Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 11

  • Plasmafysikguru besöker KTH

    På måndag den 29 september kommer professorn Roy Tobert från University of New Hampshire till KTH. Han är expert på plasmafysisk och kommer att hålla en föreläsning om NASA-projektet MMS, ett projekt som går ut på¨att fyra identiska satelliter i början av mars 2015 kommer att skickas upp omloppsbana kring jorden för att studera fenomenet "Magnetic reconnection".

  • Nästa generations rullatorer är robotar

    1,5 miljoner svenskar är 65 år eller äldre. Av dessa människor ramlar i genomsnitt en tredjedel en gång om året. Det innebär en halv miljon personer per år som har svårt eller mycket svårt att ta sig upp från golvet. Bo Glimskär, forskningsingenjör på KTH, har uppfunnit en rullator som klarar av att lyfta dessa människor från marken.

  • Bättre trafiksituation i Stockholm gav pris

    På KTH pågår just nu ett projekt för att förbättra trafiksituationen i Stockholmsområdet. Det är så uppskattat bland svenskarna att det igår fick ta emot "Priset för en smartare planet".

  • Första resultaten från satelliter med KTH-teknik

    NASA:s fyra MMS-satelliter till vilka KTH-forskare har varit med och utvecklat mätutrustning sköts upp i bana runt för jorden för drygt ett år sedan. Nu är analysen av de första resultaten klar. I en artikel i tidskriften Science som precis publicerats visas mycket detaljerade mätningar av gränsområdet där solvinden träffar jordens magnetfält.

  • De hjälper dig undvika bilköerna

    1 500 taxibilar, en uppsättning kameror, väderdata och så ett gäng KTH-forskare. Det är vad som krävs för att Stockholmare i framtiden ska komma i tid till jobbet och skolan.

  • KTH:s smarta sko gör global succé

    Historien om KTH-skon OpenShoe startade 2012. KTH-forskare ville hjälpa brandmän att navigera vid bränder där vanliga GPS-mottagare inte fungerar. Därmed skulle de kunna rädda fler liv på ett säkrare sätt för alla involverade. Sedan dess har OpenShoe gjort succé och spridit sig över hela världen till länder som Indien, USA, Australien, Kina och Ryssland.

  • Skon som räddar liv

    Med KTH-utvecklad teknik ska fler liv kunna räddas ur bränder. Samtidigt får brandmännen en säkrare arbetssituation. Det är en liten inbyggd dator i brandmannaskon som gör att räddningsledaren kan följa brandmännens rörelser vid samordning av insatsen. Det handlar om positioneringsteknik, utan infrastruktur, som klarar extrema miljöer.

  • NASA väljer teknik från KTH

    Nu är det klart. KTH levererar instrument till NASA:s mest ambitiösa rymdprojekt inom rymdfysik genom tiderna. Projektet kallas Magnetospheric Multi-Scale, (MMS), har en budget på cirka en miljard dollar och omfattar fyra satelliter som ska sändas upp i rymden nästa år, hösten 2014.

  • Den datoriserade dojan

    Några KTH-forskare har uppfunnit en sko som innehåller en liten dator. Skon ska inte bara rädda liv, den ska också underlätta vardagen för så väl brandmän, idrottare som patienter med neurologiska sjukdomar. Det bästa av allt är att princip vem som helst kan tillverka skon.

  • Miljoner ska ge miljarder en fysisk adress

    Hallå där, Karoline Beronius, samverkansrådgivare på KTH. Du och kollegan Maria Cheadle har i företaget Map Project utvecklat en app som kan ge fyra miljarder människor en fysisk adress. Du har en glad nyhet att berätta.  - Ja. Vi har tagit in 2,5 miljoner kronor i investering, anställt fyra personer och rekryterat en fantastisk styrelse. Nu arbetar vi hårt mot lansering.

  • De ger miljarder människor en adress

    Map Project heter ett företag som har som mål att göra det möjligt för alla människor att få en adekvat adress. Affärsidén betraktas som så bra att den precis, i tuff konkurrens med tusentals andra företag, vunnit pris i en tävling.