Forskningsnyheter

Träfibrer renar vatten från bakterier

Forskare på KTH har  tagit fram ett träbaserat material som klarar av att fånga in och döda bakterier. Nu undersöker doktoranden Anna Ottenhall möjligheterna att använda materialet i portabla vattenreningsfilter med målsättningen att kunna finnas tillgängligt på platser som saknar infrastruktur och rent vatten. 

Forskningsnyheter

Så får malariaparasiten myggorna att bita malariasjuka

Att malariamyggor föredrar blod från redan malariasmittade är känt, men nu har KTH-professorn Anna-Karin Borg-Karlson tillsammans med forskare från SLU och Stockholms Universitet kunnat förlara varför. I en studie publicerad i Science visar forskarna att en molekyl som malariaparasiten utsöndrar, HMBPP, som gör att den insjuknade avsöndrar mer koldioxid och andra mygglockande ämnen. 

Läs artikeln i Science här! (kräver prenumeration)

Forskningsnyheter

De gör nanotrådar av komjölk

Forskare vid KTH och det tyska forskningscentret DESY har lyckats spinna trådar av proteiner som kommer från komjölk. Nya biomaterial med medicinska tillämpningar skulle kunna vara ett framtida användningsområde. Enligt KTH-forskaren Christofer Lendel kan dock möjligheterna att använda forskningsframsteget till olika material vara snudd på oändliga.

KTH leder storsatsning på smarta material

Smarta material  med potential att rena luft, vatten och mark från miljöfarliga substanser är i fokus i Mistras (Stiftelsen för miljöstrategisk forskning) nya forskningsprogram TerraClean. Projektet som är på 60 miljoner kommer pågå i fyra år och leds av Ulrica Edlundpå Fiber- och Polymerteknologi. Grattis Ulrica!

Läs mer på KTHs hemsida

Läs mer på Mistras hemsida

Nobelpriset i kemi

Nobelpristagare höll föreläsning

Måndagen den 12 december fick skolan celebert besök av Nobelpristagaren Bernard "Ben" Ferringa. Han började med att tacka för att han fått återgå till sin vardag, forskning, efter alla fester och gratulationer från kungligheter och annat fint folk. Föreläsningen handlade om molekylära switchar och motorer och den potentiella nyttan man skulle kunna ha av dem, såsom riktad cancermedicin och antibiotika som aktiveras i kroppen för att sedan avaktiveras (och därmed inte öka antibiotikaresistensen).

Emma Strömberg KTH:s pedagogiska pris 2016

KTH:s pedagogiska pris 2016

Lärares engagemang smittar av sig på studenterna. Lyckas det inte får man byta undervisningsmetod, menar Emma Strömbergsom får KTH:s pedagogiska pris i år.

Emma Strömberg får tillsammans Mikael ErssonKTH:s pedagogiska pris 2016.

Kalender

Till sidans topp