forskar

Sommarkurs i labbet lockar unga

Lära sig mer om naturvetenskap och teknik i en riktig universitetsmiljö- ja det är vad de 52 sommarlediga högstadie- och gymnasieungdomarna som varit del av Unga Forskares AstraZenecas sommarforskarskola fått göra. Kemiskolan på KTH stödjer satstningen genom att ge tillgång till laboratorier i toppklass- och har även en egen dag där deltagarna får lära känna KTH. Vem vet, kanske blir de nästa generations forskare?

Ingemar Croon Award 2017

Salipro Biotech tog emot 2017 års Ingemar Croon Award

Vid årets Ingemar Croon Awards-prisceremoni tog Salipro Biotech emot årets pris. Priset på 2 MSEK ger en unik möjlighet för unga lovande företag att genom finansiellt stöd utveckla sin affärsidé i ett tidigt skede. Det var femte året som Ingemar Croon Award delades ut och tillfället uppmärksammades genom presentationer av tidigare års pristagare, som alla underströk vikten av utmärkelsen för deras framgång. 

Läs mer om Ingemar Croon Award

Forskning och utbildning

Hårtoningsprodukter är allergiframkallande

Färgar du eller dina barn håret med knalliga kulörer, så kallade punkfärger? I så fall kan det vara intressant att veta att KTH-studenter kommit fram till att två av tre produkter av undersökta toningar i Stockholm innehåller kända allergiframkallande hårfärgämnen. Vidare konstaterar KTH-forskaren och handledaren Yolanda Hedberg att samtliga punkmärken i Stockholm använder ett möjligt cancerframkallande hårfärgämne.

Mångmiljonstöd till Svenskt Förgasningscentrum

Med förgasning av biomassa kan man göra framtidens fossilfria drivmedel. Nu har forskningscentrumet Svenskt Förgasningscentrum (SFC) fått sin tredje etapp beviljad med ett stöd på 78 MSEK under fyra år från Energimyndigheten. Klas Engvall, professor på Kemisk teknologi koordinerar forskningsprogrammet SFC clean syngas .

Läs mer

Kalender

Till sidans topp