Skip to main content

News

This is the NSE news page (some external news are in Swedish).

Sårbara energiföretag skyddas av cybernätverk

Mer än 80 procent av Sveriges företag har blivit utsatta för någon form av IT-angrepp. Energiföretag är speciellt sårbara. Nu startar Energiforsk ett cybernätverk där mindre energibolag kan utbyta erfarenheter och hjälpa varandra. Mathias Ekstedt på KTH har blivit ombedd att leda nätverket. 

Teknikskifte för uppkopplat samhälle

Efter datormolnet kommer nu nästa teknikskifte inom digitaliseringen. Edge computing – eller kantdatorsystem. I samband med detta startas ett kompetenscentrum vid KTH, en satsning som backas upp av såväl tunga industriföretag som kapital.

Ny modell för säkrare digitalisering

Fastighetsbranschens digitalisering skapar många säkerhetsproblem. Men KTH håller på att ta fram en metod för att hitta bristerna innan hackarna gör det.

Student hackade högteknologiskt dörrlås

Marknaden för smarta lås har växt rejält de senaste åren, men säkerhetstänket runt dem har inte hängt med. Nu har en KTH-student tillsammans med forskare hackat ett elektroniskt nyckelfritt dörrlås, och hittat sårbarheter i ytterligare ett.

KTH:s centrum för cyberförsvar invigs

Onsdagen den 15 januari startar KTH:s och Försvarsmaktens forskningscentrum för cyberförsvar och informationssäkerhet (CDIS). Detta innebär bland annat att KTH ska utbilda 30 stycken särskilt utvalda rekryter som rycker in den 20 juli. Viktigast av allt för centret är emellertid inte utbildningen av tangentsbordskrigare; det är forskningen som ska bedrivas.

Cybersoldater ska skydda samhällets system mot hackare

Genom cyberattacker skulle samhällets hela el-, vård- och banksystem kunna släckas ner och tas över av främmande makt.
Nu ska värnpliktiga cybersoldater utbildas på KTH, i samarbete med Försvarsmakten.

Svenska forskare hackar elbolag i Europa

Utan elektricitet faller vårt samhälle ihop likt ett korthus. För varje dag som går blir vi därtill allt mer beroende av att elförsörjningen fungerar. Samtidigt är elnätet gammalt och inte utan svagheter. Både i Sverige och övriga Europa. Nu ska forskare vid bland annat KTH utveckla ett verktyg för att säkra elnäten. Sedan ska forskarna prova att hacka elbolag i Bulgarien och Italien för att ta reda på om verktyget verkligen håller måttet.

Framtidens krig utspelar sig på internet

Nu har KTH och Försvarsmakten offentliggjort ett nytt samarbete runt it-säkerhet, detta i form av Centrum för cyberförsvar och informationssäkerhet. Enligt Pontus Johnson som är projektledare för planeringen av centrumbildningen är samarbetet ett uttryck för hur framtidens konflikter kommer att se ut samt utspela sig.

När robotdammsugaren spionerar på dig

Morgondagens stad är grön och skön, men vilken datatjuv står först i kön? När framtidens städer nu börjar ta form är det tekniken som befinner sig i fokus. Den stora frågan är hur säkra vi kan känna oss i våra hem och bilar när robotdammsugaren kapas för att spionera på oss, dockorna kan börja prata med våra barn och bilen tas över av hackare. KTH-forskaren Robert Lagerström jobbar med att förhindra detta.

Elva KTH-projekt med stor samhällspåverkan

Sammanlagt elva forskningsinitiativ från KTH finns med när Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) utser 100 svenska forskningsprojekt med störst påverkan på framtidens industri och samhälle. Bland KTH-projekten finns Foreseeti, en startup som bygger programvara, securiCAD, som simulerar cyberattacker i syfte att göra säkerhetsbedömningar av systemarkitekturer.

”A better tomorrow – det är ju därför vi forskar”

Hallå där Robert Lagerström, forskare på KTH och medlem i Sveriges Unga Akademi där du driver ett kortfilmsprojekt för barn och unga, A better tomorrow. Kan du berätta lite om projektet?

Page responsible:Web editors at EECS
Belongs to: Network and Systems Engineering
Last changed: Apr 24, 2020