Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Dingos och tamhundars spridning över världen

    Dingons och hundens väg till Australien och Polynesien kan nu länkas hela vägen från Kina, steg för steg. Peter Savolainen och Mattias Oskarsson, genforskare på KTH, presenterar en ny studie om hur polynesiska hundar och australiensiska dingos spreds med människan.

  • Världsrekord i DNA-analys

    Fram till idag har forskare varit begränsade till att köra ett fåtal DNA-prov i taget till en kostnad om 100 000 kronor per tillfälle. Nu har KTH-forskare kommit på en ny metod som innebär att 5 000 prov kan köras samtidigt till samma pris. Det kapar kostnaden per provsvar avsevärt och innebär världsrekord i antalet prover körda i en enda DNA-sekvensanalys.

  • Ny hundforskning krossar myt

    Den allmänt vedertagna uppfattningen att den amerikanska urhunden mer eller mindre blivit utraderad av den europeiska kusinen efter det att européer landstigit på kontinenterna har visat sig vara felaktig. Forskning från bland annat KTH visar att den amerikanska urhunden snarast lever och frodas.

  • Vargen tämjdes till hund i sydöstra Asien

    Forskare har länge varit oeniga om var på jorden som vargen tämjdes till hund. – Våra nya forskningsrön bekräftar att Asien söder om Yangtzefloden var den viktigaste och kanske enda regionen för vargdomesticering, säger Peter Savolainen, forskare inom evolutionär genetik på KTH.

  • Konflikt om hundens födelseplats

    Hundens utveckling och ursprung forsätter att vara en kontroversiell fråga för det vetenskapliga samfundet, särskilt födelseplats och -dag. Vissa forskare hävdar Mellanöstern, andra Europa. En grupp forskare under ledning av Peter Savolainen, forskare i populationsgenetik vid KTH och Scilifelab, kan dock lägga fram nya bevis för att hundens ursprung är Södra Östasien och inget annat.

  • Samspel avgörande när varg blev hund

    Hundägare säger ofta att deras fyrbenta ögonsten ska veta sin plats i flocken – eftersom de härstammar från vargen. Men fullt så enkelt är det inte. - Genuppsättningen har ändrats väldigt mycket – inte minst när det gäller matsmältning. Vargar är inte hundar och vice versa, säger Peter Savolainen, forskare i populationsgenetik vid KTH och Scilifelab.