Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Hej där, Anders B.O. Jonsson - aktuell med boken "Ingenjören som fick nog och drog"

Anders B.O. Jonsson är KTH-alumnen som efter ett långt arbetsliv, där han bland annat arbetat med internationell försäljning, sadlade om till författare. Nu är han aktuell med sin senaste bok som delvis utspelar sig på KTH Campus.

Anders Bo Jonsson
Anders B.O. Jonsson aktuell med boken Ingenjören som fick nog och drog.

Publicerad 27 maj 2021

Beskriv dig själv med tre ord.
En envis positiv humanist som försöker ta tillvara det fina i tillvaron.

Hur uppstod idén till boken ”Ingenjören som fick nog och drog”?
Min första bok, Nynäshamnsdeckaren ”I vattenbrynet/Dödlig hämnd”, kom till när jag var hemma efter en höftledsoperation. Efter att ha tittat på otaliga engelska deckare på TV tjatade jag om att det inte kan vara så svårt att få till en deckarstory. Inte ens författaren behöver veta slutet på förhand, det är bara att plocka en av karaktärerna i avsnittet och ge hen ett någorlunda rimligt motiv, tyckte jag. ”Men skriv själv då” sa min hustru. Så jag satte mig ner och skrev, att hitta på och få fantisera helt fritt var bland det roligaste jag gjort. När några av mina vänner insisterade på att jag borde ge ut den försökte jag först med ett antal traditionella förlag utan framgång. Då beslutade jag mig för att själv ge ut den på ett hybridförlag. Det gick bra och boken blev en lokal succé i och omkring Nynäshamn. Sen dess har jag gett ut två till Nynäshamnsdeckare, ”Dödlig hämnd” och nu senast ”Döden i Nynäshamn”, både som egenutgivna pocketböcker och som ljudböcker utgivna på Lind&Co förlag.

Upprinnelsen till ”Ingenjören som fick nog och drog” var att jag, för mig själv, ville formulera det absurda och komiska i öppna kontorslandskap utan fasta arbetsplatser. Utan planering så blev det en hel bok om den fiktive civilingenjören Sigge och hans äventyr. Jag skrev den just efter min pensionering och med arbetslivet i färskt minne var den var väldigt rolig att skriva. Men eftersom den inte hade någon specifikt lokal anknytning utan var allmängiltig ville jag få den utgiven av ett traditionellt förlag för att få hjälp med marknadsföring och distribution. Det tog lite tid, men till slut så nappade Lava förlag och nu finns den förlagsutgiven som pappers-, ljud- och e-bok.

Just nu skriver jag inte på någon ny bok men jag har början på två humoristiska skrönor i byrålådan, framtiden får visa om det blir något av dem. Eller så kanske det blir en fjärde Nynäshamnsdeckare …..

Vilken är din drivkraft?
Min drivkraft i yrkeslivet som ingenjör har alltid varit mötet och samarbetet med människor. Med kollegor och kunder från vitt skilda yrken och vitt skilda länder och kulturer. Jag har haft den stora förmånen att få resa och bo i många olika länder vilket har varit otroligt intressant, lärorikt och stimulerande.

Om Anders

Namn:
Anders B.O. Jonsson
Program och startår:
M-75
Yrke/sysselsättning:
Pensionär med skrivande som sysselsättning
Bor (stad och land):
Nynäshamn, Sverige
Livsmotto:
Var nyfiken och våga prova på alla olika saker som erbjuds

Min drivkraft som ”författare” har varit och är det fantasifulla skrivande där man får kliva in i en annan, påhittad värld. Och givetvis att många tycker om mina böcker och hela tiden frågar när nästa bok kommer. Det gör mig oerhört glad.

Vilket är ditt bästa KTH-minne?
Det är flera:
Den första dagen när jag gick in genom SingSings port och var övertygad om att jag aldrig skulle klara av de krävande studierna.
Att vara med i Quarnevalsstaben och genomföra 1977 års Quarneval som klädchef och skribent i Bruksanvisningen.
Mina kurskompisar från Maskinelement, varav fem av oss fortfarande har en nära kontakt.
Och givetvis examen, att få betygen och examensbeviset i handen, det var en sällan upplevd känsla av glädje, stolthet och lite nervositet inför vuxenlivet som väntade runt hörnet.

Vilken relation har du till KTH idag?
Jag har tyvärr inte så mycket att göra med KTH idag förutom att jag är med i alumnnätverket, att jag alltid köper den utmärkta Blandaren och att ”Ingenjören som fick nog och drog” finns på KTH:s bibliotek.

Vilket råd skulle du vilja ge en nyexaminerad student?
Till en nyutexaminerad student: Sök till KTH, ingenjörer är inte tråkiga och som färdig civilingenjör kommer du att kunna arbeta med nästan vad som helst.
Till en nyutexaminerad teknolog: Försök hitta ett arbete som innehåller något av det du är speciellt duktig på, något du är speciellt intresserad av och något som roar dig. Byt arbete om du inte trivs, stanna inte för länge. Och, chef är ingen yrkeskategori, bussförare, sjuksköterska, bagare, ingenjör, advokat och snickare är det. Bli duktig på ditt gebit och hoppa inte på ett cheferbjudande om du inte trivs i den rollen.

Vilket är ditt bästa life hack?
Älska din familj och ta väl hand om dina vänner. Att tycka om sig själv är inte heller fel, det underlättar med ett gott men inte överdriver självförtroende. Var ödmjuk inför livets utmaningar.

Av: Malin Nordin Bartlett

Innehållsansvarig:alumni@kth.se
Tillhör: Alumni
Senast ändrad: 2022-01-13
Hej där, Patrick Siegbahn - konsumentaktivist och finansiell rådgivare
Hej där, Anders B.O. Jonsson - aktuell med boken "Ingenjören som fick nog och drog"
Hej där, Rickard Eklöf - medgrundare till nystartade företaget Mendi
Hej där, Monica Fagraeus Lundström - vd på Boksnok, en ny app som ska ge barn en ny läsupplevelse
Hej där, Emil Berlin - initiativtagare till Håll Sverige igång
Peter Arvai, Prezi
KTH-alumner bakom nya Arkitekturskolan
En problemlösare med kometkarriär
Det har ju gått bättre än vad jag själv kunnat föreställa mig
Slumpen avgör var man hamnar
Mentorprogrammet en bro mellan student och arbetsmarknad
Bolidens VD om gruvindustrin och framtiden