Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Sök på tagg

Kategoriserade artiklar på KTHs webbplats.

Antal träffar: 6

  • Frågestund om framtidens smarta robotar

    Enligt prognoser om digitaliseringen av vårt samhälle så kalkylerar experter med att cirka 60 procent av framtidens arbetstillfällen kommer att bli automatiserade. Ett symposium med efterföljande frågestund på KTH rörande smarta robotar reder ut vad som komma skall, särskilt i tillverkningsindustrin.

  • De tar hem tillverkningen från låglöneländer

    KTH-forskare har varit med och tagit fram ett nytt monteringssystem som innebär att det blir betydligt enklare för till exempel tillverkande företag i Sverige att konkurrera med låglöneländer. En omställning av ett monteringssystem för att producera nya typer av produkter som tidigare tog månader att genomföra kan idag göras på några timmar. Samma sak gäller när det är dags att komma igång med produktion.

  • En kvarts miljard till nyindustrialisering

    Stiftelsen för strategisk forskning har beslutat att tilldela produktionsforskning inom additiv tillverkning, elektronik, material, robotik och data sammanlagt 250 miljoner. För KTH:s del ser det bra ut; av åtta forskningsprojekt så ingår KTH i fem.

  • Snart är din kollega en robot

    Igår arbetade de i tryggt förvar bakom ett stängsel, imorgon jobbar de sida vid sida med människor. I och med det EU-baserade forskningsprojektet SYMBIO-TIC som leds av KTH är det tänkt att riktigt tunga och starka industrirobotarna ska ta ett steg framåt på världens arbetsplatser. Dessutom ska robotarna kunna förstå så väl talkommandon som teckenspråk.

  • Robotar kan förutse människors kroppsrörelser

    Arbetsplatssäkerhet handlar om förståelse för omständigheter, omgivningen och sammanhanget. Det handlar också om att kunna förutse vad människor kommer att göra härnäst. En ny teknik utvecklad av KTH-forskare gör det möjligt för robotar att nå den kontextmedvetenhet som krävs för att de ska kunna arbeta sida vid sida med människor på produktionslinan. Detta effektivt och utan onödiga avbrott.

  • Billigare sätt att tillverka fiberbaserad laser

    Traditionell tillverkning av fiberoptik involverar bland annat smältugnar om 2 000 grader, och lämpar sig bäst för produktion av kilometerlånga internetkablar. Forskare vid KTH har nu för första gången lyckats 3D-printa fiberbaserad laser där kvaliteten är tillräckligt bra. Enligt Pawel Maniewski, en av forskarna bakom det nya tillverkningssättet, öppnar detta dörren för tillverkning av optisk fiber och laser till en betydligt lägre kostnad.