Appen som visar hur elbilsbatteriet mår

Forskare på Tillämpad elektrokemi har utvecklat en metod för att ta reda på hur elbilsbatterier mår. Metoden ersätter dyra och komplicerade labbtester av batterierna då den kan bäddas in i en mobilapp. Den visar bland annat körsträcka per laddning för elbilsbatterier, och kan vara ett stöd för de som ska köpa en begagnad elbil.

Cykelhjälm av cellulosa

Greenhouse Labs-företaget Cellutech har tagit fram en cykelhjälm som är helt baserat på material från skogen. Den visas idag och är den första produkten som förverkligats från Skogsindustriernas inspirationsmiljö Ekoportal2035. Hjälmen är en prototyp formgiven och tillverkad av designern Rasmus Malbert.

Läs mer

Teknisk kemi

På Teknisk kemi kommer du i direkt kontakt med näringslivet och får lösa problem som baseras på aktuella samhällsfrågor.

Under första perioden på KTH har studenterna på Teknisk kemi besökt kemiingenjörer på olika företag, läst en mattekurs och en kemikurs. Under studiebesöken fick studenterna möta kemiingenjörer i deras vardag och i kemikursen har de fokuserat på grunderna i material och energiflöden i tekniska och naturliga system, vilka behövs för att bla lösa och analysera globala miljöproblem.

Här kan du läsa mer om utbildningen:

Utbildningsplan

Om programmet

Skolan för Kemivetenskap firar 10 år!

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

Anna Hanner tar emot Ingvar Carlsson Award

Anna Hanner på Fiber- och Polymerteknologi är en av 12 stipendiater som får ta emot Ingvar Carlsson Award.

Stipendiaterna får 4 miljoner var för att driva ett projekt. I Annas fall handlar det om att utveckla kapslar för drug delivery, inspirerade av naturen.

Läs:

Artikel i Kemivärlden

SSF:s hemsida

Säkrare batterier i el- och hybridfordon

KTH-forskaren Henrik Lundgren har tillsammans med Scania tagit fram en modell som effektiviserar utvecklingen av olika kylkoncept för litiumjonbatterier.

De har uppfunnit mjuk elektronik

Ett fluffigt tredimensionellt batteri som tål stötar och slag. Det är vad forskare vid KTH och universitetet i Stanford konstruerat med hjälp av cellulosa från träd. Förutom att elektroniken och batteriet är elastiskt och formbart finns det ytterligare en ny egenskap: Det går att lagra betydligt mer energi på mindre plats än i konventionella batterier.

Kalender

Till sidans topp