Till innehåll på sidan

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

 • Forskare gör diagnoser billigare

  Forskare vid Avdelningen för mikro- och nanosystem vid KTH har utvecklat ett nytt sätt att formspruta och mönstra plastkomponenter. Den nya metoden kan hålla nere tillverkningskostnaden för medicintekniska produkter som diagnosverktyg för olika sjukdomar.

 • Nytt vapen mot antibiotikaresistens

  Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC uppskattar att 25 000 européer dör varje år till följd av antibiotikaresistens. Nu sparkar mångmiljonprojektet RAPP-ID igång, vars syfte är att råda bot på antibiotikarestistensen i och med framtagandet av nya mediciner. Med i båten finns förstås en rad KTH-forskare.

 • Medger bättre självdiagnos av många sjukdomar

  KTH-forskare har utvecklat en ny typ av syntetiskt papper som kan användas i medicinska tester. Papperet gör inte bara att man kan testa för flera olika sjukdomar på en och samma gång, tillförligheten är också betydligt bättre än dagens teknik. Framtida användningsområden kan vara tester som visar om en människa drabbats av hjärtinfarkt eller allvarlig njursjukdom, och självtester människor kan använda hemma.

 • Kapseln som kan motverka barncancer

  Med pengar från Barncancerfonden ska tre forskare från KTH Mikrosystemteknik och Karolinska sjukhuset ta fram och testa en speciell stamcellsterapi mot den vanligaste typen av barncancertumörer.

 • Ny smart polymer möjliggör medicinsk diagnostik

  Under de senaste fem åren har några KTH-forskare utvecklat en ny sorts plast. Materialet är unikt eftersom dess yta är kemiskt reaktivt utan att man tillför något eller förbereder ytan på ett särskilt sätt.

 • Uppfinnaren som aldrig ger upp

  Wouter van der Wijngaart är uppfinnare som bygger näst intill vad som helst, bara det är litet – inget är för smått för en professor i mikro- och nanosystem.

Tillhör: Välkommen till KTH
Senast ändrad: 2020-09-22