Sök på tagg
Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.
Antal träffar: 3
-
Framtidens mobila näsor snart här
KTH får tillsammans med ett flertal industripartner 10 miljoner i forskningsbidrag från Vinnova för att utveckla produktionssystem som i sin tur ska kunna tillverka gassensorer i massvolymer. Patientburna astmamätare i till exempel smarta mobiler, kontaktfria alkolås i bilar eller ventilationsövervakning är några exempel på hur den massproducerade gassensortekniken kan användas framöver.
-
Nanosprickor kan förbättra framtidens elektronik
Forskare vid KTH har tagit fram en effektiv metod för att skapa pyttesmå sprickor eller gap i material med elektrisk ledningsförmåga. Detta, hur märkligt det än låter, kan i sin tur bland annat leda till bättre datorer och mobiler samt effektivare medicinteknik och kroppsnära elektronik.
-
Tekniken som gör diabeteslivet mindre smärtsamt
Diabetes är en folksjukdom med 500 000 drabbade i Sverige. Internationellt är siffran betydligt högre, cirka 400 miljoner. Då diabetes inte ännu kan botas är det viktigt att göra livet för de som drabbats så drägligt som möjligt. En bra bit på vägen dit har forskare vid KTH kommit. De jobbar med teknik som är mindre smärtsam, innebär mindre risk för infektioner och potentiellt är mer noggrann än dagens lösningar.