En problemlösare med kometkarriär
Mengmeng Du, 35 år, har en intensiv karriär bakom sig. Efter studierna på KTH blev hon chef för utlandslanseringen av Spotify. Idag är hon styrelseproffs och rådgivare åt startups och traditionella bolag som behöver förstå frågor kring online. Hur tänker hon om sin framgång? Vad är det som driver henne framåt?
– Jag var 6 år fyllda när jag blev KTH:are.
Det var pappa, professor Sichen Du, som tog med dottern till jobbet. Mengmeng Du minns hur hon sprang runt i laboratoriehallarna. Hennes pappa doktorerade i metallurgi.
Mengmeng Du föddes i Peking. Hennes pappa, sedermera professor Du, doktorerade på KTH och Mengmeng och hennes mamma åkte till Stockholm för att hälsa på honom. De blev kvar. Pappan fortsatte sin bana på KTH och mamman fick jobb som ekonomihandläggare på Försäkringskassan.
För Mengmeng var det självklart att läsa vidare efter det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet. Betyg hade hon, 20,0. Världen låg öppen, hon kunde komma in överallt. Frågan var bara vad hon skulle läsa till. Civilekonom? Civilingenjör? Syokonsulten föreslog läkaryrket. Hon hade ju betyget för att komma in. Men nej, läkaryrket intresserad henne inte. Mengmeng berättar att hon aldrig haft ett drömyrke.
– Men jag gillade verkligen data. Jag har älskat datorer sedan jag var liten.
Det blev KTH och datateknik. Mengmeng berättar om sin första tid på KTH. Hon fick en fantastisk start.
– Jag älskade mottagningen. Jag blev så väldigt bra omhändertagen.
Hon blev så väl omhändertagen på KTH att hon struntade i sin barndoms blyghet. Mengmeng engagerade sig i Datasektionens studienämnd, satt i sektionsstyrelsen, PR-nämnden och Armada.
– Jag var blyg och tyst i grundskolan. På KTH blev det på något sätt min tur att ta för mig. Allt kändes lätt och var intressant. Jag hittade mitt sammanhang.
Mengmeng insåg efter något år att hon saknade businesstänket. Hon ville utöka, lära sig mer, betygen hade hon ju och hon sökte sig till Handels.
– Jag ville fortsätta vara engagerad på KTH så det gällde att använda tiden rätt. Det gick bra för det mesta men de sista åren när det var mycket grupparbeten och labb blev det en logistisk utmaning.
Mengmeng Du berättar att det fanns skillnader mellan studenterna på KTH och Handels.
– På Handels vet man tidigt vad man vill jobba med. På min tid var det konsult eller investment banking som gällde för de flesta. På KTH är det mer öppet, det finns så många vägar att gå.
Hon gjorde sitt exjobb som utvecklare på Amadeus, ett resebokningsföretag i Frankrike. Efter det jobbade hon i tre år som managementkonsult på Bain & Co.
– Jag jobbade mycket och älskade det.
Hon förklarar.
– Om jag ska lägga ner en viss mängd arbete vill jag få en viss mängd resultat.
Efter tiden på Bain & Co ville hon tillbaka till sina rötter, till teknik och business. Hon började som projektledare på Stardoll, ett av världens största communities för småtjejer.
– Jag fattade grejen, fantasivärlden. Jag behöver gå igång på tjänsten eller produkten och det gjorde jag här.
Tre månader in i företaget ansvarade hon för produktutvecklingen och satt med i ledningsgruppen. Hon kunde pusha för förändringar och företaget var beredd att ta risker.
2011 hörde Spotify av sig. Mengmeng hade lärt känna Daniel Ek på Stardoll. I Mengmeng såg Daniel Ek en problemlösare som smart fixar svåra saker.
USA var på gång och man ville öka takten för fler landvinningar. Mengmeng blev ansvarig för nya landslanseringar och senare verksamhetschef för marknad globalt. Hon flyttade till New York.
När Mengmeng började på Spotify hade de 300 medarbetare runt om i världen. När hon lämnade var de 1500.
– Spotify har en helt fantastisk kultur där alla brinner för vad företaget gör, man jobbar tills man är klar och har samtidigt väldigt kul ihop.
Av familjeskäl valde Mengmeng lämna New York och flytta hem till Stockholm. Hon är idag styrelseproffs och rådgivare åt startups och traditionella bolag som behöver förstå frågor kring online. Mengmeng var bland de yngsta någonsin att bli invald i ett börsbolag när hon som 29-åring gick in i Qliro Groups styrelse (f.d. CDON). Förra året blev hon styrelseledamot i Skandia och i februari ringde statsministern och bjöd in henne till sitt Innovationsråd (i sällskap med VD:n för Ericsson).
Vad är det som driver dig?
– Jag vill påverka ett företags riktning och se dem göra riktiga resultat.
Men hur har du burit dig åt? Du är ju bara 35 år.
– Fördelen med att vara ung är att andra är äldre, säger hon skrattar.
– Nej, men det handlar om att jobba hårt men samtidigt ha kul under tiden. Man behöver kunna lita på sig själv och våga pusha sig själv framåt. Det är när man vågar göra något annorlunda som magin händer. Jag och min karriär är ett bevis på det.
Sofia Tatsis tatsis@kth.se