Stipendium till doktorand på Organisk kemi

Lina Lundborg, doktorand hos Anna Karin Borg Karlsson på Organisk kemi, fick ta emot resestipendium av Lennart Kennes Minnesfond.

Så fungerar en bränslecell

Rakel Wreland Lindström, forskare på Tillämpad elektrokemi, berättar och demonstrerar på DN-tv hur en bränslecell fungerar. Solceller producerar vätgas som i sin tur i bränslecellen omvandlas till elektricitet.

Ingemar Croon Award

Nu finns det återigen möjlighet för dig och ditt företag att ansöka om Ingemar Croons Award. Ingemar Croon Award ger en unik möjlighet för unga lovande företag att genom finansiellt stöd utveckla sin affärsidé i ett tidigt skede. Sista ansökningsdag är 1 januari 2016.

Skolan för Kemivetenskap firar 10 år!

Din webbläsare kan inte visa filmen

Din webbläsare har javascript inaktiverat, eller stödjer inte HTML5 video.

Filmen kan inte visas i redaktörsverkyget

Förhandsgranska för att se filmen.

Cykelhjälm av cellulosa

Greenhouse Labs-företaget Cellutech har tagit fram en cykelhjälm som är helt baserat på material från skogen. Den visas idag och är den första produkten som förverkligats från Skogsindustriernas inspirationsmiljö Ekoportal2035. Hjälmen är en prototyp formgiven och tillverkad av designern Rasmus Malbert.

Läs mer

Appen som visar hur elbilsbatteriet mår

Forskare på Tillämpad elektrokemi har utvecklat en metod för att ta reda på hur elbilsbatterier mår. Metoden ersätter dyra och komplicerade labbtester av batterierna då den kan bäddas in i en mobilapp. Den visar bland annat körsträcka per laddning för elbilsbatterier, och kan vara ett stöd för de som ska köpa en begagnad elbil.

Säkrare batterier i el- och hybridfordon

KTH-forskaren Henrik Lundgren har tillsammans med Scania tagit fram en modell som effektiviserar utvecklingen av olika kylkoncept för litiumjonbatterier.

De har uppfunnit mjuk elektronik

Ett fluffigt tredimensionellt batteri som tål stötar och slag. Det är vad forskare vid KTH och universitetet i Stanford konstruerat med hjälp av cellulosa från träd. Förutom att elektroniken och batteriet är elastiskt och formbart finns det ytterligare en ny egenskap: Det går att lagra betydligt mer energi på mindre plats än i konventionella batterier.

Kalender

Till sidans topp