Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Dingos och tamhundars spridning över världen

En dingofamilj. Foto: Jennifer Parkhurst
En dingofamilj. Foto: Jennifer Parkhurst
Publicerad 2011-09-07

Dingons och hundens väg till Australien och Polynesien kan nu länkas hela vägen från Kina, steg för steg. Peter Savolainen och Mattias Oskarsson, genforskare på KTH, presenterar en ny studie om hur polynesiska hundar och australiensiska dingos spreds med människan.

– Våra nya rön visar att polynesiska hundar och australiensiska dingos har ett gemensamt ursprung och kom via Thailand och Malaysiahalvön, och inte som man tidigare trott, via Taiwan och Filippinerna, berättar Peter Savolainen.

De nya rönen, publicerade i Proceedings of the Royal Society B, speglar även människans historia.
– Hundar var, förutom höns och grisar, de enda husdjur som följde med människan vid koloniseringen av Polynesien. Men, eftersom hunden kom via Thailand och människan via Taiwan, står det nu klart att olika folkslag och kulturer sannolikt har blandat sig på vägen mot Polynesien, säger Peter Savolainen.

Forskare har tidigare trott att folkvandringen till Polynesien skett relativt snabbt och enhetligt via Taiwan.

– Men nu är det alltså mest sannolikt att migrerande folkslag under århundraden haft stort utbyte av andra kulturer på vägen till Polynesien.

Peter Savolainens tidigare forskning har visat att polynesiska hundar och australiensiska dingos härstammar från en och samma stam av tamhundar från den kinesiska bondestenåldern.

Tillsammans med ett internationellt forskarlag har han nu kartlagt spridningen av hund genom Sydostasiens ö-värld, genom analys av DNA från sammanlagt 674 hundar, 232 dingos och 19 arkeologiska exemplar.

Peter Savolainen och Mattias Oskarsson är KTH-forskare verksamma vid Science for Life Laboratory.

För mer information, kontakta Peter Savolainen på 070 - 062 4036 / savo@kth.se.

Katarina Ahlfort

Läs mer i artikeln publicerad i Proceedings of the Royal Society B at http://rspb.royalsocietypublishing.org/lookup/doi/10.1098/rspb.2011.1395

Tidigare artiklar på KTH:s hemsida om Peter Savolainens forskning om hundar:
2009:
http://www.kth.se/aktuellt/hundens-vagga-och-fodelsedag-utpekad-1.43585
2010:
http://www.kth.se/aktuellt/svenska-hundraser-korsades-med-varg-1.60270