Forskaren Matilda Klett studerar svällande elbilsbatterier

Forskar för säkrare batterier

Forskaren Matilda Klett studerar hur man kan kringå riskerna med svällning och tryck i fordonsbatterier.

Framsteg för vätgasteknik med nytt material

Om det fanns ett billigt, stabilt och effektivt sätt att separera väte från syre i vatten så skulle vätgas ha en nyckelroll i övergången från fossila bränslen till förnybara energikällor. Forskare på KTH kan nu rapportera att de tagit ett viktigt steg i den riktningen.

Ett steg närmare solenergi från Sahara

De centrala delarna av Sahara har över 4 300 soltimmar årligen, nära det maximalt möjliga vilket är 4 450 timmar. Därmed är platsen sedd ut ett solperspektiv ypperlig, och skulle kunna producera tillräckligt med förnybar el för att klara en del av de klimatmål som finns. En utmaning är dock hur energin ska kunna distribueras till Europa, men tre forskarstudenter och en grupp seniora forskare vid KTH har precis förbättrat möjligheterna till detta.

Genomskinligt trä

Lars Berglund

Forskare vid avdelningen för biokompositer på KTH har tagit fram trä som är transparent. Bland framtida tänkbara applikationer finns husfasader som samtidigt är solcellspaneler. En av fördelarna med KTH-forskarnas trä är att råmaterialet är både billigt och hållbart. En annan positiv aspekt är att träet har låg densitet, vilket gör materialet lätt.

Filmen ”Wood you can see through” förklarar både hur det framställs och vad det kan användas till

Artikel i Campi: Fönsterglas av trä

Kalender

Till sidans topp